Jag efterfrågade ju lite önskeinlägg från er (ogillar egentligen att efterfråga sådant för att jag själv vet att jag tycker det är jobbigt att som läsare av en blogg få den pressen på sä, men nöden har ingen lag ibland vettni) så att jag skulle ha något konkret att skriva om när jag kom hem. Bästa Hanna kan en lita på för hon levererade! Här är hennes kommentar på önskesak att läsa om:

Hanna

Tråkigt (men viktigt för mig) ämne. Skriv om dina hudproblem! Vad äter du för medicin? Hur länge har du haft problemen? OsV….. Har själv problem. Det syns ju knappt på dä…

SÅhär då. Jag har haft en hy jag upplever som problematisk (allt är ju relativt) sedan ett par år tillbaka. Jag har testat så mycket och väntat på olika remisser till hudläkare och smörjt med dyra och billiga och fettande och frätande krämer. Det är ju en himla djungel och för varje produkt jag testat och det inte blivit bättre har jag blivit så less. Jag har endast upplevt marginella skillnader även om jag testat produkter från Dermalogica eller specialanpassade för acne från apoteket eller inte gjort något alls.

Sedan är det ju en annan diskussion om utseendefixering och den faktiska vikten vid att ha eller inte ha bra hy, men för mig har det varit förknippat med så mycket ogillande och känsla av att jag är konstig och inte kan vara den jag vill vara och att jag nästan rent av är äcklig och ofräsch (jag vet helt sjukt men det sitter så djuuuuupt i mig att känns så, men bara om mig själv för om andra tänker jag aldrig så). Att till exempel få kastat i ansiktet av Åhléns reklam: det viktigaste är bra hudvård då ser man fräsch ut och huden mår bra och en snygg hy är det bästa knepet för skönhet (typ så tycker jag att de förmedlar i alla fall) kunde få mig att bryta ihop helt. För där stod jag ju som helt chanslös att se sådär fräsch och härlig ut trots det idoga testandet av olika saker som alla ”kommer hjälpa så himla bra”.

För kanske ett och ett halvt år sedan fick jag äntligen komma till en hudläkare jag tyckte lyssnade på mig. Och i hennes direktiv har jag testat olika krämer i kombination för att huden ska komma i balans, men det har inte hjälpt. Också i hennes direktiv (och under hennes hårdbevakning) har jag för drygt tre veckor sedan börjat äta medicin i tablettform för mina upplevda besvär. Och håll nu i huvudet att detta är mina upplevelser av min hy, och hur mycket jag än skulle vilja ”tänka på barnen i afrika” och känna att mina problem inte alls är problem i jämförelse med svält och sjukdomar som de utsätts för så kan jag inte det. Inte just nu.  Såhär såg jag ut en liten tid innan jag började äta dem:

20130925-132004 20130925-132022

Rätt många inombordsfinnar som inte syns men gör så himla ont, en del ”vanliga” finnar och en m a s s a sådana här vita pormaskar (har fått för mig att de heter milier men jag vet inte riktigt?). Oftast har ju dessa inte alls synts på detta sätt, de har ju alltdi varit översminkade och sedan är ju kameran i datorn extremt tillåtande på det sättet att allt smått suddas bort och bara blir lite blurrigt och samma sak med telefonkameran. Men typ sådär och så lite upp och ner.

Denna medicin är det jag nu ätit i tre veckor:

20131107-173018.jpg

Om ni googlar på namnet hittar ni en massa läbbiga biverkningar som kan komma av den för den är verkligen RÅSTARK. Jag har inte märkt av något alls än *pepparpeppar* och hoppas att det så kommer förbli. Men det är verkligen ingen medicin man kan ta lite lättvindigt eller utan regelbunden kontakt med sjukvården för att kontrollera att allt står rätt till i kroppen.

 

Idag ser lilla huden ut såhär: (fast tänk på att jag nu har smink på mig för att jag inte hinner sminka av mig eftersom jag alldeles snart ska iväg igen)

 

20131107-173033.jpg 20131107-173048.jpg 20131107-173059.jpg

 

Alltså betydligt mycket bättre!!!! Och det är inte bara jag som sett det utan fölk har kommenterat att det har skett en förändring. Så just för tillfället är jag himla positivt inställd till tabletterna. Rådet jag kan ge till fellow acnepeople är att försök få kontakt med en läkare som är specialiserad på hud och som du känner förtroende för och jobba utifrn det. Tyvärr kan man ju få vänta förtvivlat länge på en tid (jag fick vänta i ett år sedan jag varit hos vårdcentralen……) men det finns vissa som tar emot utan remiss. Googla på’t! Jag har tyvärr inga direkta bra tips om produkter eftersom jag själv inte upplevt någon ”wow-känsla” av något. Jag har hört att La Roche Posay är bra av andra.

MEN lycka till med dina hudproblem Hanna. Jag hoppas att du finner något sätt att jobba med dem <3

6 comments on “Önskeinlägget – HUDEN”

 1. Tack för ett bra inlägg! Skönt att du fått ordentlig hjälp och att det redan blivit bättre! Känner verkligen igen mig i det du skriver, att det verkligen får en att må piss och att det kan kännas värre än allt annat (till och med barnen i Afrikas situation…) en dålig dag. Sen så går man runt och tänker ”det går över snart” hela tiden men det händer aldrig.

  Jag själv slutade testa massa olika produkter, krämer, hemmakurer, kosttillskott, uteslutande av viss mat och sånt för några år sedan då jag förstod att problemet mest handlade om mina hormoner. Fick antibiotika utskrivet av en läkare men det hjälpte inte ett skit. Nu käkar jag p-pillret Diane och använder Exuviance och det fungerar bra. Får dock dras med mycket finnar i perioder ändå. Vill egentligen inte äta p-piller, men är så fruktansvärt rädd att den böldliknande acnen som jag hade innan kommer tillbaka då….. Jag ska gå till en läkare! Synd bara att de är så dåliga på att ta såna här problem på allvar och att man måste typ kämpa för att få remiss. Blö.

  Ha en bra kväll! Kram! 🙂

  • Sjukt ändå att behöva äta ppiller för att inte ha acne, det måste ju finnas något bättre sätt så att du slipper äta det! Stå på dä! Upp på barrikaderna.

 2. Superbra inlägg! Så skönt att se att man inte är ensam, känner verkligen igen mig i varenda ord du skriver! Den där hopplösheten över att man aldrig kommer kunna känna sig vacker (hur utseendefixerat det än är) Det förstör självkänslan något enormt som man som icke-drabbad nog inte kan förstå. Efter snart sju år med detta problem är det nu äntligen på väg att bli bättre för mig. Jätteglad över att det blivit bättre för dig!! Och hoppas det fortsätter så 🙂

  Kramkram!!

 3. Hej!

  Även om du har hittat en produkt som hjälper dig så måste jag tipsa om saker som jag vet har hjälpt min problemhy enormt (älskar att tipsa, lev med det).
  Jag köpte b5, pantotensyra, i tablettform förut och det hjälpte mig något enormt. Först köpte jag i mindre burkar på hälsokost, sedan hittade jag vekk.se och de tabletterna gav så mycket bättre resultat. Otroligt bra tabletter bara man har tålamod (tog kanske en månad innan jag märkte resultat, men det är inte så lång tid ändå + att jag inte tog så många som man skulle per dag)
  Nu har jag även införskaffat mig African black soap och den är helt jävla magisk! Hört att den skulle vara bra, men trodde aldrig att den skulle ge resultat så snabbt. Märkte skillnad redan efter tre-fyra dagar, vilket i min mening är super. Har även börjat använda röd lera som ansiktsmask och mina porer mår alltid så mycket bättre efteråt.
  Vet inte vad du använder för produkt att tvätta ansiktet med, men ja, jag kan verkligen rekommendera african black soap hur det än är. Har testat tusentals och den här släpper jag nog aldrig.

  Ps din hy ser jättefin ut nu!

 4. Hallå där! Googlade runt då min hud är ett fullständigt kaos just nu och kom fram till er blogg. Jag var precis på vårdcentralen och fick tetralysal utskrivet då jag använt epiduo i ungefär 7 veckor och har om något bara fått sämre hy, buu! Jag såg att du kämpat ett tag med din hy och jag vet att det verkligen kan vara hemskt och hopplöst. Min fråga är egentligen om du testat någon annan form av antibiotika innan du började på Isotretinoin? (Vilket också är ett annat namn för roaccutan va?) Jag har liksom fattat det som att då isotretinoinet är så starkt vill man testa med annan antibiotika först? Ammen vad vet jag, ville bara fråga!

  • Åh nej var tråkigt att du fått sämre hy ::( jag har inte testat någon antibiotika innan detta, men jag vet inte så mycket om det beslutet alls utan har lämnat det till hudläkaren. Jag litar (och hoppas) på att hon bestämmer bra saker. Hoppas du får ordning på’t

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *