Sist på bollen kanske men härom sistens var min tvillingsyster hemma här och lagade en vegansk bolognese på belugalinser, och den var SÅ HIMLA GOD. Jag äter väldigt mycket veganskt nu eftersom jag äter mjölkproteinfri kost och tycker att det kan vara lite svårt att få till goda smaker (OBS endast pga att jag ej är van att inte kunna spicea till maträtter med typ ost). Men denna var mycket mycket godare än det låter, testa jag lovar att ni kommer bli överraskade.  Jag testade att göra det själv härom dagen och utgick då från detta recept jag hittade på DN som i sin tur hittat det i ”mera vego-mat för hela familjen”.

Ingredienser 

spagetti för 4–6 pers

1 morot

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor (jag hade bra mycket mer i men jag gillar också vitlök mycket)

rapsolja 

1 1/2 dl svarta belugalinser 

500 g krossade tomater

2 dl crème fraiche (valde en vegansk variant här från oatly)

2 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

1 tsk socker

1 msk balsamvinäger

salt och peppar

basilika eller oregano (färsk eller torkad)

parmesan (här körde jag också veganskt i form av parmesan”ost” från Astrid och aporna)

Sen la jag till tomatpuré mest på ren vana. Jag har ju alltid det i när det ska lagas någon form av tomatbaserad sås så jag körde i det och såg sen att det inte alls var med i receptet. Men jag skriver med det ändå för jag tänker ändå att det tillför något?

Gör såhär:

1. Skala och riv moroten grovt. Skala och hacka lök och vitlök.

2. Fräs lök och vitlök i en stekpanna eller kastrull på halvhög värme i valfri olja. Strö över salt och socker och låt den ligga och bli genomskinlig men inte få färg. 

3. När löken blivit genomskinlig höj värmen lite och häll i den rivna moroten, en klick tomatpure och en buljongtärning. Fräs ihop allt och häll sedan i krossade tomater, linser, vatten, balsamvinäger och crème fraiche.

4. Puttra på hela tjofräset under lock i ca 25 minuter eller tills linserna blivit bra i konsistensen, under tiden det kolade ihop smakade jag av med lite salt och peppar och mera vitlök. Sen kan man mixa såsen ifall man vill, något jag inte gjorde. Stavmixer i kombination med sovande bebis i sjal på magen = dålig kombo.  Koka pastan under tiden såsen kokar klart.

5. Smaka av såsen ännu mer med salt, peppar och basilika/oregano när det är klarputtrat. Sleva upp på en tallrik tillsammans med pasta och riv över parmesan”ost”. Jag hade också timjan på vilket jag tyckte var gott. 
6. Ät upp och förundras över hur gott det var. 

1 comment on “Recepttips: vegansk bolognese ”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *