Bild 2014-05-26 kl. 12.34 #3

Alltså det är sol och snart lov och härligheter runt om hörnet och frid och fröjd. Fast nä va inte riktigt. Alltså eu-valet igår?!?! Jag är extremt glad att Fi kom in och med, det är så himlahimlahimla underbart och vackert. Men där slutar glädjen över gårdagens resultat. Alltså VAD HÄNDER MED VÄRLDEN?!?!

Sd får 9,7 procent här i Sverige och i Frankrike fick Nationella fronten runt 25 procent av rösterna. 25 procent!!! Det är sjukt. Och runt om i Europa har högerextremistiska, och uttalat nazistiska och rasistiska, partier fått stort stöd i eu-valet. Hur kan detta hända? Hur kan folk ha sådana här åsikter? Jag blir helt vettskrämd och så otroligt förvånad. Jag kan verkligen inte omfatta vilken människa som kan leva med sig själv och samtidigt ha dessa åsikter. Och jag känner mig helt handfallen inför detta. Jag vill göra något, men vad? Vad kan jag ens göra? Kommer något spela någon roll? Hur ska vi hantera det här?????

Gudars alltså. Och samtidigt ska jag sitta och förbereda opponering på en uppsats inför morgondagen, kan INTE för fem öre fokusera på det just nu. Det känns ju minst sagt oviktigt i sammanhanget.

(och vill också uttrycka min förvåning och ilska över de som valde att inte rösta alls i valet. VAD FAN ÄR DET?!??!? Vi lever i en demokrati, vi FÅR vara med och göra våra röster hörda och påverka och så väljer folk att inte göra detta? VA? DET ÖVERGÅR MITT FÖRSTÅND HUR EN KAN VARA SÅ IGNORANT OCH DUUUUUUUUUMMMMMMMMMMM)

7 comments on “Handfallen”

 1. Känner precis som du och blir så himla himla förtvivlad och frustrerad. Sitter här med C-uppsatsen och känner bara ”vad fan håller jag på med”, den känns plötsligt så totalt oviktig… Bläää 🙁

 2. Håller med 🙁 kunde nästan inte glädjas åt FI:s framgång då jag blev så fruktansvärt ledsen att SD och andra högerextremistiska partier växer. Vill också göra något åt det men SD och rasismen i Europa bara växer och växer. Nu kan väl ingen människa missat att SD är RASISTER heller???! Vad händer med världen 🙁

 3. Jag är 18 år. Jag röstade inte utav den enkla anledning att jag är i USA som utbytesstudent just nu. Jag googlade och fick tillslut fram en mejladress som jag kunde mejla och be om röstningsumderlag. Det skulle komma fram en vecka innan så jag kunde skicka till Sverige men inget underlag kom fram… I september är jag hemma igen och då ska jag rösta!

  • Åh men då förstår jag att du inte röstade. SÅklart. Jag är inte omöjlig. Jag tänker på soffliggarna som ”inte pallar” osv.

 4. Jag har en vän som hävdade att hen inte röstade för att hen tycker att det är styrd demokrati. Hen har anarkistiska åsikter. Till exempel: du kan bara välja på katt eller hund när du egentligen vill ha en igelkott. Dock vet jag inte om jag håller med i det tankesättet. Gör du?

  • Hejsan hoppsan. Jag förstår din kompis argument, men jag tycker att det är dumt. Klart hen kanske inte gillar katt eller hund, men att inte rösta alls blir liksom verkningslöst (enligt mig). Hen blir bara en i mängden av alla som inte röstar. Och till exempel nu med sverigedemokraterna som fick två mandat, hade fler röstat skulle de ju kanske inte ha kommit in över huvud taget. Tycker din kompis att det är sak samma ifall de är med? Bryr hen sig inte alls om detta? Jag har så svårt att förstå att någon låter känslan av att precis rätt parti inte finns göra att man inte röstar alls och då låter rasister komma in i eu-parlamentet och i riksdagen. Det kanske inte är igelkott att rösta på varken högern eller vänstern, men kanske finns mer eller mindre gemensamma nämnare med igelkotten i något parti? Och KAN din kompis verklige inte känna att något parti går att rösta på, så varför inte starta ett eget? Som Gudrun med Fi för att ta ett modernt exempel. Hon tyckte att det saknades tillräckligt med feministperspektiv i de rådande partierna, så hon startade ett eget. Din kompis kan ju starta ett anarkistiskt parti med målet att ha ett samhälle fritt från staten och auktoritära strukturer?

   Detta är hur jag tänker om det, men jag vet ju inte alls hur din kompis resonerar egentligen. Och som sagt förstår jag hur hen tänker, men för mig blir att inte rösta synonymt med att inte ta det ansvar jag tycker att man ska göra i samhället. Men det är jag, och jag har inte anarkistiska åsikter.

   • Tack för att du tog dig tid att svara så utförligt på min fråga! Jag tänkte väl ungefär liknande som du men fick inte riktigt till formuleringen under vår diskussion. De här ska jag ha med mig när det vankas riksdagsval(och andra val) i framtiden 🙂
    Kram o fet lyckatill med bröllopet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *