NU ÄNTLIGEN är det dags för mitt andra inlägg i bröllopsföljetongen. Detta ska handla om upptakten till brölliset, alltså det som skedde från cirka en vecka innan till själva dagen D. Mitt tidigare inlägg om planeringen under året hittar nu här.

Vi gifte oss ju den 7:e juni och den 27:e maj hade jag uppsatsopponering, och var sedan en sväng i västergötland för en begravning mellan den 27:e och 28:e. Sent på natten den 28:e kom jag hem igen och efter detta ägnade jag mig nästan helhjärtat åt bröllopet. Jag fipplade lite lite med min uppsats men det var verkligen inte mycket hjärta jag la vid det. Nu var ju alla större saker färdiga med gästlista och maten osvosv, så fokus hela denna vecka var de små detaljerna.

Den 31:a maj, exakt en vecka innan bröllopet, så bloggade jag om att vi planerade festen lite mer ingående. Jag frågade vad som gör en bra fest, och så inhandlade vi lite kulia detaljer till partajandet som glowsticks, konfettikanoner och partyparaplyer.

IMG_0593

Detta var det dock bara jag som sysslade med, för Tomas var strängt upptagen med sin egen svensexa som ni kan läsa mer om här. Det var en himla kulig dag för honom och det unnade jag honom så hemskt mycket den lilla gosegrisen.

Photo-2014-05-31-13-20-22-1

Den 1:a juni var Tomas bakfull och vi åt hamburgare på Flippin burgers och grät lite (okej kanske mest jag) för att vi har sådana fina vänner! Jag tror inte att vi gjorde så himla mycket mer denna dag? Vi har inte skrivit något om det i alla fall..

20140601-212531-77131255

Den 2:a juni spenderade jag med att baka baka baka. Jag gjorde ryttarkaka, vanilj och rabarberbullar, hasselnötskakor, nektarinroyale, en liten regnbågstårta och en kolapaj. Pjuuwh. Sånt himla stå i! Vi bestämde ju oss för att inte betala någon annan för att laga någon efterrätt utan att vi skulle baka den själva, och med hjälp av våra nära vänner och våra familjer. Såhär i efterhand tycker jag att det var oerhört värt eftersom det blev både billigare och godare, och att det fanns säkert femton olika saker att välja mellan på efterrättsbordet = TOPPEN för då hittar alla något de gillar.
IMG_0611 IMG_0612

Den 2:a juni kände jag också att jag ville FÅ KONTROLL över alltihopa och skrev denna checklista, som jag också skrev i pappersform ännu mer ingående och superplanerat på ett stort papper som jag satte på ytterdörren (den bilden är dock borta):

Måndag: idag har jag bakat (bra att jag kommer ihåg det i alla fall) och varit en snabbis i Farsta för att handla och språka med en mycket trevlig situation stockholm-försäljare.

Tisdag: Imorgon ska jag……förbereda mig mentalt? Yoga? Meditera? Göra något nyttigt? Mycket oklart. Kanske slutföra mitt uppsatsarbete.

Onsdag: På onsdag ska jag och Tomas fippla lite hemma och sedan träffa pastorn i kyrkan för att få lite feeling. Sedan åker Tomas till hans mamma och pappa, jag åker hem och….bakar? Målar mina naglar? Gör en ansiktsmask? Också mkt oklart. Här ska jag kanske också träffa min kompis Karin, som ska hjälpa till att styra upp saker, för att prata pynt och sånt. Göra en sista insats i pynteriet såattsäga. Här ska vi också köpa ingredienser till förrätten som ska transporteras ut till feststället (kom ihåg detta yrsa, och kom ihåg att vi måste beräkna hur mkt vi ska köpa av allt vildört)

Torsdag: Okej nu börjar det närma sig på ricko. Då ska lite grejer ut till stället vi ska ha festen på (sprit, bakverk, vaser, ljusslingor, godis osv) och jag ska rida min sista gång för terminen. Det känns också som att denna dag kommer vara en dag då jag kommer på en massa saker som vi glömt och som bara MÅSTE göras. Kom på en sak nu när jag pratade med min syster: fixa bordsplaceringsgrejer.

Fredag: På fredag kommer bord och annat tjafs till där vi ska ha middag och fest så då ska jag vara där och ta emot dem. Här kommer allt att ställas upp och piffas och fixas så långt och mycket det går. Jag ska också baka de sista sakerna som behöver vara lite ”färska”. Dessutom ska jag ge mig ut i skog och mark och plocka en massa blomster till dagen efter.

Lördag: PÅ LÖRDAG SMÄLLER DEEEEEEEEEET!!! Med allt vad det innebär.

Söndag: Tomhet………”

Den 3:e juni jobbade jag på Galeasen och gjorde det allra allra sista på uppisen. Men inget speciellt annat som hade med bröllopet att göra hände dessvärre. Galeasen var ju stället vi hade vår middag och bröllopsfest på vilket kändes lite speciellt. Att veta att vi om fyra dagar skulle gå över denna bro och vara gifta?!? Sinnes. Det var himla tråkigt väder här i dagarna så jag höll mina tummar blåa att det skulle bli bättre den 7:e, tråkigt med sådant här regn liksom.

IMG_0635

Den 4:e juni skrev Tomas om att han försökte göra klart spellistan till festen, vi hade alltså ingen dj utan en spootifylista. Detta tycker jag var en otroligt bra budgetlösning, och jag hörde ingen alls som klagade på det. Så himla värt jämfört med att betala en massa massa pengar för någon som ska stå och trycka på play hela kvällen. Under denna dag höll Tomas också på att fipppla med bordsplaceringen, och det hade han nog fixat med ett bra tag innan. Tomas gjorde typ allt med bordsplaceringen, jag kom bara med små kommentarer och instickare och så redigerade han den efter det. Det var SÅ meckigt med denna och jag är så tacksam att Tomas tog ansvaret över denna, jag hade nog inte pallat och bara bestämt att det skulle vara fri bordsplacering.

Vi träffade också pastorn i kyrkan där vi tre dagar senare skulle skrida fram längs altargången, för att gå igenom det sista. Det kändes fortfarande inte på riktigt dock utan som att vi höll på och låtsades bara. Sedan träffade jag min kompis Karin som hjälpte till med pynt. Alltså DET är ett tips mina vänner. TA HJÄLP. Jag är så otroligt tacksam för alla människor i vår närhet som på olika sätt bidrog till bröllopet. Till exempel som Karin som gjorde världens längsta vimpelslinga och konstruerade bordsplacerings”korten”.

Den 5:e juni så kom Tomas kompis Marcus hit till oss med sin bil och ett släp och vi lassade in alltalltallt vi hade hemma som skulle till Galeasen. Det var all dricka, allt bakat, allt pynt osvosv. På Galeasen placerade vi in allt på sina rätta platser och jobbade med att dekorera lokalen med det piff vi haft med oss. Jag var också på Panduro och någon anan pysslig affär och köpte fiff till festdeltagarna som fejktatueringar, glitter, lim och pärlor att klistra i ansiktet. Detta är också ett tips för alla som vill ha en kulig fest, det var så himla uppskattat med allt detta piff.

Den 5:e tvättade jag också håret inför brölliset. Jag har inte som bäst hår när det är nytvättat nämligen, utan dag två brukar det vara optimalt. Då har fluffet lagt sig men det ser ändå lite flygigt och roligt ut. Mvh hon som var mästare på att planera.

Den 6:e juni var det verkligen mycket i huvudet på oss alla som hade med bröllopet att göra. Jag kommer bara ihåg att det var SÅ mycket att hålla reda på och tänka på och göra och planera och förbereda osv så att jag inte hann tänka på vad som faktiskt skulle ske dagen efter. Det var ju faktiskt himla bra, om än lite påfrestande. Men jag började ändå känna mig lite såhär dock. Spänd och förväntansfull och nervös.

IMG_0681

Först så var vi på Galeasen och tog emot de bord och det porslin vi hyrt. De kom väldigt tidigt men det var bra för vi var där typ H E L A dagen och fixade. Vi ställde upp alla bord, la på våra nyinköpta dukar (vitt tyg från IKEA med det billigaste meterpriset), ställde upp stolar, satte blommor i vaser (de vi hade vid detta tillfälle. Vi köpte en del men sedan plockade jag en del själv också och Vilda och Mormor plockade också lite, också tipstips ifall det är så att ni tänker gifta er under någon period när det finns blommor ute. Himla fint och himla billigt). Vi fixade också iordning lokalen ännu mer, och fixade lite utomhus också. Allt för att morgondagen skulle vara så sysslolös som möjligt.

IMG_0691 IMG_0696 IMG_0699 IMG_0710

Förutom att fixa i lokalen och pynta där tillredde vi också förrättsrörorna och var och handlade en massa saker som skulle behövas dagen efter. När vi kom hem från Galeasen efter den extemlånga dagen gav jag mig ut i skog och mark och plockade en massa blomster. Jag var ute i säkert två timmar och sedan somnade jag supersent, perfekt pepp inför sin egen bröllopsdag 🙂 Men det blev ju bra ändå!

IMG_9819

 

Lite sammanfattade tankar om upptaktsveckan

– Det var jobbigt att ha så mycket att göra själv, det skulle ha varit så skönt med någon bröllopskoordinator. Men samtidigt var det också skönt att ha många järn i elden och få ha koll på allt, eftersom jag är en människa med kontrollbehov.

– Jag är så tacksam över att vi: bakade efterrätten och fixade förrätten själva, tog hjälp av våra vänner och förberedde mycket tillsammans (det hade nog blivit bråk om exempelvis bara jag dukat upp allt osv).

– Vi hade planerat klart det mesta vid detta laget och ordnat allt stort såsom alkohol, beställning av bord osv, kläder, provsminkning, vad som skulle bakas osvosvosv. Det var VÄLDIGT bra för det blev riktigt snejsigt om tid ändå. Så det är tipz till er alla, gör klart saker i tid, även om det känns fjantigt att sitta och göra en spellista en månad i förväg så kommer det vara så skönt att ha tid till annat den där upptaktsveckan.

– För att få lite mer budgetigt bröllop: Plocka blommorna själva och baka efterrätter/gör förrätt/gör huvudrätt/alltihopa själva. Det var superbt att ha egen förrätt som var okej men sedan en huvudrätt som var SMACHING och till sist en massa efterrätter så att något fanns för alla smaker.

2 comments on “Bröllopsföljetongen avsnitt 2 – upptakten”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *