Vecka 26 är här och snart förbi. Idag är jag precis i vecka 25+6 (byte imorgon alltså). Ni som varit mycket uppmärksamma kanske funderar på vart vecka 25 tog vägen, och det kan jag säga att jag gör också. Jag glömde HELT bort det?? Och att göra i efterhand känns lite b, så jag hoppar helt enkelt den veckan. Tråkigt för jag är ju något av en perfektionist och vill ju gärna ha bilder från alla veckor, men samtidigt är det inte mycket att göra.

DSC00754

Bobbertsarna är nu omkring 37 cm och väger cirka 800-900 gram vardera. De är som två tarte tatains, alltså en sådan där omvänd äppelpaj. Mums. Eller som två små präriehundar (har inga referensramar kring hur stora dessa är så denna liknelse lämnar mig helt frågande). Bara bebisarna alone väger alltså cirka 2 kilo extra i min kropp. Omg alltså. Men nu snart tror jag att jag kommer till den tiden då de slutar följa den normala kurvan för bebisar och börjar bli lite mindre. Det är också därför jag ska på tillväxtultraljud om precis två veckor för att hålla koll på att de växer som de ska. De har nu alla system i kroppen de behöver, om än inte helt färigutvecklade, och de kan klara sig utanför magen. Men de är en tunnare, mindre och rödare variant av de som sedan ska komma ut.

Bobbertsarnas hår blir tjockare och tjockare och har en hårfärg, som förvisso kan ändras efter födseln..men ändå. De har the time of their lives där inne och älskar tydligen att de nu har en bättre balans och kan säga vilket håll som är upp och vilket som är ner, och de rullar omkring där inne. Ögonen är färdigbildade och de kan öppna och stänga sina ögon och kan skilja på ljus och mörker. The Bobberts har också lärt sig att både andas in och ut. De kan höra ljud inne i livmodern som kurrande mage, röster och nysningar och de lyssnar även på min och på omgivningens röster. När de hör ljud reagerar de med högre puls, och spelar man musik kan det hända att de rör sig i takt.

Och så den gulligaste av alla fakta: fötterna är nu cirka 4 cm långa. Allltså :’))))))))))))

DSC00770 DSC00773

Och så jag. Nu står det i apparna att ”magen växer rejält”………HAHHAH minst sagt. Livmodern har vuxit ännu mer, och jag tror den fyller ungefär hela min torso just nu. Precis under brösten så är det liksom en kant rakt ut och där börjar den mycket spända magen (se bild längre ner för bevis). Magen är också i vägen ungefär hela hela hela tiden. Alla rörelser som innefattar någon slags böjning av kroppen jag tidigare gjort utan att reflektera över det, som att ta på ett par strumpor, är nu en kamp. Jag kommer nog behöva bo i klänning och tofflor om några veckor pga kommer inte kunna böja mig ner tillräckligt för att klä mig i annat. Det blir kuligt om februari och mars blir kalla månader :—-))

I och med att magen växer mycket så uppkommer bristningar för många denna vecka, detta  har jag däremot inte sett en skymt av. Men det är ju inget jag direkt blir ledsen av. De kan gärna hålla sig borta ett tag till…gärna hela tiden. Tack på förhand. Något som också står börjar denna vecka för många är ryggont, så jag får ändå se det som positivt att jag inte fått några sådana problem förrän nu jag heller. Det hade ju mycket väl kunnat komma innan i och med att det är två och inte en där inne som tar plats och väger osv. Ryggproblemen är däremot extremt jobbiga just nu så jag kanske har fått lite dubbelt av det ändå. I skrivande stund gör det så ont att jag måste ändra ställning var tionde sekund ungefär för då går det över några sekunder innan det kommer krypande tillbaka och jag måste ändra ställning igen.

Det är en ökad mängd vätska i kroppen som gör att hjärtat och njurarna jobbat extra hårt. Och jag känner att jag är SÅ mycket varmare. Idag i det krispiga vädret gick jag ute och hade inte jackan stängd och inte halsduken ordentligt knuten pga värmepåslag. Det är som att jag bär på ett litet element, men det är inte mig emot det. Jag fryser ju alltid så detta är mycket välkommet.

Alla hormonerna kan göra att kroppen kliar, vilket en tydligen inte kan göra så mycket åt. Jag har känt av kli i handflatorna och på fötterna, men verkligen inte speciellt mycket. Och när det kommer så sköljer jag händerna eller fötterna i kallt vatten och så känns det bättre. Så det är inte så mycket jag lider av.

Något jag fått, men inte läst om i någon app är att jag har som ett blåmärke runt naveln, och är väldigt öm över den delen av magen. Jag smörjer ju in maggen lite då och då och försöker ha det lite som en härlig tid tillsammans med Bobbertsarna, men tycker mest att det är kladdigt och omständligt. Och gör lite ont då där över mittdelen av magen.

DSC00765 DSC00766

Det allra roligaste denna vecka har varit den mycket ökade aktiviteten inne i magen. Som jag skrev tidigare så känns det ibland som någon slags disco där inne och några gånger har jag sett väldigt tydligt hur något inifrån trycker ut. Det är SÅ SPÄNNANDE. Nu känns det verkligen att de är starkare och större för vissa av sparkarna gör lite ont, redan nu liksom. Haha undrar hur det kommer bli sedan? Men roligt är det i alla fall. Det gör det hela så mycket mer verkligt.

6 comments on “Gravidvecka 26”

 1. Så himla fin du är <3
  Det dära med kli i handflator och fötter, håll lite koll på det så det inte blir värre. Det kan vara påverkan på levern. Utan att skrämmas!! Det är bara min arbetsskada (är barnmorska) att se symtom överallt 🙂 ta upp det med din barnmorska om det blir värre! Stor kram!

 2. Vad kul att få följa någon annans graviditet. ”Blåmärket” har jag också fått och förundrats över (är i vecka 38 och tycker att bebisen gärna få komma ut). Under några veckor var det ett ställe som bebisen gärna siktade in med sina sparkar, det var lite obehagligt. Tycker även att det är kul att huden från min inåt-navel har kommit ut så att den går att känna på, hur len som helst ju. Jahapp det hade jag att säga om min navel då.
  Lycka till med graviditeten!

  • Ja jag förstår att du tycker de får komma ut nu, tror jag kommer känna exakt likadant. Men vad himla spännande att det är dags snart för dig nu då!!! Hoppas allt blir precis som du vill när det är händer!

 3. Du är och din mage är superfin! Superkul att få följa dig (er) i denna graviditet 🙂 Speciellt tvillinggraviditet är lite spännande på nåt sätt. Vi har mycket (!!) tvillingar i min släkt/familj, så jag är typ redan beredd på att det kommer bli tvillingar när jag väl blir gravid nångång……….
  Så tack för att man får följa dig, bloggen har blivit en av mina favoriter! Hoppas dock att du får må bättre småningom utan så mycket ont 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *