I helgen (eller var det förra helgen? Vad är det ens för dag idag? Eller? Va..?) bakade jag saffransbullar. Inte en dag för tidigt. Alltså jag kommer sätta upp adventspyntet innan första advent infaller, och gärna köpa en gran i början av december. ÄLSKAR ju upptakten till julen mer än min förstfödda!

Vi gjorde både sådana här vanliga lussekatter och lite mer bullvarianter med fyllning i. Receptet vi utgick från var Leilas recept, vi tänkte att med Leilas recept kan en ju inte misslyckas.

Ingredienser:

4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
4 påsar (2 g) saffran
50 g jäst
½ tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
100 g rumstempererat smör
Cirka 16 dl vetemjöl special

Gör så här: Värm mjölk, vispgrädde och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt salt, strösocker och kesella. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.

Tips från coachen i detta moment. Knåda degen lääääängeeeee så att mjölet verkligen arbetas in i degen. Annars är risken att du tar för mycket mjöl och sina lussebullar kommer bli torra och tråkiga. Ett till tips från coachen. Stöt saffranet med en sockerbit i mortel innan du har ner det i mjölk- och gräddblandningen. Det tar fram smaken.

Sedan bakade vi ut hälften av degen till lussekattbullar, och andra hälften till snurrbullar. Ni vet säkert hur en gör lussekatter, men till de med bullaktiga snurrbullarna så kavlade vi ut degen stor och rektangulär. Sedan smetade vi på ca 100 g smör, rev över mandelmassa och sedan strödde över råsocker över hela kalaset.

När en gjort detta kommer det svåra momentet. Degen ska vikas med den ena långsidan mot den andra, gärna utan att det går hål på degen (något vi inte riktigt lyckades med..). Sedan skär en degen i långa remsor, så breda en känner för, och snurrar liksom remsan runt sig själv och gör som en knut av den. Svårt att beskriva men övning ger färdighet.

Och så oavsett om du gjort katter eller bullar så ska bakverken jäsa igen. I ca 40 minuter under handduk och gärna lite varmt. När det är klartt ska de penslas med uppvispat ägg, och vill en lyxa till det ordentligt kan en strö stötta kardemummakärnor över bullarna (det gjorde vi) och så tjoff in i ugnen på 200 grader i 10-12 minuter.

Resultatet blev underbart! Speciellt goda blev dom för att vi hade saffran från Iran i, eller jag tror i alla fall att det var därför. De blev väldigt väldigt smakrika och för en saffranslover som mig så är det perfekt!

thumb_DSC00469_1024

 

 

8 comments on “Saffransbaket”

  1. Gott! Men såg hyacinterna! Hur gör ni med dem plus katter? Vill så gärna ha men har från i år katt och läst hur giftigt både hyacint o julstjärna (inte lika viktigt dock) är 🙁

    • Alltså våra katter är så otroligt ointresserade av hyacinterna, tack och lov! De kan hända att de nosar lite på dom men aldrig mer än så. Vi testade med en hyacint och noga övervakning från att de var små pytteyttar och såg att det verkade funka. Skulle det vara ett problem skulle vi såklrt inte ha hyacinter :)) Men tips annars är att kanske ställa hyacinter på ställen där katterna in kommer åt? Hoppas det går bra!

    • Ja samma svar till dig då :)) Vi har aldrig haft problem med hyacinterna och katterna, de är inte alls intresserade av blommorna och på sin höjd kan de lukta lite på dem men inte mer än så. Och ja murgröna funkar på samma sätt för oss. Det är väldigt bekvämt :)) Det enda som visat sig inte funka har varit plättar i luften och elefantöra för de har de velat äta på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *