Vecka 18 är nu kommen! Idag är jag för att vara precis i vecka 17+2 och 43,6% av graviditeten har passerat. Fast egentligen är det kanske längre än så eftersom jag enligt barnmorskorna kommer sättas igång/skäras upp i vecka 38 senast om det inte kommit igång av sig självt innan. Så det är liite närmre halvvägs än 43,6%.

Precis som förra veckan, och veckan innan det, tycker jag att magen har vuxit apmycket. Hahah jag undrar om det bara kommer fortsätta såhär galet. Igår när jag gick upp och speglade mig så var det liksom stor över hela torson, inte bara under revbenen och magen liksom. Jag börjar kanske förstå lite mer det här med hur stor en kan bli som tvillingbärare. Det står överallt att en är lika stor som en fullgången enlingsgravid i vecka 30, så det är klart att en stor mage kommer som ett brev på posten. Precis som förut är jag dock inte superbekväm med detta, men jag försöker omfamna det mer och mer.

thumb_DSC00390_1024 thumb_DSC00398_1024

Bobbertsarna ska nu väga mellan 160-250 gram (vet någon varför det är så otroligt olika i olika appar?) och vara 13-20 cm långa vardera, ungefär som två små meloner, eller två granatäpplen. Fingrarna och tårna börjar bli mer färdiga och redan nu finns alla de små linjer som kommer att bli deras fingeravtryck. Hur ballt som helst!! De ska också vända ryggen till om det blir för ljust på magen.

Denna vecka är bobbertsarna väldigt aktiva där inne i magen, de rullar runt och slår med armar och ben och grimaserar. Full fart! De kan också gäspa denna vecka och det kan en till och med känna av (!!). De kan också känna skillnad på om jag ätit sött eller beskt, och om det är beskt grimaserar barnen när de sväljer fostervattnet (hiihihih hur gulligt) och är det sött sväljer de mer vatten (de gillar sötskaker och brås på sin mammis alltså). Nervsystemet utvecklas mycket i denna vecka. Nerverna bildar mer komplexa band till varandra (?) och nerverna i hjärnan håller på att jobba på funktionerna som styr sinnena.

Allt som allt ska Bobbertsarna ha ”a ball” där inne just nu. Det känns himla bra att läsa!

Jag då. Hur har jag det? Jo denna vecka står det mycket i apparna om att det är dags att göra ultraljud och hur detta går till och vad en kan se på det. Vi kommer dock inte göra det denna vecka utan först om en dryg vecka. Jag är väldigt spänd på detta såklart, även om jag redan fått se som tre gånger. Men detta rutinultraljud (som tydligen inte heter det blev jag bannad av min läkare) känns som att det är viktigt liksom, att de ska mäta mer noggrant och kunna se mer saker.

En annan sak som det står mycket om är fosterrörelser som är vanligt att känna nu, det ska kännas som ett lätt fladdrande eller kurrande i magen. Jag tror inte att jag känt något ännu, men ibland undrar jag om de är små rörelser jag känner? Men jag är verkligen inte säker. Jag har ju moderkakorna i framvägg och då kan ju fosterrörelserna kännas senare :'(((((((

Kroppen ska öka i vikt, precis som föregående veckor. Jag har ju ingen våg så jag vet inte hur mycket jag ökat, men jag tror säkert att det är en del. Man ska också få ökad aptit här i krokarna, det känner jag inte alls så mycket av men det kanske kommer. Jag är mest ointresserad av mat, men äter såklart för att jag måste. Däremot måste jag äta oftare men det är för att jag inte kan äta så mycket åt gången för jag blir mätt så otroligt snabbt.

En vanlig komplikation vid denna tid är ryggsmärtor och ligamentsmärtor. Livmodern växer en himla massa och påverkar närliggande ligament så en kan få väldigt ont i nedre delen av magen och neråt i och från livmodern. Livmodern skiftar också tyngdpunkt vilket kan medverka till ryggsmärtor. Detta känner jag absolut av. Jag har som värk neråt hela tiden, det strålar liksom ner i benen lite på ett väldigt konstigt sätt. Och ryggen har jag ju alltid ont i :—-))))))))

Något jag nu för första gången läst i en app är att den ökade blodcirkulationen gör att kroppen producerar med svett OCH SPOTT!! Här kommer förklaringen till min sjuka spottmängd. Skönt att det finns ”på riktigt”, dvs i en app. Det är inte jag som är knäpp eller konstig alltså!

Överlag är jag, som jag redan skrivit, extremtrött igen. Det känns som att jag färdats tillbaka till de allra första veckornas totala tröttma. Och illamåendet håller i sig på kvällarna. Jag har verkligen glömt bort hur det är att vara ”normal”. Sedan känns hela kroppen rätt…konstig. Det är liksom jobbigt att göra saker som annars är a piece of cake, och kroppen gör ont på märkliga sätt. Samtidigt är det fortfarande mycket mycket overkligt och oklart och det känns som att jag lika bra skulle kunna gå och ruva på en stor bajskorv typ.

4 comments on “Gravidvecka 18”

  1. Vilken gravidapp använder du? Verkar ha så rolig fakta!
    Jag är själv gravid i nästan samma vecka, men med en bebis, och tycker att det är så roligt att läsa att du upplever samma saker! Grattis till oss!

    • Jag använder fyra olika, det är den där vanligaste från babygruppen (?), en från vårdguiden, en från familjeliv och en på engelska som heter ovia (tror jag) som jag blev tipsad av här på bloggen. Men en del av infon hittar jag också här på www på lite olika sidor som jag inte tror finns som appar. Grattis till dig och grattis till mig :)))

  2. Det är ju bara så häftigt med en graviditet, att det liksom kan bildas små minimänniskor där inne!! (dock minus på alla krämpor).

    • JA! Det är sjukt ballt. Dock kan jag inte riktigt se utgången att det på riktigt kommer små minimänniskor sedan, men det kommer nog bli mer verkligt när det närmar sig :))

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *