Kroppen. Det finns många olika saker jag skulle kunna skriva om kroppen. Hur vi behandlar våra kroppar, hur kvinnors kroppar framställs i och objektifieras i populärkultur, glada kroppar, hur vi modifierar våra kroppar genom plastikkirurgi. Men nu ska jag få ihop ett blogginlägg och inte skriva en bok, så jag måste begränsa mig en smula.

I höstas var jag i Barcelona på en kurs i ledarskap. En kväll var en av killarna i gruppen ute på olika klubbar vid stranden. Dagen efter när han och jag hamnade bredvid varandra under en promenad berättade han en sak som hände honom på natten. En kvinna hade kommit fram till honom när han stod utanför en av klubbarna. Sedan hade hon tagit på honom. Självsäkert och utan rädsla rörde hon vid hans kropp, jag tror det var på rumpan eller låret. Han berättade att han blev chockad och obekväm, att han inte visste vad han skulle göra men att han ville att hon skulle sluta. Han vände sig omkring och tittade runt sig. Kring honom stod kvinnans vänner. De skrattade åt honom. Pekade på honom. Det gjorde honom ännu mer obekväm och illa till mods. Han hade aldrig varit med om något liknande förut.

Alla som HAR varit med om något liknande räcker upp en hand! (räknar nu med att de flesta kvinnor/tjejer som läser sitter med näven i värdet)

Ovälkomna händer och oinbjudna smekningar på ens kropp är något som ofta händer kvinnor. Män som dansar nära, närmre, lägger handen på rumpan/höften/magen/brösten. Som trycker sin kropp mot någon annans utan att fråga först. Som smeker på någons ben utan att försöka känna av om denna någon vill ha en hand på sitt lår eller kanske inte alls är intresserad av det. När jag dansar på någon klubb gör jag det med en ständig beredskap på att vända mig om och skälla ut den som rör mig utan min tillåtelse. När det händer, och jag blir arg, blir killarna ofta förvånade och sura. De tycker att jag är tråkig eller tokig. Jag blir inte bara arg utan också illa till mods, obekväm, rädd. Jag tror att meningen är att jag ska bli glad och tolka händerna som en komplimang. Jag tror inte att händernas ägare vill göra mig illa till mods. Men det spelar ingen roll för min kropp och jag blir i den stunden till ett objekt som en annan person bestämmer sig för att inkräkta på. Oavsett avsikt eller intention skrämmer och upprör det mig.

Att objektifiera kvinnors kroppar och ta på dem utan tillåtelse är en form av kontroll som begränsar kvinnors handlingsutrymme. Som får oss att ständigt behöva vara på vår vakt, för smekningarna kan när som helst övergå i något annat, hotfullt och hårt. Och att ovälkomna och oväntade smekningar från okända män innebär en form av bekräftelse är skevt och fel. Det går inte att bortse från maktojämlikheten mellan den som blir tagen på och den som tar. Mellan den som definierar situationen och den som blir definierad. Mellan den som bestämmer vad som är okej att göra med någon annans kropp och den som förväntas bli smickrad av överträdelsen.

Jag vill avsluta och lätta upp stämningen som blev lite allvarlig med en ramsa från en barnbok som heter ”Vilda säger nej” (obs, den här finns alltså på riktigt och är ej ett eget påhitt!). Den kan ni använda vid tillfällen då ovälkomna händer landar på era kroppar.

MIN KROPP ÄR MIN, DIN KROPP ÄR DIN, VILDA SÄGER NEJ!

//Vilda

 

4 comments on “Kroppen”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *