Här kommer de första gravidmagbilderna på denna blogg någonsin. Dra efter andan och njut. Om det nu är så att ni tycker att sånt här är roligt, tycker ni inte det så läs inte inlägget. Tips från mig till er.
Först en med tröjan nerdragen Hejhej små bebisar där inne.
DSC00056

Och så en där ni också får se mina nya mycket bekväma mjukisbrallor som inte sitter åt någonstans <3<3<3<3DSC00071

Och så ovanifrån.DSC00083

Ja här står vi, jag och mina två små medpassagerare. Yrsa och gänget. Enligt diverse miljarders olika appar står det att en ”riktig” gravidmage, alltså en som inte bara är diverse svullna tarmar och jag vet inte vad, kan synas från vecka 13 ungefär. Jag har känt mig väääldigt uppsvälld på kvällarna de senaste tre veckorna kanske, och om dagarna mest känt mig bullig och rund och som att jag ätit en hel massa pizza den senaste tiden. Men visst är det en liten växande mage där under det svullna och bulliga. Jag har tänkt att det skulle komma en stor mage megasnabbt eftersom det är två där inne, och de enligt barnmorskan växer precis som en vanlig bebis i detta stadiet. Det betyder ju att jag har dubbelt så mycket där inne som tar plats. Men än så länge tycker jag inte att min kropp har förvånat mig med extra stor mage.

Nu är bebisarna ca 10 cm långa och väger 50 gram vardera. Som små små äpplen. Enligt apparna kan de uppfatta ljud, främst från mig redan nu (helt sjukt ju!!). De kan inte styra sina rörelser pga ett relativt outvecklat nervsystem, men de kan få in tummen i munnen och greppa om sina små små fossingar för det såg vi på ultraljudet. De små bebisarna har tunn tunn hud som täcks av mjukt hår som ska skydda den känsliga huden fram till födseln.

Och så till mig då. I alla appar står det så käckt att ”vid denna tid har illamåendet och tröttheten du upplevt under den första trimestern förmodligen försvunnit…..”. Tillåt mig att skratta rått. Inte har det försvunnit inte. Jag kände mig ju lite bättre i början av veckan men nu känns det som att det har blivit ett stort bakslag och jag känner mig mellan varven lika golvad av illamåendet som för tre veckor sedan. Blä. Andra saker som ska hända med mig i denna vecka är att jag lättare kan få nästäppa (japp det har jag haft ungefär hela tiden tycker jag), att jag har humörsvängningar och känner av mycket oro och stress och ska ta det lugnt och varva ner, att jag drömmer mycket och kommer ihåg drömmarna tydligt, mitt hjärta har en 20% högra kapacitet (!!!) och slår snabbare än vanligt.

En sak som inte står i apparna men jag känt av mycket tydligt de senaste dagarna är en extrem kissnödighet som kommer väldigt väldigt ofta. Hittills har detta problem inte funnits för mig men nu känner jag verkligen av det. Numera måste promenader och utflykter alltid föregås av ett toalettbesök, och jag kan bli superkissis 10 minuter senare. Jag har också fått mycket sämre hy under dessa 15 veckor, vilket ju såklart är tråkigt men verkligen inte något jag bryr mig supermycket om. När jag lyssnade på gravidpodden hörde jag också att jag är mer flåsig nu, jag måste liksom dra djupa andetag mellan varven mycket mer.

Nu önskar jag att den där härliga omtalade andratrimester-känslan kan infinna sig även hos mig så att jag kan få känna det där njutet jag med.

14 comments on “Lillmaggen v.15”

 1. Alltså, när en tänker efter är det ju jättehäftigt och jätteskumt att kroppen förvandlar sig till en bebisfabrik i en handvändning, och att det kommer hyfsat färdiga människor efter 9 månader. Det borde liksom inte gå! Livets mirakel, etc. Det är spännande för en ickegravid att hänga på din graviditet! Hoppas krämporna avtar och glowet infinner sig snarast!

  • Ja det är verkligen häftigt, och så hiiiiiiimla skumt. Alltså jag fattar det verkligen inte. Vad kul att du tycker det är spänannde att följa med på tåget trots icke graviditet!!

  • Ja jag tycker också det är så himla coolt på gränsen till obehagligt och läskigt. Det känns så sjukt??? Tack för dina förhoppningar för min skull! Jag hoppas verkligen det bili bättre, speciellt eftersom jag ska börja jobba igen…

 2. Åh, det ska bli så himla kul att följa din gravidresa. Jag har två barn och är liksom klar med graviditeter men det är så mysigt och spännande att få följa andra personer! Hoppas verkligen du mår bättre snart.

 3. Ett app-tips om du inte redan har tillräckligt med gravid-appar (går det?) är den amerikanska Ovia pregnancy-appen! Där man får uppdate varje dag med lite info och kuriosa istället för som med de vanliga svenska apparna endast en gång i veckan. Tyckte det var på tok för sällan, så jag glodde mkt på den. Sen får man tips på bra gravidrecept och kan fylla i massa saker som första sparkarna eller träningsaktiviteter (som de dessutom boostar en kring och säger att man är supergrym som varit och simmat eller styrketränat)! Den har också en kul jämföra-barnet/barnen-med-frukt-och-grönt som jag tyckte var bra i början just för att kunna visualisera hur stort kiddot var där inne. Från pepparkorn till vattenmelon!

 4. Åh! Så himla skönt att se en mage som i alla fall lite liknar min (är också i v 15, dock bara 1 bebis). Jag har tyvärr råkat googla lite för mycket (som en ju gör) och googlar man magar i samma vecka blir man ju SÅ rädd pga att alla ser ut som att de ska föda prick nu medan den egna magen typ ser förstoppad ut.

  Ska bli kul att följa dig! Lycka till med allt och hoppas du får må bättre snart <3

  • Ja det är verkligen olika det här med magarna. Jag tror att en bara får stänga av alla känslor kring hur det ”borde” vara. Det sa min läkare på mvc också, att jag bara ska strunta i alla kommande kommentarer och tankar för att det tär så mycket på en. Så länge ens bebisar, eller sin bebis, mår bra där inne så är ju allt som det ska. Och alltså att googla är ju verkligen ett jävulskap (fast jag gör det också in absurdum). Lycka till med allt du med!! Kul att vi är på samma ställe i graviditeten. Hoppas du mår bra med allt!!!

 5. Hej!
  Vi var på vårt första ultraljud igår (kub i v. 13) och fick de chockerande nyheterna att jag är gravid med tvillingar!!! Det känns helt fantastiskt samtidigt som jag är livrädd. Jag har inga erfarenheter av tvillingar och det verkar vara en ren slump i och med att det inte finns några tvillingar i min släkt. Kommer följa er resa och förhoppningsvis få lite styrka i det! Hälsningar / Chockad tjej 26 år

  • Hej! Vad roligt att höra! Då ligger vi ju jättenära varandra i tid. Jag har ju erfarenhet av tvillingar men är fortfarande livrädd..hehe. Men jag tror verkligen att det kommer bli superbra när de väl är här. Nu innan är det så lätt att dras med i ”allas” skräckhistorier om tvillingar (som ju verkligen inte är allas men som bekant fastnar ju sådana historier mer än happyklappy). Jag har fått tips att gå med i olika tvillingklubbar och gå på tvillingföresläsningar och det tror jag är superbra för att det ska landa lite och bli mer jättekul och mindre jätteläskigt. Och så kan vi ju ha kontakt för att liksom stötta varandra i detta konstiga och underbara <3<3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *