Vi fick en fråga om hur vi gör med föräldraledigheten och vem är mer lämpad än jag (eller Yrsa) att svara på den frågan? INGEN! Så här kommer svaret:

Som tvillingpappa (andraförälder) så får jag tjugo tiodagars istället för tio. Alltså dubbelt så många dagar som jag får vara hemma med Yrsa utöver föräldradagarna. Tack för det staten. Däremot får vi inte dubbla dagar i övrigt, vilket jag tycker är väldigt väldigt konstigt eftersom det är förbannat slitigt med tvillingar. Vi får lite extra däremot, närmare bestämt 180 dagar utöver de vanliga. 

Hur som helst, ge tvillingföräldrar dubbelt så många dagar för fan, det behövs.

Anledningen till att vi är hemma båda två just nu är alltså att jag lade mina första 20 dagar i april. ”Men nu är det ju maj”, svarar ni och det stämmer. Vi är fortfarande hemma tillsammans och det kommer vi vara till och med september. Efter det kör Yrsa ett halvår själv och sen kör jag ett halvår själv… när de börjar gå… bra där.

Så vi kommer ha mycket tid tillsammans över sommaren och få chansen att kanske få nån bra rutin på kultingarna innan Yrsa ska ro skutan själv. Jag kommer ju dock fortfarande inte jobba heltid så en viss mängd avlastning får hon.

Hoppas du känner dig nöjd med svaret, annars får du skälla ut mig så skärper jag till mig.

EDiT:

Jo, anledningen till att vi kan vara hemma samtidigt är att vi kan vara föräldralediga åt varsit barn! Som enlingförälder får en bara ta typ 30 dubbeldagar eller nåt. Det kom en fråga så jag tänker att det kanske är fler som undrar!

5 comments on “Föräldraledigheten”

 1. Jag tror det var jag som ställde frågan, och jag är mycket nöjd med svaret! 🙂

  Jag fick barn i november, och jag och min sambo kör ett liknande upplägg. Vi var hemma tillsammans 2 månader. Nu jobbar han 50% och är föräldraledig 50%, och jag är föräldraledig på heltid. Det är nog det smartaste vi har gjort ever, för det är så skönt att vara två stycken hemma stor del av tiden!

 2. Men alltså, jag blir förvirrad! Hur kan ni vara hemma utöver de där 20 dagarna? Tar ni/pappan semester? Min sambo var hemma 10 dagar, hade gärna haft honom hemma en månad extra efter det
  Och då har jag bara en liten parvel att rodda. Men! Han är lärare och snart är det ju sommarlov <3
  Och ja, helt sjukt att tvillingföräldrar inte får mer dagar.

  • Vi får ta ut föräldraledighet för varsitt barn, så det är därför vi kan vara hemma tillsammans. Vi skulle väl i teorin kunna vara hemma tillsammans hela tiden tänker jag, men då skulle dagarna ta slut lite för snabbt..så ett halvår tillsammans hoppas vi räcker för att känna att läget är någorlunda stabilt så att jag ska kunna ta allt själv sen. Skönt att ha en lärarsambo med sommarloven (och de andra loven)! Ni kommer säkert få en alldeles underbar sommar tillsammans :))

 3. Innan barnet/barnen är ett år så måste man inte ta ut dagar från försäkringskassan för att skydda sgi, så då kan man vara hemma båda två om bara den ena tar ut föräldraledigt och den andra är tjänstledig. Beror på om man kan dra in på kostnader och klara sig på de pengar man får då.

  • Vi vet, vi tar inte ut full ersättning någon av oss 🙂 Det kommer inte jag göra när jag är hemma med dem efter att de fyllt 1 heller, jag struntar i SGI:n helt enkelt 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *