4d2a9404-7b56-421d-88b2-17bb8ab5bbd0[1]

Arctic Outbreak är det fula lilla barn vi skulle få om The Thing och Cabin Fever någonsin hade en ménage à trois med An Inconvenient Truth och lyckades med något slags absurd trepartsbefruktning. Enligt denna thriller är inte global uppvärmning illa nog i sig; vi måste även oroa oss för att den undansmältande isen skall frambringa farliga små insekter som legat i dvala i tjugotusen år, och som nu hotar ta livet av oss alla på tämligen äckliga sätt. (Och jag som alltid tyckt att det värsta med sommaren varit myggen. Jeez…)

En forskare och miljöaktivist (Val Kilmer) befinner sig med sitt team vid Nordpolen när de snubblar över ett välbevarat mammutkadaver i isen. I sagda mammutkadaver ligger en stor mängd mini-ägg, vilka kläcks när kadavret börjar tina. Ut kommer CGI-insekter. Samtidigt är några av forskarens studenter, för att inte nämna hans dotter, på väg till expeditionen. Vilka kommer att bli bitna? Vilka kommer att överleva? Ah, sådant får ni uppleva själva, kära läsare.

Jag vill tro att här fanns potential för en ganska bra stunds underhållning. Lådfilmer, där alltså karaktärerna är instängda tillsammans med någon stor fara (tänk Alien, Aliens, The Thing…) som de på ett eller annat sätt måste konfrontera, kan bli väldigt spännande. I Arctic Outbreak faller spänningen på att situationen känns så förbaskat konstlad: om ni ser filmen kan ni ju roa er med att räkna märkliga sammanträffanden i den första akten. När studenterna varnas av forskaren för att komma ut till expeditionen får de bara höra ett klent “Kom inte hit”, utan någon vidare förklaring. Hade det inte varit lite mer effektivt att säga sanningen – att man kämpar mot en livsfarlig insekt som skulle hota dem till livet? Det hade fått mig att hålla mig borta. Och naturligtvis är en av studenterna livrädd för insekter, vilket gör honom till ett utmärkt redskap i författarnas kraftlösa händer – nu har de en ursäkt som låter honom agera helt irrationellt och därmed bara försvåra situationen för alla.

Själv är jag passiv miljöaktivist. Global uppvärmning är ett verkligt hot och följderna kommer bli katastrofala om vi inte gör något åt dem. Jag tar upp detta endast eftersom jag tycker Arctic Outbreak har ett mycket märkligt sätt att engagera sig i miljöfrågan. Filmen inleds med mycket prat om global uppvärmning, vilket känns väldigt predikande. Sedan glider den över till ett PÅHITTAT hot istället för att engagera sig i det vi verkligen står inför. Det är liksom inte illa nog att civilisationen som vi känner den skulle kunna gå under – fem personer i ett skjul kan dessutom må väldigt, väldigt illa.

Så nej. Arctic Outbreak är ingen höjdare. Visst, vi får se en del blodigheter, och Val Kilmer brukar vara bra. Men detta var en ganska meningslös film, med ett slut som mest får en att sucka uppgivet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *