Jag har ett litet projekt för mig själv, och Tomas får såklart också följa med i mitt infall eftersom vi bor tillsammans och äter samma mat. Och mitt projekt är alltså att äta mer veganskt.

Jag har ju varit lakto-ovovegetarian, demivegetarian och pescetarian under de senaste 16 åren, alltså större delen av mitt liv (förutom en återgång till köttätande under några månader typ 2008). I nuläget är jag pescetarian men försöker att bara äta fisk när det är festligare tillfällen eller jag är bortbjuden eller så. Att vara vegetarian (eller ja, pescetarian) är inte svårt för mig. Jag går inte och grämer mig i mataffären över vad jag ska byta ut köttet mot eller hur jag ska få ihop en god måltid utan kött, men något jag tycker är svårt är att äta veganskt. Då är jag precis sådär aningslös som köttisar är när de inte kan utgå från biffen som matbas och ba ”men vadå ska jag äta sallad och potatis bara?”. Jag har SÅ svårt att tänka en måltid utan typ ost eller creme fraiche eller ägg eller så, för jag älskar ju allt det där. Jag vet att det finns olika substitut såklart, men har liksom varit för lat för att engagera mig i det. Det är ju så mycket enklare att köra på precis som en är van. Men nu har jag alltså som projekt att få in mer veganska måltider i mitt liv, och i förlängningen av det kanske ha lättare att inte utgå från att ost, mejeri och ägg har en självklar plats i allt jag stoppar i mig.

Jag började med att laga en vegansk potatis- och spenatgryta med curry som Elsa Billgren skrivit om på sin blogg. Receptet hittar ni här. Det ser kanske inte så mycket ut för världen, men var en riktig hit för både mig och Tomas. Himla gott! Testa vettja.

Jag tycker det är svårt med inspirationen så har ni några härliga veganska recept på lager så dela gärna med er! Jag tycker att såna här grytor är rätt enkla, det svåraste känns som att göra ”vanlig” mat som typ en pasta med sås. Men all inspo är såklart välkommet!

20 comments on “Den veganska vardagsmaten”

 1. Var också typ vegetarian aslänge men tyckte det blev så jobbigt att söka efter recept på internet för där finns det SÅ mycket, men blev helt frälst av vegetariska kokböcker! Min bästa är boken ”mera vego” av Lisa Bjärbo och en Sara jag inte kommer på efternamnet på är en vegetarisk kokbok för barnfamiljer = mycket snabba enkla vardagsrecept som dessutom till de allra flesta recept har en lite ”vegan-vänligt-bubbla” där det står enkla tips hur en gör för att få rätten att gå från vegetarisk till vegansk! Super! Tror tom den finns att haffa på bokrean!

 2. ÅH vad glad jag blir av att du äter mer veganskt.
  I min blogg: https://crazyveganbooklady.wordpress.com/ har jag samlat en del av mina favoritrecept. Inte så många ännu, men det kommer.

  Mitt bästa tips för såser, gratänger, gräddiga soppor etc – Oatlys havregrädde!

  Flora har ju blivit vegan och lägger upp en del recept i sin blogg också: http://flora.metromode.se/

  Och för MASSOR med inspiration, gå med i facebookgruppen ”Vad lagar du för veganmat idag?” – folk bombar med sina matbilder och tips.

 3. Men alltså då har jag världens bästa veganpastarecept till dig!!!

  Smal spaghetti
  Svarta bönor
  Tomat
  Rödlök
  Valnötter
  Babyspenat
  Vegansk matlagningsgrädde (iMat)
  Pesto (ICA har en skitgod som heter typ ”arrabiata med chili”, den är vegansk men all pesto är inte det)

  Du fattar kanske grejen, koka spaghetti, hacka tomat + rödlök + valnötter och stek, skölj bönorna och låt dem följa med i stekpannan, och när allt ser gött ut häller du av pastan och blandar ihop med stekgucket + babyspenat + pesto + matlagningsgrädde = <3

  Alltså det är sååå gott, och världsbäst när man inte orkar komma på något fixigt till middag!

 4. En god vegansk bechamelsås
  Ingredienser
  1 dl cashewnötter
  1 liten lök
  3 msk olivolja
  1 tsk buljong / en buljongtärning – helst utan smakförstärkare
  Salt / peppar efter smak
  Vatten ca 5 dl

  Mixa nötter till mjöl, hacka lök o fräs i oljan, i med nötpylvret, varierande tid i kastrullen beroende på hur mörk du vill ha såsen, när allt är ihopblandat börja pö om pö i med vartnet. Vispa hela tiden. Så mkt vatten du önskar till du är nöjd med konststensen. I med buljongen mot slutet. Sen mixa den slät. Lite mer att göra än en komjölksbechamel, men kvinna min gudinna vad krämig ich god den är! Ibland struntar jag i slätmixandet, beror på humör 🙂

 5. Tipsar också om boken Mera vego – så bra recept! Och här är min bästa pasta:

  • Koka valfri pasta (som vanligt)

  • Hacka färsk broccoli, sparris och sockerärtor i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten

  • Koka oatly imat (cirka 1dl per person) med en skvätt olivolja, några droppar citron och valfria kryddor, typ chili, svartpeppar och lite salt

  • Blanda ihop allt och ät!

  Jag använder broccoli och sparris pga mina favoriter men jag tänker att vilka grönsaker som helst funkar bra!

  För kalla såser/dipper är oatly ifraiche super! och hemmagjord pesto är så bra när en vill äta enkel men nyttig mat (typ broccoli eller annan grönsak, nötter/fröer/kärnor, olivolja och vitlök).

  Lycka till med veganmaten <3

 6. Jag har haft exakt samma tanke som dig, vill försöka äta mer veganskt och inte slentrian-äta mejeriprodukter. Hittills är mitt bästa tips att alltid ha tahini hemma och någon form av ärta/böna. Då går det superlätt att svänga ihop någon form av hummus/röra istället för att göra mejeri-baserad röra. Ärthummus är supergott! Annars har jag bytt ut filen mot smoothies på morgonen och kör hårt på grytor och soppor med kokosmjölk och/eller tomat som bas.
  Svårast att ta bort är ju osten… Men byter ut ostmackorna mot avokadomackor ett par dagar i veckan och tänker att det är ett litet steg iaf. Lycka till!

 7. Det finns sååå bra substitut nu ju för t.ex creme fraiche + ostar det finns ju tofu, havre fraiche och ifrache på mackan. Det är oatlys nya ”färskost” pålägg = fantastisk i konsistens helt ok i smak men med lite örtsalt eller dylikt blir även den god :)) är själv inte vegan men äter nästan bara vegetarisk kost. Dömer inte, vet hur svårt det är!!

 8. Vad kul att du vill testa mer veganskt! Har själv varit vegan i 5 år nu och jag tycker inte alls det känns svårt längre nu!

  Finns så himla mycket att prova och som du skriver massor med substitut. Även om substituten ibland är väldigt dyra så går det absolut att laga mycket vardagsmat på jättebra råvaror som inte behöver kosta skjortan. Brukar googla runt o de finns så himla mycket bara en lägger till ordet vegan bakom det specifika maträtt en vill laga. Ett tips i inspirationsdjungeln o till er blivande päron kan jag bara tipsa stort om matkassen ”Gröna kassen” som leverererar färdiga matkassar med recept hem till dörren! (vet ju att ni bor i Sthlm vilket de levererar till) Det är alltid eko baserat och 100%veganskt så himla lyxigt! Kanske inget en har råd att göra hela tiden men definitivt då och då. Lycka till!! Kram

 9. Grym gryta (höfta med ingredienserna):
  2-3 förkokta sötpotatisar hackade i små bitar
  haricote vers
  2 pkt kikärtor
  1 pkt krossade tomater
  1 pkt passerade tomater
  5 dadlar hackade i småbitar
  2-3 vitlöksklyftor
  lite sambal oelek
  Curry, ingefära, kanel, salt, peppar, citrongräs, spiskummin efter tycke o smak

  stek haricote vers med vitlök. Blanda i kikärtor och dadlar samt alla kryddor. Häll i de tomaterna och när de blandat sig häller man i sötpotatisarna som bara ska värmas upp.

  Såå gott!!

 10. Jag har världens bästa tips, jag är inte vegan men jag älskar att kolla på ”what i ate today vegan” på youtube!!!

  Min favorit är Lauren Toyotas egna kanal samt hennes matkanal ”hot for food”

  Hon och hennes sambo lagar RIKTIG mat och inte bara sallad och äter frukt 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *