Jag har aldrig varit något utmärkande fan av zombies trots att jag gärna glodde på The Return Of The Living Dead när jag var mindre. Visst jag gillar de flesta filmer som görs, 28 days later bland annat, men är även en person som tycker att teman blir urvattnade fort, och ingen kan ju förneka att det går en stor zombievåg just nu… eller är det vampyrer som gäller just nu?  I vilket fall.. Det har dock kommit några fina guldklimpar på senaste varav filmen Zombieland är en sådan där Woody Harrelson gör en riktigt skön karaktär(visste ni för övrigt att dom fick göra en specialare av Twinkies då Woody är vegan?). En annan sådan guldklimp som tillkommit zombievärlden är serietidningen Crossed.

Det jag först lockades av och även hur tidningen fick mina små nördiga serietidningsögon att rycka till var den skönt ritade stilen som Jacen Burrows bidragit med. Att jag senare fick reda på att det var Garth Ennis som skrivit manus gjorde inte saken sämre. Garth Ennis namn må påminna om någon smörig och mesig countrysångare men denna Garth är långt ifrån snäll, och det är även det som gör serien så bra, jag kommer till det strax.

Crossed handlar om det typiska, en farlig och högt smittsam sjukdom sprider sig som en löpeld över landet(USA, vad annars?) och minsta kontakt, iallafall ett litet bett, med en smittad person gör att man själv blir smittad. Storyn går på som det alltid gör. Skillnaden här är att våra zombies i Crossed är inte av den harmlösa sorten, du vet.. den sorten som gärna ställer sig slött på 200 meters avstånd och väntar in att du ska skjuta den i skallen och bara kan döda dig genom att gömma sig bakom gardiner eller i byrålådor som man av någon outgrundlig anledning inte märker förens den biter dig i hjärnan. I Crossed har du istället zombies som för det första märks ut av att de har ett korsliknande utslag i ansiktet, därav titeln på tidningen, sedan har de gärna en förkärlek för att våldta dig i alla möjliga hål, eller tillochmed skapa nya hål för att sedan ligga med dig i dom och avsluta med en fin köttfest på de kroppsdelar som fortfarande sprattlar. Det är alltså ingen serie för de svaghjärtade, ingen karaktär är säker i denna serie. Tro inte att barnen skonas för att de är barn, Garth stryker med vilje ut dom ur manus, gärna så tragiskt och oetiskt som möjligt, och det är det som gör det så bra! Här har du ingen stålman vars enda antagonist är någon flintskallig jävel som hotar dig med en grön sten, här har du istället en zombie vars namn är Horsecock som han förtjänat så väl genom att han gärna bär med sig en hästballe och som han med kärlek slår dig sönder och samman med. Du har även dina medföljande (med)människor som utan tvekan vill offra din son till Horsecock och hans efterföljande gäng. Det är våld på en högre nivå jag inte tidigare skådat i en serietidning och jag tvivlar inte på att många skulle skynda sig med att kalla det osmakligt men jag är lika snabb med att säga att jag gillar det, just för att det blir inget smygande med vad som faktiskt skulle kunna hända under en zombieapokalyps. Garth är ärlig och man verkligen känner hur han njuter av att tillföra allt förbjudet som även de mer hårdhudade moralkärringarna kommer rynka näsan åt. Garth Ennis i sitt esse skulle jag vilja säga.

Tyvärr kom bara Crossed i tio delar och trots att jag faktiskt var nöjd med att berättelsen slutar där den gör så längtade jag efter så mycket mer när jag avslutade sista delen. Garth har sagt att han inte kommer göra något mer av serien då han helt enkelt inte hade några fler Crossed-berättelser inom sig.
Dock så görs det just nu i skrivande stund en volym 2 av andra personer, detta är dock inte är en uppföljare, det var Garth Ennis enda krav, utan med helt andra karaktärer. Både den grafiska stilen och berättelserna påminner väldigt mycket om volym 1 så själv kan jag inte vänta, jag får bara hoppas att det blir ett uns av så ruskigt ohämmat som bara ettan kunde bli.

1 comment on “Crossed – Garth Ennis”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *