Två frågor som kräver lite längre svar har trillat in i kommentarerna så jag tänkte försöka ge vettiga svar på dem här. 

Linda frågar:

Har ni olika kläder till småpuffarna eller delar de lite på allt? Jag tänkte på det yrsa skrev förutom vikten i att de behandlas som två olika individer. Eller tänker ni att de är så små nu att det inte spelar så stor roll? 🙂

Så som det är nu har vi samma kläder till dem, det finns inget som är Märtas eller Lillys och vi har inte heller några specifika färger som är Märtas eller Lillys (så som jag vet att många tvillingföräldrar gör). Jag håller fast vid min tanke om att det är viktigt att de behandlas som två olika individer, men samtidigt tänker jag att det inte behöver innebära att de inte ska dela på kläder. Men då utgår jag från mig själv och hur det var med mig och min tvillingsyster. Vi har alltid delat kläder eftersom vi alltid haft samma stil. Jag kommer så tydligt ihåg när jag smög in i hennes rum tidigt på morgonen för att sno åt mig pluttbyxorna (jeans med strasspärlor på yes very fancy) och sen gick till skolan innan hon hann vakna och protestera. Dessutom kan ju syskon och kompisar låna kläder av varandra utan att inte vara mindre individer för det. Men jag vet inte om jag tänker tokigt.. Just nu är de ju i alla fall så små att vad de har på sig inte spelar någon roll alls för dem, men den dag de visar att det börjar spela roll tänker jag att vi får vara lyhörda för vad de vill och fram till den dagen erbjuda alla olika typer av plagg och färger för att ge maximal möjlighet för dem att sedan klä sig som de vill och som de individer de vill vara. Hehe rätt flummigt svar? 
Kai frågar:

Jag funderar lite på hur det funkar med tvillingar. När du skriver två uppvak för mat, får båda mat samtidigt? Vaknar de för mat samtidigt eller blir en väckt/äter i sömnen?

Här kan jag ju bara svara för hur det är för oss precis nu och inte generellt för hur det funkar med alla tvillingar, såklart :)). Vi försökte synka dem förut när de var yngre och ändå skulle äta på schema (i och med att Lilly var lite liten så var vi tvungna att tillmata henne med ersättning på schema för att hon inte skulle gå ner för mycket i vikt). Men sen de vuxit till sig lite och vi slutat med den schemalagda matningen och också sedan vi slutat kunna ta hand om dem båda själv så har vi liksom som ansvar över en bebis var typ. Märta har varit väldigt mammig nu en period så jag har oftast henne på nätterna, så när hon vaknar är det jag som ska mata henne och har hon bajsat är det jag som ska byta på henne. Men vi försöker inte alls synka dem nu för det känns inte som att vi lyssnar till deras individuella behov då. Ibland kan en vilja äta pyttelite men hela tiden och den andra riktiga skrovmål men väldigt sällan, att då försöka tvinga på någon den andras behov känns fel. Jag förstår såklart att det inte skulle vara möjligt för alla att göra såhär men eftersom vi är hemma på heltid båda två så kan vi ju det. Sen är de faktiskt rätt synkade på nätterna ändå. Det är väldigt skönt! Så när jag skriver två uppvak för mat räknade jag med båda två även om de inte vaknade för mat exakt samtidigt :))


Mina små hjärtan <3<3

Hoppas min luddiga hjärna kunnat formulera något sånär förståeliga svar. Kul att ni frågar saker! Fortsätt gärna med det :)))

4 comments on “Frågelådan ”

  1. Hejja hejja först och främst för att ni är så flitiga på att blogga 🙂 Så himla kul att läsa!
    Jag tycker det här med kläder är intressent (alltså egentligen inte direkt) men ändå. För att inte bli för flummig så trodde jag innan jag fick barn att jag skulle attraheras av en viss typ av kläder beroende av vilket kön min bebis skulle vara. Kanske är man så ”drillad” av samhället att det ska vara rosa/blått etc. Nu är jag väldigt glad över att jag inte bryr mig om färg och form. Huvudsaken är ”bekvämt och lekbart”. Dvs oftast blir det tights och body i någon schysst glad färg 🙂
    Min sambo är tvilling och deras mamma var himla noga med att de skulle ha exakt likadana kläder. Har aldrig riktigt förstått det. Det är ju två individer..men sen vill de kanske ha likadana kläder och det är väl en sak. Kan ju säga att min sambo och hans bror har väldigt olik stil idag även om de ibland bara måste ha likadana grejer. Nu flummade jag väl ut ändå utan något viktigt sagt 🙂 kläder är kläder och under finns en fin liten människa hur man än gör

  2. Så himla bra tänkt kring mat och tvillingar! Jag har i min enfald tänkt att tvillingar fingerar på typ samma sätt, vill äta och sova på liknande vis. Väldigt intressant att höra ert resonemang!

  3. Jättekul att läsa om er första tid! Jag är lite nyfiken på hur ni bestämde vem som skulle heta vad. Hade ni bestämt i förväg vad 1:an respektive 2:an skulle heta eller kollade ni vem som såg ut som vad? Och har det nånsin varit svårt att skilja dem åt? Så ni typ måste märka på nåt sätt för att skilja på natten och så vidare. Jag tyckte att det kunde vara förvirrande med 1 barn med mat och sömn och hur mycket av vad och när och så där så jag kan bara tänka mig att det är ännu lurigare att hålla reda på två!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *