nifragar

Jag fick en liten fråga angående huden jag tänkte besvara, frågan är som följer:

Fråga: M: Skulle du inte kunna skriva nåt inlägg om hur det går med huden? Ska själv till hudläkaren imorgon och kommer förmodligen få isotretinonin. Är ganska skraj.

 

Svar: Hej du M. Huden huden. För det första har huden blivit m y c k e t bättre. Jag har ätit det i cirkus två och en halv månad nu och innan hade jag ju problematik med diverse acne men kanske mest med ”skrovlig” hud, alltså en massa fettpluppar typ. Nu har jag  i princip inga finnar och de där milierna har blivit mycket färre. Så jag måste säga att det går finfint med det.

Innan jag började äta det var jag också jätteorolig angående de eventuella biverkningarna som känns så troligt läbbiga och hemska. De flesta jag pratade med som hade ätit det var också väldigt neggo till det hela och hade upplevt många av biverkningarna, vilket bidrog till oron. Jag googlade runt på the world wide web mycket också och läste om skräckupplevelser med depressioner och extrema håravfall osv, vilket såklart också bidrog till en oro i min redan oroliga själ.

Men jag bestämde mig ju, uppenbarligen, för att börja äta dem ändå. Anledningen till detta var min hudläkare jag känner stort förtroende för, och att hon sa när vi pratade om min oro att ”du kan ju börja och testa och känner du att du absolut inte vill mer så slutar du bara, det är inte mer än så, och så får vi titta på andra alternativ då!”. Det kändes så skönt att hon kändes så trygg i det. Jag tänkte att jag kanske skulle ångra om jag inte testade, så jag bara kastade mig ut från lillklippan ner i havet…

Och hittills har jag *peppar peppar* inte upplevt någon direkt biverkning sådär extremmycket. Jag har blivit väldigt torr om läpparna, men det är en vanlig visa för mig om vintern. Annars är jag så himla bra på att smörja in mig nu eftersom jag vet att jag kan bli som en fjällande drake i fejjan om det vill sig illa, så jag tycker faktiskt jag inte upplever samma torrhetsproblematik som jag brukar göra den här tiden på året. En negativ sak jag fått den senaste tiden är eksemutslag i ansiktet och på överarmarna. Det bara ploppade upp från en natt till en annan, men enligt hudläkaren (som så glatt är behjälplig med telefonsamtal och besök för att kolla upp saker jag är orolig över, så himla bäzt) är det ingen fara med det. Jag ska bara köpa lite kortisonsalva och smörja. Jag ska tillbaka till hudläkaren i januari efter att jag kommer hem från Seychellerna och se hur det ser ut och då kanske få något besked om hur länge jag ska äta dem, och spänningen är oliiiiiidlig. Det är ju verkligen inte så himla jobbigt att äta dem (förutom att jag hela tiden snabbt måste påpeka att det är för medicinen jag inte dricker alkohol och inte för något annat för att fölk inte ska börja klappa mig på min mage och påstå att ”jag tyyyyyyckte väl du såg lite rund ut”) men det är också skönt att veta något slut på det hela.

SÅ summan av kardemumman är att jag är nöjd med mitt val att testa på tabletterna. Men med detta sagt vill jag ju också trycka på att jag inte råkat ut för någon biverkning, lyckligtvis, men att detta ju verkligen inte gäller alla. Jag tycker att du M ska prata med din hudläkare om oron och förhoppningsvis få samma stöd som jag känner att jag fått, så att du känner att om du bestämmer dig för att börja äta pillrena kan höra av dig till hen om du tycker dig känna någon läbbig biverkning eller om du vill lufta någon fundering. Det är ju läkaren som sitter på värsta största kunskapen och erfarenheten och är det en bra sådan tänker jag att det är ett himla bra stöd att ha genom processen!

LYCKA TILL M och alla andra som kanske ger sig in i hudkampen!

2 comments on “Hudfråga”

  1. Åh vad gullig du är som svarade så snabbt!
    Har idag varit hos läkaren, som resonerade på samma vis som din,
    och bestämt mig för att våga prova. Tack för peppen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *