Ja hörrni nu är jag alltså i vecka 26, mer än hälften av tiden har gått och om fyra veckor (eller mer precist 3 veckor och någon dag) så kommer jag vara i vecka 30 och vara lika stor om magen som en som är gravid med ett barn är vid 40 veckor. Nu har jag kommit till den tid då jag verkligen får försöka använda mig av det där läkaren sa till mig precis i början, nämligen att stänga öronen för allas kommentarer.

Jag förstår att ingen menar något illa med att kommentera på min kropp men det blir väldigt tröttsamt i längden, speciellt när få personer bara säger att jag är fin eller liknande utan det är i de allra allra flesta fall en kommentar om storleken på min mage. Jag vill ju gärna att folk ska bry sig, det är inte det. Men att höra att min mage är si eller så stor eller liten i tid och otid blir liksom påfrestande. Och det lär ju bli mer och mer kommentarer framåt veckorna och månaderna. Nu har också främlingar börjat kommentera och detta lär ju också eskalera.

Jag visste ju att detta skulle komma och jag försöker att se det som att det är fint att folk bryr sig men stänga av öronen för bedömningen. Men tips till er alla som gärna vill prata om min gravida kropp (eller ickegravida kropp med för den delen), säg hellre att jag är fin eller något liknande istället för om magen skulle vara stor eller liten eller mini eller elefantig osv. Och jag tror att detta gäller fler gravida så även om ni inte känner just mig så kan ni kanske ta det till er.

Xoxo från två som är föräldrar om senast 85 dagar

20 comments on “Magkommentarerna”

 1. Jag fick både förra gången och även denna gången, utöver kommentarerna om hur stor/liten magen var, även frågor om hur mycket/lite jag gått upp i vikt. Av kompisar, svärföräldrar, arbetskamrater, föräldrar på jobb (jobbar på förskola) osvosv. Förstår inte?? Denna gången ska man gärna ge svar i förhållande till förra graviditeten också. Jag brukar svara ”vet inte”. Varpå personen ofta frågar ”jaha, du håller inte koll på det?/du har inte vägt dig?” och då svarar jag ”jo”. Det dödar ofta den diskussionen ganska omgående, haha!

  • Ja alltså jösses vad folk kan vara intresserade av en kropp, och att det plötsligt blir okej att kommentera hejdlöst om hur kroppen ser ut. Knäppt. Men bra sätt att döda diskussionen :))

 2. Håller med om magkommentarerna. Jag är i vecka 31 nu och är lite trött på att vara gravid, hehe. Och får kommentaren ”men du har ju en ganska liten mage i alla fall”. Aha och?? 🙂

  • Ja det kan jag verkligen förstå, både att du är trött på att vara gravid och trött på kommentarer om din mage! Det blir ju verkligen tröttsamt att höra dessa, oavsett om den som kommenterar nu skulle tycka att det är en ”stor” eller ”liten” mage..tack för infon liksom…

 3. Åh! Snö! Vill också ha snö! Ni ser himla fina ut! (Jag brukade säga tillbaks till ogravid person som kommenterade min mage att hens mage också var liten/stor, helt plötsligt var det oartigt av mig men det dödade iaf konversationen) Trevlig ”söndag” till er!

  • Ja snön är superhärlig tycker jag! Jag älskar knarret under fötterna <3<3. Hihi roligt med att kommentera kommenterarens mage tillbaka, får se om jag vågar det någon gång :))

 4. Har inte varit preggo själv men har vänner som verkligen har tyckt det varit jobbigt med kommentarer ang magstorlek. Då la jag märke till hur klantiga folk kan vara, även fast de inte menar något illa och vilka friheter folk tar sig när det gäller gravidmagar. Så störigt!

  Fin bild på er tillsammans! 🙂

  • Ja det kommer ju väldigt mycket från väldigt många olika håll, och vissa är ju som du säger extremt klantiga också..och andra bara dumma :–))

 5. Hej! Har just hittat till dig och blir så nostalgisk. Mina tvillingar föddes fem veckor förtidigt för snart 15 år sedan. Ni har något helt fantastiskt framför er. Lycka till och försök njuta lite emellanåt

 6. Oj! Jag har aldrig ens tänkt på att det såklart är skit jobbigt. Minns när min lågstadielärare var gravid alla praktiskt taget trakasserade henne dagligen med kommentarer om hennes mage. Vi var ju barn men tror verkligen inte många tänker på att det skulle vara jobbigt. Bra att du säger det haha!

  • Nej jag fattar att man inte tänker på det! Hahah det låter som att din lågstadielärare hade en utmanande tid…:)) Å andra sidan när det är barn som pratar så är det ju en annan grej de är ju så små och så..

 7. ”är du säker på att det inte är två???????????” är fan den värsta. Men den är ju iallafall ok för dig. Åh vad jag ville spöa alla kommenterare när jag var gravid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *