Den största glädjen i mitt liv just nu är att gurgla med Dentan.

Detta är en produkt jag litar på. Allting som har med den att göra vittnar om ett proffsigt förhållningssätt till munhygien. Flaskan i sig är ganska tråkig och tämligen o-flashig: den är lätt grönfärgad (den färg vi alla minns från diverse tandläkarkliniker och operationssalar), saknar iögonfallande formgivning och tycks inte vara något annat än vad den är – dvs. en behållare. Färgen, tristessen och funktionaliteten understryker klinisk renhet och professionalism. Inga klagomål.

Etiketten rör sig i samma anda som flaskan. Svala, gröna färger utgör i kombination med flaskans enda tilltalande estetiska drag – de rogivande vågorna – en bakgrund för texten. Här finner vi genomgående sakliga påståenden: namnet på produkten, kategori, fluorhalt, smak och funktion. Inget skryt om vitare tänder eller fräsch andedräkt. Dessutom: ingen seriös munsköljvätska saknar ett ord hämtat från tråkiga kemiböcker, och Dentan bidrar stolt med natriumfluorid. För att göra produkten ett barn av svensk rättvisepatos är etiketten märkt även med blindskrift. Det är fulländat svenskt. Inga klagomål.

När man väl avlägsnat den greppvänliga korken (ej barnsäker, föräldrar) finner vi produktens enda egentliga brist: avsaknaden av ett inbyggt måttsystem. De flesta andra munvatten – inklusive det verkningslösa skrytbygget Listerine – har något slags mått i korken. Denna dubbla funktionalitet är alltid välkommen, varför man blir en aning förvånad av att en i övrigt så genomarbetad produkt som Dentans munvatten inte har den. Jag kan egentligen bara tänka mig en enda förklaring – Dentan utgår från att det inte är vem som helst som köper deras munvårdande produkter, och sluter sig därför tryggt till att konsumenterna redan har ett litet mått hemma. I mitt fall är detta sant, men det gäller inte alla. Dentan får leva med att jag – av denna anledning – inte anser produkten vara klockren.

Vätskan är behagligt mintsmakande. Den orsakar inget besvär i munnen och verkar inte irritera munsår. Man märker en viss tendens till skumning under de mest våldsamma gurglandena, vilket stundtals kan tvinga gurglaren att öppna munnen tills bubbligheterna lagt sig. Därefter är det dock bara att fortsätta.

Mitt slutomdöme är att Dentan är en produkt som inte bara gör det den skall och håller munnen fräsch på ett ytterst välsmakande sätt, utan som även ger det oemotsägliga intrycket av att verkligen höra hemma på den seriöse hygienvärnarens badrumshylla. Så länge denna flaska gör tandborsten och zendium-tandkrämen sällskap behöver man aldrig känna sig som familjens gulnade får.

En sista notis: precis som med alla andra munvatten är det naturligtvis omöjligt att gurgla med det utan att samtidigt försöka göra Chewbacca-vrålet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *