För att få lite mer kontroll över våra matutgifter, och undvika att hamna i situationen där en står efter jobbet hungrig i en mataffär med hundratusen andra och ska lyckas komma på något spexigt att äta har vi bestämt att vi ska försöka göra veckohandlingar efter en meny. Detta har vi försökt flera olika omgångar, men eftersom jag inte riktigt kan gå och handla nu så beställer vi på nätet och då är det ju mycket lättare att tvingas till att ha en plan med inhandlandet. Det är inte lika lätt att strosa runt och slänga ner saker i sin korg på måfå här på www som i en riktig affär.

Vi gjorde vår beställning i måndags via mathem, och fick hem sakerna i tisdags kväll. Mycket smidigt alltihopa. Menyplanen består av dessa rätter:

  • Tacopaj quornfärs och sallad (efter detta recept, obs det är en film tomas spelat in när han lagat den en gång. Detta är en av hans såkallade ”paradrätter”. Det är alltså tacopajen och pannkakor som är hans två paradrätter……..)
  • Risotto med rotsaker i ugn. Risotton görs efter recept ur en kokbok som heter ”Kärlek, oliver och timjan” och är dödsgod (givetvis massa parmesan och smör i) och rotsakerna till blir sötpotatis, lök, palsternacka och fänkål.
  • Brysselkålssallad som görs på frihand efter feeling. Jag tänker mig stekt rödlök, brysslisar, nötter, babyspenat, fetaost, balsamico, citron och granatäpple. SÅ GOTT!
  • Grön ärtsoppa med pepparrotskräm och en matigare ugnspannkaka med potatis, dinkelmjöl och keso i. Den gröna ärtsoppan är bara gul lök, ärtor och buljong. Pepparrotskrämen är creme fraiche blandat med pepparrot och den matigare pannkakan finns här.

Jag längtar verkligen efter att slippa känna den där totala tomheten i huvudet när det kommer till middagsbeslut, och istället sitta och mysplanera olika goda recept och kunna ha mer koll på vad vi har hemma och hur det kan användas på bästa sätt osv. Nu idag rensade jag i kylen och hittade ungefär fem burkar öppnad tacosås som det bara tagits cirka en portion av. SÅ onödigt! Nä våren 2016 blir en vår av framförhållning och hushållning med vad som redan finns i gömmorna.

20140506-203537

Illustreras med egentligen helt irrelevant bild, men den kom upp när jag googlade ”tacksomfan mat” för att hitta passande bild till inlägget.

3 comments on “Matplaner”

  1. Åh, det där borde vi också ta tag i. ”Vad ska vi äta?” har nästan blivit en trigger till dåligt humör för mig. Kan inte bara gå in i en mataffär och höfta fram en meny. Tack för lite matinspo!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *