Vecka 21 är nu kommen! Eller närmare bestämt 20+5. 50% gränsen har redan passerats och nu räknar jag ner till under tresiffrigt tal kvar på graviditeten. På ett sätt vill jag att allt ska vara över redan nu, samtidigt som jag är megaorolig att de ska komma för tidigt. Idag står det i appen att det är 134 dagar kvar i alla fall.

thumb_DSC00569_1024

Bobbertsarna ska vara ungefär 290-400 gram och 18-26 cm långa i denna vecka, som två endiver. Det här med vikt och längd skiljer sig fortfarande mellan olika appar och mellan olika bäbisar också tänker jag. Om de mäts på längden så mäts de nu mellan huvud och tå istället för huvud och rump. Alla organ ska vara helt färdiga, och alla kroppsdelar helt färdigutvecklade. De ligger där inne och ser ut som precis riktiga människor, om än väldigt väldigt små sådana och de skulle fortfarande inte klara sig utanför magvärlden.

De två små gosegrisarna kan höra mitt blod pulserna omkring och när min mage bubblar eller när jag nyser, sjunger och skrattar. De reagerar också på ljus (men det tycker jag att apparna sagt att de gör jättelänge ju?). De flyter runt inne i fostervattnet och har ett okomplicerat liv, men redan nu finns möjligheten att de kan drömma??? HUR SJUKT. Och vad drömmer de om?? Så spännande.

Bobbett och bobtvå sväljer en massa fostervatten hela dagarna och det tränar både matsmältningsorganen och den kommande andningen i livet utanför. Tarmarna kan ta upp näring från fostervattnet de sväljer.  De ska ha rätt gott om plats fortfarande och vara väldigt aktiva denna del av graviditeten, så en ska kunna känna sparkar och sådant från alla möjliga håll och kanter. Det tycker jag inte att jag gör däremot, så det kanske är annorlunda när de är två? MEN!! Jag tror nu nästan alldeles säkert att jag känt sparkar (knytnävar?) nu! Det är på två olika ställen och jag tror att det är sparkar från små fötter, ett ställe under naveln till vänster och ett ovanför naveln till höger. Det är så spännande och lite freaky att känna!

thumb_DSC00568_1024

Hihi hejdå tårna ses senare i vår…

Och så lälle jag då. Magen ska fortfarande vara inne i en växtspurt vilket absolut stämmer in på mig. Det känns som att den växer från dag till dag??? Och ofta spänner den liksom utåt som att jag ätit för mycket hela tiden. Annars ska det vara en rätt behaglig tid nu utan för många jobbiga symptom från första trimestern och utan alla de saker som kommer med tredje trimestern såsom tyngd och återkommande illamående och sådär. Men däremot ska en kunna bli lite mer inåtvänd som havande denna tid…haha ja men det känns det lite som att jag varit ett bra tag. Jag är liksom gärna hemma och skrotar runt.

Jag känner att jag har det rätt bra i kroppen överlag, förutom kvällsillmåendet och stelhet och lite ont i ryggen (men inte mer än vanligt mvh har haft ont i ryggen sedan 14 års ålder). Det som känns mest jobbigt är på nätterna för då gör det ont och är svårt att komma till ro och hitta bra ställningar att sova i. Det gör också ont att vända sig från ena sidan till den andra, inte i ryggen men innuti mig.

Nu skriver apparna att det ska synas att jag är gravid, och att en kan ha svårt att dölja sin graviditet…..HAHHAHHAHHA ja. Det gör det. Men det gör det ju också sedan ett par veckor tillbaka väldigt tydligt. Normalt att ha gått upp är mellan 4 och 6 kilo, och jag funderaade faktiskt häromdagen på hur mycket jag kan ha gått upp nu. Jag har ju ingen våg för jag har inget intresse i att väga mig, men just nu känner jag mig faktiskt undrande kring detta. Kan jag ha gått upp 6 kilo? Jag känner mig inte alls så mycket tyngre, 6 kilo är ju rätt mycket mer att gå runt och bära på. Men nästa vecka ska jag till mvc så då kommer jag säkerligen få svar på mina undringar. Spännande.
Inte lika spännande saker som kan inträffa är hårväxt på ovanliga och konstiga ställen, detta har jag dock inte upplevt och det slipper jag gärna också :))))
thumb_DSC00556_1024

thumb_DSC00535_1024

Första magbilden utan klädespersedlar på….WOW va.
Och så framifrån då. Mest för att en liksom ser hur magen står ut på mitten av torson, fattar ni hur jag menar? Tycker det ser ballt ut. Midjan och allt är ju fortfarande där, men mitt på ba BAM är den.
thumb_DSC00573_1024
Det absolut största denna vecka har helt klart varit att känna Bobbertsarna. Jag kan inte säga att det finns någon tid som jag alltid känner eller så, men ofta när jag ska gå och lägga mig och när jag rätt nyss gått upp kan de sparka till en del. Det är så otroligt konstig känsla?? Att känna något inifrån ens kropp som liksom tydligt trycker utåt. Men häftigt också såklart. Ännu mer häftigt kommer det bli när andra kan känna det utifrån!

4 comments on “Gravidvecka 21”

  1. Mitt absolut bästa sovtips med gomagen är att ligga på sidan, en kudde mellan knäna, en kudde som man liksom lägger upp magen på och en kudde att ha armen över. Kaaanske att det tipset kan fungera lika bra för dig, som det gjorde för mig. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *