I mina jular är en julgran något väldigt väldigt väldigt viktigt. När jag var yngre och bodde hemma hade jag och Vilda en egen gran i vårt rum hos pappa, och redan då påbörjades min julpyntssamling med kulor och andra saker som hänger med än idag. Och sen i december 2005, innan jag flyttade hemifrån men när jag hade träffat Tomas redan och hängde en del hos honom, så köpte jag en liten gullig julgran och tog dit mitt pynt för en julgran bara måste ju finnas i ett hem runt jul!!

Och sen flyttade jag in hos Tomas rätt snabbt efter julen 2005 och varje jul efter det har vi haft en gran, på min starka inrådan (eller nja..mitt krav). Den började som en rätt liten pjäs men har blivit större och större och nu är vi uppe i en normalstor gran, och det är alltid en rödgran. I år köpte vi den på Farsta torg för 350 pix och sen fick Tomas bära hem den med mitt glada påhejande.

Förra året dog den ljusslinga jag hade med mig hem till Tomas 2005 där, och som jag haft i mitt rum hos pappa en hel del år innan det. Jag har varit så himla ledsen för det, för den är verkligen viktig i granklädningen. MEN så tipsade Vilda om att det fanns sådana på Wirströms järn och färghandel inne på söder. Lyckan! Så även i år kunde de små färgglada lamporna få pryda granens grenar tillsammans med några ofärgade.

Vi har gått från att noga sätta fast alla små lampor på olika grenar till att nu bara lägga in dem på grenarna. Så himla bekvämt att slippa hålla på med att pilla in en gren mellan sladdarna och sen klämma åt.

Sen när lamporna är på plats påbörjas den bästa delen, att packa upp alla lådor med pynt! Jag har en ordning i de olika lådorna med olika fint pynt. Lådorna är liksom rangordnade. Först börjar vi med den lådan som har fina kulor och grejer, men ändå inte så fina. Sedan går vi vidare till den lådan med näst finast saker, sen den allra finaste lådan och så efter det utfyllnadsgrejerna som inte är så speciella för mig.

Jag äääääälskar att klä granen <3<3<3  (haha kul att den ser ut som att den håller på att ramla för att jag lutar mig mot den…så är det inte den råkade bara vara lite snedväxt där uppe)

Tomas är såklart också med på allt pyntande, om än inte lika duracellkaninspeppig som jag är.

IMG_0706.JPG

Och katterna är ju också med såklart, och är väldigt väldigt intresserade. Speciellt av glittret. Vi hade sånt här glitter som är i stripor, som ett draperi typ, förut. Men det var farligt för kattisarna för de tuggade på striporna och det kan ge dem förstoppning och även göra sönder dem inuti :'((( Så sedan några år tillbaka har vi glitter på snöre istället. Det glittret tycker de också om att peta på och leka med, men de äter det inte.

IMG_0710.JPG

 

IMG_0711.JPG

Eftersom jag har pynt sedan flera flera flera år tillbaka är många av pyntsakerna förknippade med väldigt mycket nostalgi och känslor. Mina allra finaste pynt är dessa två. En liten trumpetspelande ängel i guld och en liten ängel i silver som min mamma har gjort när vi var små. Den har riktigt här klistrat på sitt huvud som kommer från mitt eller Vildas hår. När jag packar upp dessa två börjar jag nästan alltid gråta.

Lite annat av mitt finaste pynt är olika blingiga fåglar, den där kulan med droppar och glitter på som hänger där bak..

IMG_9632.JPG

Den grönvita kulan till höger lite längre bak som är en antik kula.

IMG_9634.JPG

Den här lilaglittriga polkagrisstången som jag och Tomas köpte tillsammans en gång när vi var på Harrods julavdelning i London.

IMG_9633.JPG

Sen när alla fina saker packats upp och hängts in drar vi några varv med glittret och så är det hela klappat och klartt. Tadaa!

Och så en bild på granen i instafilter också, så den ser lite extra mycket ut som den där granen som Piff och Puff går omkring i på Kalle Anka på julafton.

Jag är mycket medveten om att vissa tycker denna gran är förfärligt förskräcklig, men det är den finaste gran jag kan tänka mig! Jag undrar om våra barn kommer göra revolt och när de blir vuxna ha en minimalistisk gran med bara en färg på kulorna och sådär.

Och ja, det här med att klä granen så tidigt då. Jag älskar julen mest innan själva julen. Den här upptakten är liksom det bästa! Så jag vill ha granen såhär innan för att komma i stämning. Mitt bästa tips för att den ska hållas vid liv är att be människan en köper granen av att såga av stammen på den och hugga eller såga ett kors i botten på den. Sedan ta in granen i etapper och först ställa den i exempelvis källaren eller trapphuset, och när den står inne så är det socker och massvis av vatten som gäller. Alltså de dricker SJUKT mycket i början och får inte torka ut. Så vattna vattna vattna! Så kommer den stå sig fint och sprida sin goda doft och julfeeling resten av december <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *