I tisdags ville jag hitta på något kulikuligt och carpa diemet och ta vara på sommaren, så jag bestämde träff med min lillasystra vid slussen för en dag på Skansen. Vi åkte alltid till skansen med familjen när vi var yngre men jag och Noris har inte varit på skansen tillsammans på flera flera år. Alltså hög tid tyckte vi! Men alltså vad dyrt det har blivit?? Jag chansade på att det skulle kosta cirka 70-80 kronor men 170 spänningar fick vi punga ut vardera. Jösses alltså.

Vi går alltid samma runda (eller i alla fall samma början och slut) så vi började med att åka upp för rulltrappan och gick lite på kullerstenarna och spanade in de gamla husen och läste om deras historia. Självklart gick vi också in i bageriet och köpte varsin solbulle.

Lite kulig kuriosa. Min mammas hus ser exakt ut som detta lusthus (och många andra hus på skansen) i sina färgsättningar för när vårt hus renoverades från övergiven knarkarkvart till beboeligt och tidsenligt hus (huset är byggt ngn gång under sent 1700-tal tror jag). Fint ju.
  
  

Åh vad jag älskar de här gamla kvarteren. Jag har en väldig vurm för gamla hus och historier om dessa, och har en hemlig dröm om att kunna åka tillbaka några hundra år och bara gå runt och titta på saker. Jag skulle vilja kunna göra det SÅ GÄRNA!! Ser fram emot googleglasses framfart och hoppas på någon funktion där en med glajjorna på sig kan gå runt i en värld så som den såg ut förr.

Lite mer kul kuriosa då, som ni säkert vet om eftersom jag gillar att prata om det…hehe. Kolla koskötaren här nedan.

Det var jag för sisådär femton år sedan. Jag hade som sommarjob att valla kossor på skansen en sommar. Det var det tråkigaste jobbet jag haft för jag fick inte hålla på med mobilen alls eller läsa någon modern bok pga allt skulle passa in i tidseran.

Efter att vi kollat runt lite och inhandlat kaffe försökte vi hitta det ställe vi alltid satt och fikade på när vi var där med familjen. Vi gick runt i kanske…tjugo minuter? Och bara hade aningar hela tiden om riktningar som var rätt eller gärdsgårdar som såg ”rätt” ut……….hahahhaha. Till slut ringde nono mamma och hon fick guida oss per telefon..

Under tiden när vi gick omkring runt hela skansen så fick vi insupa väldigt mycket av världens vidunderliga vackerhet <3<3<3

OCH SÅ HITTADE VI DET TILLSLUT!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TJOHO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Men så satt det några andra människor där?!??!?!?! Det är ju vår plats. Vissa har verkligen ingen hyfs.  

Vi slog oss ner en bit därifrån och stirrade surt på inkräktarna medan vi åt våra solbullar och njöööööt. De är så himla goda på skansen!
  

Efter fikat gick vi vidare och tittade på djur och jag fortsatte berätta och skryta för nono och alla som ville höra på om när jag jobbade på skansen. Till exempel utfodringen ni ser nedan hade ju en annan också ansvar för när det begav sig….

Efter lite större djur hänge vi ett bra tag på lillskansen med smågetter och det bästa av allt: SMÅGRISAR!!!!!!!!!!!!!!! Jag kunde verkligen inte kontrollera mina känslor inför dessa små korvar, jag ville döda dom för att dom var så söta!! Och stoppa ner dom i väskan och ta med hem.
  
  
  

Och så var vi efter lite letande vid galejan. Jag har aldrig tänkt över hur en kommer ner dit men det är ju megakrångligt?? Vi gick fram och tillbaka några gånger för att vi inte hittade rätt. Galejan har jag blivit lurad en gång att det är Gröna Lund, och jag trodde på det…rimligt ju. Karuseller och annat ”galej”. Vi gjorde inget speciellt där utan passerade mest, utom lite tokit poserande på olika attraktioner.
  

Och akvariet går vi aldrig in på och inte heller denna gång. Däremot berättade jag vitt och brett för Nora om när det fanns elefanter på skansen, och precis då hörde jag hur en riktigt gamlis med skinnväst drog samma story för sitt sällskap. Samhörigheten mellan mig och skinnvästmannen i den stunden alltså <3

Sen var dagen på skansen slut och vi åkte till Norrmalstorg och demonstrerade mot SL och den här äckliga äckliga äckliga kampanjen från sd i östermalms tunnelbana och såg Silvana Imam. Wow gånger 2.

1 comment on “En heldag på Skansen ”

  1. Amenhallååå ni skulle kommit förbi och sagt häj till mig i Observatoriet vid Solliden ju…! Oh well. Kul att ni hade trevligt! <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *