Jag har tänkt rätt mycket på det här med matningen av barnen. Jag har inga åsikter om att det ena eller andra skulle vara bättre eller sämre, och jag tror självklart att alla vill det bästa för sina barn och gör det som de tror och tänker är bäst. Detta inlägg är bara utifrån mig och mina tankar och funderingar och förutsättningar.

Så. Jag har aldrig direkt drömt om att amma, sådär som vissa andra beskriver att de sett fram emot det och föreställt sig det. Samtidigt känns det som en ”naturlig” (naturlig, i brist på bättre ord…för jag tycker inte att flaskmatning är onaturligt) del av livet med en bebis. Och det är väl den uppfattningen jag har fått eftersom det i mångt och mycket är det som framhålls som det överlägset bästa en kan göra från olika håll och kanter. Däremot har jag läst många berättelser från folk som hatat att amma, lidit av ont och sår och att barnet inte får i sig tillräckligt mycket näring vilket leder till mycket ångest och känslor av att inte räcka till för den ammande. Men, så finns det ju såklart också de som inte haft problem med amningen och som älskat det.

Att bara mata våra barn genom amning känner jag mig tveksam till. Mycket av mitt tvivel ligger inte i amningen som sådan, utan att jag ska få två barn och kunna tillgodose två barns behov av både mat och närhet. Detta gärna utan att själv gå under på kuppen. Min mardröm är att jag ska bli sittandes i soffan och bara behöva mata hela tiden i olika omgångar. Jag tror att det skulle göra mig knäpp, efter att jag i princip varit soffbunden i graviditetens alla månader. Jag tror inte att ni förstår hur mycket jag ser fram emot att kunna gå ut, åka tunnelbana, känna mig fri. Jag lever väldigt mycket i framtiden just nu för min vardag är så otroligt deppig. Skulle denna framtid innebära ännu flera månaders soffbundenhet vet jag inte vad jag ska göra. Att amma ett barn ute på stan känns inte så problematiskt (förutsatt att amningen inte är så problematisk i sig) men att amma två?? Behöver en ha med sig en stor amningskudde överallt då och kunna bulla upp med? Kan en mata en men inte den andra och sen byta? Många av mina tankar kring detta kanske kommer ge sig när bebisarna väl är här och jag lär känna dem och vet vad som funkar och inte. Det kanske kommer gå superbt att amma båda även om jag är ute på stan på vift.

Hur det går till att flaskmata barn med ersättning har jag sett på ganska nära håll genom min kompis Josefin som inte ammade sitt barn alls utan bara flaskmatade. Jag har också mött det genom bloggar och den tvillinggrupp jag är med i på facebook. Jag känner mig väldigt trygg med att ha flaskmatning med ersättning som alternativ, även om det finns många höga röster som skriker sig hesa i protest mot det. Jag tänker också att den här närheten som är så viktig kan komma precis lika bra genom flaskmatning som amning, och genom att vi båda kan dela på det kan Tomas också få mer anknytning än han kanske hade fått annars. Och jag skulle slippa vara den enda det hänger på att bebisarna ska få i sig den näring de behöver. Sedan kan en ju pumpa också, så att flaskmatningen kan bli av fast med bröstmjölk istället för ersättning..

Jag känner mig sammantaget lite kluven till allt. Men jag tänker att jag inte ska välja eller välja bort något i nuläget utan jag (och Tomas) tänker att vi ska försöka kombinera amning och flaskmatning. Sedan vet vi ju aldrig vad som händer, men det är vår utgångspunkt. Men alltså det här med ersättning och flaskmatning är ju en heeeeeeeelt ny värld. Vad ska vi ha för flaska? Jag har hört att det är bra att ha en som kräver samma teknik som amning för att det ska gå smidigt att göra båda. Vad är det för någon? Vad ska en mer tänka på gällande val av flaska? Och hur många flaskor behövs det mån tro? Vilken ersättning är bäst? Vad är de smidigaste tipsen för en kombinerad flaskmatning/amning? Finns det någon som både flaskmatat och ammat tar jag GÄRNA emot era erfarenheter, och finns det någon tvillingmamma som vill dela med sig av hur ni löst matningen så är det också superintressant. Och såklart alla andra konstruktiva och trevliga kommentarer angående amning/flaskmatning :—–)) Alla är alltså välkomna att kommentera om ni har något som kan hjälpa mig och Tomas kring detta.

amning

(bild lånad från den eminenta Louise Winblad aka hejhejvardag)

32 comments on “Amning eller flaskmatning, eller både och?”

 1. http://www.apotea.se/medela-calma-med-150-ml-bröstmjölksflaska?gclid=CITD44eB68oCFcHFcgodMTUKrQ

  Det här är en sådan flaska som ska vara så lik vanlig amning som möjligt, barnet behöver alltså använda sig av samma slags sugteknik på den som på bröstet för att få ut ersättningen eller utpumpad bröstmjölk vad man nu serverar i den! Jag och min sambo använder en sådan till våran bebis som är två veckor och några dagar gammal då han gick ner väldigt mycket i vikt de första dagarna och vi måste komplettera amningen med ersättning ett litet tag framöver tills vi ser att barnet går upp ordentligt i vikt igen. Personligen så vill jag bara amma och trivs med det ( det är såklart fortfarande helt nytt och nervigt att vara någons matbehållare och hela tiden försöka möta någons behov men vi lär oss tillsammans) jag blev ganska ledsen när vi på neonatalen blev rådda att mata med ersättning för att komplettera amningen då jag kände mig otillräcklig, vilket är en dum och onödig känsla, den känslan försöker jag komma över. I vårat fall är ju målet att helamma och när bebisen vänder och följer sin kurva igen så fasar vi ut ersättningen. Vill man amma ska man vara försiktig med att använda en annan slags flaska om man nu måste komplettera med ersättning eller helt enkelt vill både flaskmata och amma, då barnets sugreflex blir påverkad (som jag förstått det av vad personalen på neonatalen sa till oss och vad jag läst). Oavsett hur man väljer att mata sitt barn så hoppas jag att omgivningen förstår att man valt utifrån sig själv och det man i sin egen lilla familj kommit fram att man trivs med! Vi ska vara våra barns föräldrar hela deras och våra liv, ingen annan, det är vi som ska trivas med våran vardag och i våra nya roller. Det låter klokt att inte bestämma sig innan för amning eller flaskmatning. Prova er fram och känn efter vad som passar er, alla sätt är okej! Vill ni bara flaskmata så är det vad som är bäst för er! Jag vill också tipsa om en bok om amning, den heter Amning i vardagen av Marit Olanders. Det är svårt att amma men jag som väldigt gärna vill det tycker att den boken beskriver bra om vad amning är och hur man får det att funka. oj nu blev det en jättelång kommentar men det kanske hjälpte något, hoppas någon med twins läser och kommenterar också! 🙂

 2. Jag försökte amma båda mina barn. Båda gångerna gav jag upp. Flaskan heter medela och finns på apoteket. På BB hyrde jag elektrisk pump från medela också. Funkade jättebra, tills jag inte orkade mer;)

 3. Vi använder Lifefactory nappflaskor. Vi provade Kleen kanteen först, för den ska likna ett bröst, den avskydde hon deluxe. Men lifefactoryflaskan gillar hon massor. Dom är i glas och napparna är lite mer långsmala, den formen är bäst enligt henne! 🙂 deras flaskor är dessutom bra för att inte få kolik (barnen alltså haha), så det är fint. Vi valde bort plastflaskorna, eftersom dom så lätt blir schletna i alla diskar dom går igenom, glasflaskorna är suveräna också för om du till exempel ska pumpa, kan du skriva med en tygpenna på flaskan vilket datum det är från och sen frysa in den. Sen kan den gå direkt in i en micro eller i kokande vatten. Dom klarar liksom askallt till asvarmt och vice versa! Väldans smidigt. Har dessutom tappat den åtskiljiga gånger i golvet och den är lika fin och hel som när den anlänt till oss.

  Det är så olika, men detta funkar bäst för oss. Det kan kosta en del att testa olika ifall era gosar inte gillar någon, men när dom väl får sin favorit, så är det gött

  Sen med amning eller flaskning eller båda. Det är helt och fullt upp till er. Det som fungerar bäst för er familj är det bästa för er 🙂
  Anknytningen blir lika bra oavsett. Det kan ju vara någon som mår dåligt under amningen och då känner barnet av det och det kan vara svårt med flaskan. Så ja, känn efter och ni vet bäst för er familj!

  Långt inlägg, men jag vill peppa er!
  Ha det toppen!

 4. Jag ammade i tre veckor innan både jag och min lilla bebis bröt ihop i en stor känslopöl av gråt. Det var inte vår grej!
  I början använde vi Philips avent antikolik flaskor, sen när han var typ 6 månader bytte vi till Mam av nån anledning jag inte minns nu.

  Det bästa med flaskmatning är att man kan få sova en hel natt då och då, och även få typ… Migrän och få sova utan att bli störd.
  Det sämsta är att det är jobbigt att få en flaska i exakt rätt temp så snabbt som en bebis kräver när den blir panikhungrig NUNUNU!!! Men efter ett tag äter de ju typ på klockslag så då hinner man oftast i tid 🙂
  Ett annat säääämst är att diska flaskor, så mitt tips är att köpa MÅNGA så du kan köra de i diskmaskinen. Tror vi hade som mest åtta flaskor igång samtidigt!

  Amning är säkert skönt och bra när det fungerar, men absolut helt värdelöst när det inte gör det!

  Lycka till!

 5. Hej! Är fortfarande väldigt nyfiken på att läsa mer om dina tankar om att få tvillingar med din erfarenhet som tvilling, en insikt som jag tänker att tvillingmammor ofta inte har! Skrev lite frågor kring det för någon månad sen (men om du inte vill svara är det såklart helt okej 🙂 )
  Och stor kram till dig! Vilken jäkla kämpe du är, heejja! Bobbertserna är lyckliga som får er som föräldrar, och du kommer se tillbaka på den här tiden som svinjobbig men så värt det, när du får träffa dina barn!

 6. Som nybliven mamma får man ofta höra det ena och det andra från främst andra mammor, uråldriga släktingar, BVC och nån gammal bekant på stan. Jag valde att inte amma efter 1 HEMSK vecka på BB. Enligt barnmorskorna skulle jag amma till varje jävla pris. Jag blödde från både bröst och hmm ja andra ställen, tårarna sprutade, barnet skrek pga hunger och jag fick faaaan inte till det alls. Fick TJATA till mig ersättning till vår son, och då blev han nöjd som en filbunke! Och jag blev lugn. Ovh glad! Kunde börja njuta av första tiden som mamma.
  Lyssna endast på dig själv, du vet bäst <3

 7. Massa flaskor behövs ;)! Du har en bra inställning. Går det så går det och går det inte så gör det inget. Förbered dig på värsta amningshetsen. Den börjar samma sekund som barnen har kommit ut…

 8. Hej
  Va roligt att du frågar, annars känns det som att ingen blivande morsa vill ha råd och då vågar åtminstone inte jag heller ge några 😉

  Jag har två pojkar (dock ej twins) och båda är helammade från dag 1 till 4.e månaden. Sen började vi ge lite smakisar och ersatte under månad 5-7 alla dagens amnkngsmål med riktig mat. Behöll morgonamning, kvällsamning samt ett kl 4 på morgonenminimål tills att jag började jpbba när killarna var 1 år. Nattmålet tog jag bort vid 8 månader.

  Hade faktiskt inte så himla mycket tankar om amning innan mitt första barn men hade en förhoppning att det skulle fungera.

  Jag tyckte faktiskt att det
  Redan från början var enkelt och smidigt att amma. Båda pojkarna sög fast som små sugproppar på brösten och åt med glupande aptit utan krångel. De bet mig aldrig och kag fick unga sår. Tror att jag hade väldigt mycket tur med ungar som sög bra ajälva utan hjälp.

  Man behöver ingen amnlngskudde, i början kan du ligga eller ta nån soffkudde. När dom blir större behövs inget längre. Ute på stanr det smidigt med amningsbh, linne som du drar ner och en lös tröja över som du drar upp. På så sätt blir det bara en liten glipa man visar. Sen hade jag alltid stora
  Scarfs som jag alängde över barn och tutte.

  Jag är en stressig person och förstod inte hur jag skulle ha tålamod att amma MEN när man ammar får man exakt samma må bra hormon som vid massage så det kan faktiskt vara riktigt rofyllt och behagligt. Dessutom springer man runt som en tokig heeela tiden med småbarn så detr faktiskt skönt att sätta sig i soffan var 3.e timme med en kopp kaffe en bok och amma.

  Vi gav även några mål ersättning i veckan då jag tränade eller jobbade. Det gjorde vo från ca vecka 3 och det fungerade hur smidigt aom helst för pappan och barnen. De åt glupskt även ur flaskan så jag kunde lugnt vara borta nån timme

  Kram och lycka till

 9. Min unge vägrade både bröst och flaska och fick till slut sondmatas. Det fick mig att bli väldigt ödmjuk inför hela saken. Sakta sakta lärde hon sig sen amma men vägrade flaska tills hon var nio månader. Så med min erfarenhet säger jag bara att det är bra att hålla så många dörrar öppna som möjligt, sen är det nog väldigt ovanligt att man får de problemen vi hade. Ta det som det kommer med målet att barnen ska få i sig näring. Ibland krävs det helt enkelt en del blod, svett och tårar, något jag inte alls var förberedd på, men som rätt många antagligen upplever.

 10. Min tanke när jag läser din text är att inte planera för mycket i förväg. Ta ställning till hur du känner inför olika alternativ och lämna resten lite till sitt öde. Att få barn är underbart, de bästa man är med om i livet men inte mycket blir som man planerat även om det absolut inte behöver vara till de negativa. Jag är en sån där tjatig distriktsköterska;):) som jobbar på barnavårdcentral och BB och har nyligen fått barn och ammat själv. Min erfarenhet av amning är mestadels positiv. Du har alltid maten med dig för d första, inget meck med burkar, termos, flaskor osv, väldigt fördelaktigt. Sen är de kanonbra för barnen! De får allt de behöver. Får man igång mjölkproduktionen och en etablerad amning brukar det sällan vara några problem med att få mjölken att räcka till, brösten och mjölken anpassar sig så finurligt efter bebisarnas behov. Men det (mest?) fördelaktiga är vad amningen gör för dig! Hormoner gör att du återhämtar dig betydligt snabbare efter graviditeten på olika sätt och att du tillgodogör din sömn mkt mer än om du inte ammar. Du blir piggare och mår bättre än om du inte ammar. Be din barnmorska berätta mer om detta. Det är synd att de positiva med amning för modern sällan pratas om för det är massor! Sen skall man inte slita med att amma till vilket pris som helst för de mår man givetvis inte bra av heller.

  Jag tyckte personligen att amning varken var varken bu eller bä… För de mesta bra men hade gärna (och försökte verkligen(!)) velat kunna flaskmata ibland, men serru, de kan man inte heller planera alltid.. Min gosse totalvägrade flaska.. Provade otaliga varianter av nappar och flaskor..

  Så mitt råd till dig, ta de som d kommer. Gör som känns bäst för dig/er. Följ barnen. Fråga efter mer information hos din barnmorska.

  Lästips: http://www.rikshandboken-bhv.se/Kategori/Amning_och_uppfödning

  Lycka till ni har massa underbart framför er! Kram

 11. Innan min son föddes fattade jag inte alls grejen med amning. Han kom i vecka 31+6 och fick sonads med donerad mjölk, medan jag pumpade igång min produktion (för såna små magar är det bäst med bröstmjölk fick vi veta). Vi sondade i sju veckor innan vi lärde oss att amma fullt ut (sjukt jobbigt). För mig, som fick en tuff start med akut snitt, infektion i livmodern och veckor på sjukhus så blev amningen väldigt betydelsefull. Som någon skrev så frisläpps hormoner som gjorde mig så himla lugn och alla jobbiga tankar bara gled iväg. Jag hade efter vår tidiga separation (jag blev inskriven på annan avdelning osv) ett enormt behov av att knyta an till min pojke och för mig blev amning, kroppslig kontakt och lugn och ro jätteviktigt. Så, det blir inte alltid som man tänkt sig, men nästan alltid bra ändå. Det är nog det viktigaste att ha med sig ❤️

 12. PS om du vill amma kan du ta kontakt med Amningshjälpen som är superduktiga! De har hjälpmammor (även tvillingmammor) som man kan ringa till eller få besök av. Det är ju liksom inte alltid nått som bara funkar av dig själv från början.

 13. Tips! Köp ett gäng amningsnappar att ha med till BB! Det råder delade meningar även kring dessa men det var helt klart dessa silikonskydd som gjorde att jag kunde fortsätta amma. Redan dygn 1 på BB hade jag sår och som tur var kom en sköterska med en amningsnapp. Bebis hittade tutten med bra tag mycket lättare och ontet i vårtan var som bortblåst. Sen körde jag med amningsnapp i en månad eller så för att sen ha härdat huden tillräcklig för att köra smärtfritt utan. Min bebos har varit supersnabb sedan start och ätit sig mätt på typ tio min och sen varit nöjd ett par timmar. Var också beredd på att det skulle vara riktigt jobbigt men allt med amning har varit över förväntan bra! Hoppas allt löser sig och går bra för med!

 14. Jag vill bara poängtera att ersättningen som finns idag är väldigt bra, det gör mig ledsen när folk säger att barn får i sig allt nyttigt i bröstmjölken. Det får dom faktiskt från ersättningen också. Annars hade det inte fått säljas.

 15. Jag hade knappt funderat på flaskmatning vs amning innan vårt barn kom för tre o ett halvt år sedan. Men när hen kom fick jag problem efter ungefär en vecka, vilket kom lite som en chock då jag inte hört något om att det kunde bli så. Kämpade på med amningen pga jag blev någon konstig stenåldersmänniska som kände att jag var världens sämsta mamma som inte kunde mata mitt barn på det sätt det var tänkt (jag kunde heller inte föda på det sätt det var tänkt utan fick göra akut snitt, detta kan ha med mitt dåliga självförtroende att göra just då).
  Jag fick både sår och sen svamp i såren på bröstvårtorna. Skriver inte pga att avskräcka, utan jag vill bara dela med mig för jag hade inte ens hört att det kunde hända. Pga snittet åt jag/fick injicerat penicillin i omgångar under de två första månaderna, det tror jag kan ha hjälpt till att ge mig svampen.
  Iaf, jag började pumpa efter ett par veckor för att låta tuttarna vila. Gav på flaska, lite blandat ersättning o bröstmjölk. Tillslut, när bebis var kanske 2-3 månader så funkade amningen helt perfa, men vi fortsatte ändå att ge mat på flaska någon gång per dygn. För att jag (mamman) skulle ha möjlighet att få sova/träna/gå utanför hemmet utan att det skulle bli kris o panik och att pappan skulle få vara med mer i vardagen med bebis. Det gör extrem mycket med jämställdheten; att den andra föräldern kan mata bebisen.
  Där o då kände jag i början att både akut snitt o flaskan var misslyckande. Nu, om jag blir gravid igen, vill jag göra planerat snitt och jag skulle inte tänka en enda dålig tanke om mig själv pga att vi skulle ge vårt barn mat i flaska. Det var verkligen bra grejer, för oss iaf!
  Vi använde medela-flaskan, men den du funkade inte för oss. Gick över till Philips Avent Anticolic som var toppen (storflaskhals= lätt att diska). Sen när det blev vällingdaxs så blev det den flaskan som fanns i mataffären, MAM (även där anti-colic-flaskan som är i flera olika delar o stor flaskhals).
  Pepp o heja er! Allt kommer bli bra.

 16. Jag ammade på heltid i cirkus 3 månader tills han började gå upp dåligt i vikt och då la vi till ersättning också. Fungerade ett tag med både och, sen var han inte alls intresserad av att amma längre. Och jag försökte verkligen erbjuda amningen länge efteråt utan framgång. Jag var ganska skeptisk till om jag ens ville amma men när det fungerade så bra i början så tyckte jag att det var det enklaste och smidigaste sättet som passade just då. Det är nog bra att vara så öppen som du är kring de olika alternativen för då upptäcker man tidigt vad som passar en och i efterhand är jag glad över att jag (som du) var öppen och inte hade bunden inställning till något. Vi körde ersättningen de hade på BB som heter NAN HA (som inte framkallar mjölkallergi) och använde Mam flaskor. Lycka till! Allt kommer lösa sig och med tiden hittar ni det sätt som är bäst för era barn och er själva! Kram

 17. Min unge kom för 2,5 månad sedan och jag helammar honom. Jag hade läst pyttelite om amning innan förlossningen, och tänkte liksom ’hur svårt kan det vara?’. Rätt klurigt tydligen. Vi har inte haft stora problem, men det är verkligen en ny grej man ska lära sig. Tänk på att både du och bebisen är nybörjare! Drt tar ett par veckor/månader att få till en stabil amning. På BB plingade jag på personal vid i princip varje amning för att de skulle kontrollera att jag höll rätt, att bebisen hade ett tillräckligt stort gap om bröstet och att bebisen verkligen svalde mjölken och inte bara låg och snuttade. Väl hemma har jag läst massor om amning, dels på Amningshjälpens hemsida (de är superbra! Bara vetskapen om att man får ringa en hjälpmamma om det behövs gjorde mig trygg), och dels på bloggarna babybaby.se (superpedagogisk!) och sagogrynet.se.

  Lycka till! Och kom ihåg att du är den bästa mamman för bebisarna oavsett hur du ger dem mat!

 18. Det finns en suuuper bra grupp på Facebook ”till dig som flaskmatar ditt barn – tips och råd på vägen”, där kan man fråga allt mellan himmel och jord ☺ jag flaskmatar vår dotter på 10 v, började med amning men fick aldrig till det och hade alla problem som går att ha tror jag ☺ så tillslut kände jag att det fick mig att må dåligt och då tog jag beslutet att gå över till flaska. Vilket jag faktiskt föredrar! Det är otroligt skönt att kunna dela det med min sambo och att kunna vara mer fri, kände mig otroligt låst, i början är det ju i princip amma, amma, amma som gäller..och kände aldrig heller den där mysiga känslan som många beskriver, tycker faktiskt det är mycket mysigare att flaskmata!

 19. Innan jag fick barn tänkte jag att amning/ersättning kvittar. När lilltjejen kom ut blev helt plötsligt amningen väldigt viktig för mig (antar viss påverkan av hormoner…) jag hade rejäla problem med amningen- det kom för mycket mjölk, jag hade sår, blödde och det gjorde jätteont. Lilltjejen gick dock hela tiden upp bra i vikt. Bvc tyckte jag skulle byta till ersättning men det ville jag inte- amningen blev jätteviktig för mig.

  Fick tips om att amma 10 min på var sida och börja med den sida med minst sår, lufta och smörja med purelan. Sedan skulle jag låta det gå minst två timmar mellan varje matning. För mig funkade det jättebra- jag kämpade på i 20 min, sen fick jag en lång paus, min sambo och jag kunde båda trösta och gosa och såren läkte ut efter ett tag.

  Helt plötsligt blev det mysigt att amma och ja det är ju väldigt praktiskt (avskyr att diska). På nätterna halvsov jag igenom amningarna. Slutade med att jag helammade till 6 mån och delammade till 13 vilket jag verkligen inte trodde i början när det kändes som att alla ville att jag skulle flaskmata.

  Har inga tips om flaskor men kan rekommendera purelan (finns på apoteket) och amningskudde (bra för ryggen- lätt att det blev ostkroksställning innan jag fick in rutinen och var skön att ha i sängen när jag var höggravid).

  Jag upplevde att många hade åsikter om att det var viktigt att sambon också matade för att få till anknytningen och kände mig omodern som ville helamma ( kunde inte pumpa). Det var dock inga problem med sambons anknytning trots helamning. Kanske delvis beroende på att vår dotter fick kolik och skrek 9 h per dygn tills hon var 4,5 månader. För att orka med så turades vi om att trösta och sjunga etc. Jag var aldrig den enda som stod för närheten och tryggheten.

  Jag tror det gäller att hitta vad som funkar för er och bebisarna och vara beredd på att det kan ta ett tag. Låter som en god ide att ladda både för amning och ersättning. Ett sista tips- be bb och bvc visa olika amningsställningar och be dem kolla vid upprepade tillfällen att bebisarna har ett korrekt grepp.

  Och ja, jag tycker fortfarande att amning/ersättning kvittar:)

 20. Så här tänker jag: var helt öppen för precis alla olika lösningar, köp hem bra flaskor och ersättning (säkert massor fina tips här ovan), testa amning när bebisarna väl kommer, bara känn er fram. Precis allt är 100 procent OK och ni måste inte (och, antagligen, kan inte) bestämma något förrän ni är där. Det kommer lösa sig. Strunta i alla rekommendationer, kanske framförallt från BB och BVC… gör bara det som känns alldeles rätt för er när ni provat lite olika, magkänslan FTW!! Har bara ammat och utifrån det har jag två tips: amningskudde behövs inte, åtminstone inte jämt. Hade aldrig ngn och det gick utmärkt. Vanliga kuddar går fint och när man är ute kör man utan något stöd. Tips två är att pumpning kan vara skitjobbigt, kännas rätt vidrigt och generera ganska lite mjölk. För vissa kanske det funkar super men om man i en pressad situation vill ha det så gött som möjligt skulle jag säga – kör ersättning istället… att BÅDE pumpa OCH flaska känns som så mycket dubbelarbete. Men det kanske går kanon för dig och i så fall kör du såklart på. Vill bara säga att det är helt ok i att skita i pumpen om den är jobbig/kränkande och bara köra ersättning. Ni behöver underlätta för er själva så mkt det bara går!

 21. Hej Yrsa! När mina twins föddes så slutade förlossningen på ett sånt sätt att jag hamnade på operation, pappan på bb och barnen på neonatalavdelningen. Jag träffade inte barnen förrän dagen efter, och redan då halkade amningen lite efter. Barnen repade sig snabbt så vi fick bo tillsammans på sjukhuset efter bara två dagar och då varvade vi ersättning, amning och pump. På sjukhuset körde de med ersättningen Nan men när vi sen åkte hem köpte vi Baby Semp, det står på paketen vilken sort som ska vara till vilken ålder. Vi köpte flaskor på apoteket som hette Dr Brown, som vi tyckte funkade bra. Vi hade också vanliga flaskor från mataffären, Esska tror jag dom heter. Vi köpte små flaskor i början men dom ska öka volymen mat så pass mkt från dag till dag så det hade varit bättre om vi köpte flaskor av den större varianten redan från början. Köp åtminstone två flaskor per barn. Jag hyrde en elektrisk amningspump från sjukhuset första månaden, det tyckte jag var jättebra. Jag lämnade tillbaka den efter en månad. Jag fick lite panik på att jag ammade ett barn typ en timme och sen när hon fick ersättning slukade hon den, som om jag haft luft i tutten. Så efter två månaders varvning av amning och ersättning gick vi helt över till ersättning. Eftersom mina twins vägde så lite när dom föddes var det så viktigt att dom åt bra och gick upp i vikt, det gjorde att jag blev så stressad av att de inte skulle få tillräckligt genom bara amning. Så ersättningen gjorde barnen mätta, jag blev lugnare när jag hade koll på hur mycket dom åt och deras pappa kunde mata dem. Vi delade och tog varannan natt med matning från att dom var ganska små, kanske två månader, just för att få till välbehövlig sömn, åtminstone varannan natt. Jag gillade flaskorna också för att då kan en annan person mata, ex mormor, farmor, farfar, morfar, moster osv… Då kan barnet liksom bonda lite med andra också, vilket jag gillade men vet att vi är många som tycker olika där om hur mycket man ska ge bebisen till andra. Personligen tycker jag jättemycket om att mina twins känner sig trygga hos fler och därmed är ganska lätta att låta sig passas av dessa personer nu när dom är större.

  Om amningen funkar tipptopp så kan man ju dubbelamma twinsen (funkade inte så jättebra för mig dock) också, vilket sparar tid! Men det gör man ju ingen annanstans än hemma. Ute på fik eller bland folk kanske det är soft att ta en i taget. Man kan ju ge en ersättning till den ena och amma den andra och vid nästa mattillfälle byta så den som fick ersättning förra måltiden ammas den här gången. På så sätt mättas två magar samtidigt utan massa skrik och bök med att en får vänta.

  Jag var på tvillingklubbens kurs och där tycker jag att vi fick massa bra tips om amningen. Jag läste att du skulle gå på den *tumme upp*!

  Prata med din barnmorska, om du tycker hen verkar vettig!

  KRAM och lycka till! Heja!

 22. Ser att du fått jättemycket fina svar här och jag tycker att det är klokt av dig att ta det som det kommer.
  Jag gav upp på amningen förra veckan efter fem veckor av både ersättning, amning och pumpande. Hade i princip matat mina kids med 1,5h mellanrum sedan de föddes och bröt helt enkelt ihop till slut. Nu kör vi ersättning och hela familjen är glad igen! Vi använder MAM anti colic och tycker den funkar fint. Jag är glad att jag till slut lyssnade på min inre röst om att lägga ner vansinnet. Mitt råd skulle nog vara att ge allt en chans så länge det känns bra för dig men pina inte dig själv pga amningsfascister som gastar om anknytning och immunförsvar. Läs på den här sidan om vad forskningen säger! Flaskmata.se

  Våra kom ju ca 4 veckor tidigt och vägde därför ganska lite (2,4 kg). Vi hamnade på BB där personalen väldigt välvilligt ville hjälpa mig få igång amningen MEN tyvärr genom att inte låta oss ge barnen ersättning för att de skulle ”bli sugna på bröstet”. Det slutade med att mina små kiddos gick ner under 2kg pga att de inte klarade av att ta bröstet och vi hamnade på neonatal i två veckor. Så mitt råd igen är att lita på att du vet bäst som mamma till dina barn!

  Och avslutningsvis, fan vad bra du är som bär de här barnen! Snart (men inte för snart) har du dem utanpå kroppen, kan snusa bebisnackar och titta in i avgrundsdjupa totalt oskyldiga och rena ögon.

 23. Min kille föddes 4 v tidigt och lyckades inte amma i början så efter koppmatning övergick vi till att flaskmata med mest urpumpat men även ersättning. Vi körde med Avents flaskor, älskar dem! Vi hade 5 flaskor och då behövde vi oftast bara diska en gång om dagen.

 24. Du verkar ha fått många bra tips här! Jag delammade i tre månader men helammade bara i ca en vecka (B-L gick ner för snabbt i vikt).

  Mina bästa tips är: prova en flaska innan ni köper på er flera. Vi har testat Mams båda sorter (anticolic och vanlig), Medela, Dr Brown, Esska. Mams funkade bra MEN monterade en ihop den lite slarvigt = megablött i sängen efteråt. = byta sängkläder och pyjamas på ungen mitt i natten pga dålig flaska är ej kul. Dessutom kräktes hon så mycket så vi testade DR Brown. Skitjobbiga att diska men inget läckage och mindre kräks. Sen B-L var ungefär 8 månader använder vi vanliga Mam, enkla att diska och behövs inte längre antikolik. Medela funkade inte alls för oss pga vägrande bebis. Nu inför nästa bebis har vi köpt glasflaskor från Nuk, pga att jag hellre använder glas än plast. Får se hur de funkar!

  När det gäller ersättning är Hipps ekologiska absolut bäst. Enda ekologiska ersättning på marknaden samt den enda vår dotter mått helt hundra av i magen. Hennes mage ballade ur totalt av ersättning med maltodextrin i, så varning för sådana. Vi valde också att strunta i välling helt (pga gluten och ex maltodextrin, finns dock ok välling också som ex Otto) och ger fortfarande ersättning som kvällsmål och på natten om hon vill ha.

  Och ett sista tips! Köp pulverdoserare! Finns på mataffären = underlättar sååååå mycket. Vi har också en sån där vattenkokare där en bestämmer temp själv, smidigt, men sedan ca sju månaders ålder så äter hon rumstempererad ersättning = ännu smidigare. Då slipper en nämligen lämna sängen på natten hehe (bara ha vatten i flaskan och sen blanda ner pulver från doseraren).

 25. Det är svårt att veta i förväg hur det kommer kännas med matningen av nyfödingar, tror att det än väldigt bra att ni är öppna för alla scenarier så får ni se vad som känns bäst för er. Vill du amma, så ge det lite tid för att få till en etablerad amning och vänd dig gärna till amningshjälpen för råd (dom är grymma!), vill du inte amma alls eller delamma så gör du det 🙂 det viktiga är att göra det som känns bra för era barn och er! Lita på magkänslan!

 26. Hej! Ser att du fått massor av fina tips, så egentligen kanske jag inte kommer med något nytt nu.. Men men.

  Det första jag vill säga är att flaskmatning absolut inte är sämre än amning och vice versa. Bägge har såklart både fördelar och nackdelar, men du är inte en sämre förälder för att du matar på det ena eller andra sättet. Du är den bästa möjliga föräldern till ditt barn och så är det med det.

  Jag fick själv barn i somras och han är flaskmatad med ersättning sedan han var en vecka gammal. För oss funkade inte amningen. Jag fick stora sår på brösten som gjorde ont och bebisen var superhungrig för att han inte fick i sig ordentligt. Det värsta var nog att jag blev så jäkla deppig av att amma. Inte för att det gick dåligt, utan varje gång ungen sög eller bröstpumpen var igång så fick jag en himla ångest. Till slut bestämde vi oss för att ge upp den där jäkla amningen och flaskmata istället = bästa beslutet den sommaren. Ungen blev mätt och vi kunde dela på matningen.

  Vi har använt Mams anti kolik-flaskor och har varit nöjda med dom. Vissa tycker att de är jobbiga att diska, men jag upplevde de inte som mer jobbiga än annan disk (hatar att diska). Vi hade tre flaskor, två att ha hemma och en när vi var ute. Gick vi ut hade vi också med en termos med lagom varmt vatten, för det är inte alla ställen som har en micro att värma maten i. Vilken ersättningssort man ska ha kan man prova sig fram till och få hjälp med via BVC. Vi körde på Babysemp lemolac eftersom barnet blev förstoppad av den vanliga Babysempen. Jag tror egentligen inte att någon ersättning är bättre än någon annan, bara att de passar olika bebisar och magar olika bra 🙂

 27. Erfarenhet av att delamma från start med två barn. Det funkade bra båda gångerna, vi introducerade ersättning direkt på BB (första gången pga födde en jätte och andra gången för att jag visste att jag inte mår bra av hormonerna efter ett tag och förmodligen ändå skulle gå över till ersättning så småningom som jag gjorde med den förste) rekommenderar också hipps eko även om den ofta är svårare att få tag på, märkte extremt stor skillnad på min yngsta. Har nog haft fem flaskor till varje barn. Går åt många under natten tex. Mitt främsta råd om du ammar över huvudtaget är att lägg över beslutet på Thomas om det inte funkar toppentoppen, jag blev iaf helt dum i huvudet av hormonerna och kunde inte ta beslutet att helt sluta amma (efter några månader)”trots att jag hade panikångest och inte kunde äta (gick ner tio kg extra efter födseln och bara grät). Du tänker inte alltid klart och kan inte ta vettiga beslut, låt den som är med dig ta dem åt dig. Den allra bästa och största fördelen med att ge ersättning är att du får avlastning och dina barn får två nära föräldrar från start.

 28. Amning är inte ett lätt ämne. Man måste utgå från sig själv och vad som känns rätt. Jag ville amma men det gick inte så lätt som jag trodde (hade bara fått höra att det är så det ska göras och sen inget mer). Märkte redan på bb att det var svårt. Det ville liksom inte komma igång. Bebis sög dåligt och mjölken rann inte till och jag grät. BM sa att det bara var att kämpa på, så det gjorde jag, men det tog stopp. Det var först efter ett långt samtal med min mamma som det släppte. Alltså. På sekunden när jag fått gråta ur mig så sprutade mjölken bokstavligt talat. Så då körde vi. Det visade sig dock efter att ha gett ersättning någon gång att bebis hade mjölkallergi och där var liksom svaret på problematiken kring varför hon inte åt som hon skulle, varför hon inte gick upp i vikt och så vidare. Och i samband med en operation jag var inne på när hon var sju veckor så försvann mjölken nästan helt och jag kände att det fick vara nog så vi införskaffade hypoallergen ersättning och där släppte det! Barnet åt och jag blev av med all stress och press. Amningen var ju fantastiskt av och till, jag ville ju få det att funka. Men det funkade inte. Och så kan det ju vara. Nåväl. Det viktigaste är ju att alla mår bra! Att mamman inte sliter ihjäl sig bara för att och att barnet eller barnen är mätta!

 29. Vi har en son som är snart 2 år som vi har flaskmatat. Jag hade tänkt amma men plötslig svår sjukdom inom familjen ( min man) gjorde att jag slutade amma efter 5 dagar och började flaska istället. Det bästa beslutet någonsin! Jag fick möjlighet att sova längre stunder och min man kunde mata. Farmor /mormor och morfar har också kunnat mata. Se bara till att ha bebisen hud mot hud när ni flaskar så att ni får den kontakten de behöver. Om vi får fler barn så kommer vi ge ersättning för att det har funkat så bra. Var snäll emot dig själv och ge dig en chans att vila och helamma inte. Det är väldigt tufft att vara gravid och tufft att ha spädbarn. Att få sova sammanhängande gör det lite lättare. Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *