Vad ville du bli när du var liten?
Jag ville bli elefantskötare eller clown. Sen när jag blev life äldre ville jag jobba med att skriva på något sätt, och när jag blev ännu lite äldre ville jag jobba med fotografi eller teater. Deppigt att ingen av mina drömmar blivit av….

Vad trodde du att du skulle bli när du var tonåring?

Jag trodde nog att jag skulle bli författare pga tyckte jag var riktigt himla skarp på att skriva. Jag skrev (och tillverkade tillsammans med min partner) till och med en bok som projektarbete i trean. 

Gick du någon nishad gymnasielinje?

Jag gick sam-media. Det var så att man fick behörighet till typ allt på universitet men samtidigt fick man hålla på jättemycket med fotografi, textkommunikation, rörlig media, radio och mediekommunikation (fick tex i läxa att skapa en blogg och skriva om fenomenet, jag sågade det totalt…….ehhehe. Tjejen med bra fingertoppskänsla för kommande trendande saker since 86). Jag valde också till att läsa en massa scenisk gestaltning och fick alltså syssla med det roligaste i världen på skoltid. 

Vad hade du för betyg?

I högstadiet gick jag ut med nästan alla MVG, tror jag hade ett g och en handfull VG. I gymnasiet gick jag ut med 18,6 i snitt (20 var max). Alltså nästan alla MVG. Jag har alltid velat prestera väldigt bra och lagt mycket av mitt värde i betygen. Helt värdo egentligen. Skulle jag få göra om allt skulle jag brytt mig mindre om att försöka få alla MVG och mer om att ha roligt. 

Vilka var dina bästa och sämsta ämnen?

Mina bästa var: svenska, samhällskunskap, textkommunikation, teater, foto, hemkunskap, religion och idrott (iaf om en tänker från åttan och framåt innan det hatade jag det).

Mina sämsta var: matte, musik, kemi, fysik och franska.

Utbildade du dig efter gymnasiet?

Japp. Jag gick ut gymnasiet 2005 och våren 2009 började jah plugga kreativt skrivande på Södertörns högskola. Sen hösten 2009 började jag på lärarutbildningen på universitetet. Sammanlagt har jag läst mer än 4,5 år efter gymnasiet. 

Vilket var ditt allra första jobb?

Jag jobbade i stallet när jag var yngre, både som ledare för yngre barn och med hästarna. Sen har jag jobbat på kollo sedan jag var 17 år, och jag jobbade på Skansen en sommar när jag var 18 år. Mitt första riktiga jobb jag sysslade med på heltid var som barnskötare på förskola. 

Vad har du mer haft för yrken?

Okej: hästskötare, hästledare, passat barn, kolloledare (inom en mass olika områden som kökspersonal, höghöjdsbanepersonal, pysselmänniaka, lägerchef, ansvar över de som utbildas till ledare osv), koskötare på Skansen, barnskötare, assistent till ett barn som behövde extra hjälp på förskolan, delat ut lappar för diverse olika saker som typ ”kaffe för 5 kronor på Pressbyrån”, jobbat på loreal men jag kommer inte ens ihåg vad jag gjorde där?, jobbat som vanlig personal på hm i flera flera år, jobbat på egoboost Magazine som både redaktör och redaktionschef, kassapersonal på en teater, lärare…och ja det kanske är det?

När hamnade du i den banan du är i idag?

Jag började ju som sagt plugga till lärare redan 2009 men började inte jobba med det förrän i höstas. Just nu är jag dock inne i en tvekperiod igen (har haft en del sådana) och vet inte riktig vad tusan jag egentligen vill syssla med. Och än mindre hur jag ska komma dit. Jag är rätt sämstig på att tycka att jag är bra och att se möjligheter.

Vilken är stunden då du liksom visste att du är på rätt väg?

Det har jag nog inte helhjärtat känt någon gång. Kommer det någonsin komma? 

Vad brukar du få höra att du är bra på i ditt jobb?

Oj..jag hann ju inte jobba så länge som lärare innan jag blev sjukskriven och jag fick inte direkt höra att jag var bra på något alls men det kändes ändå som att jag fick bra kontakt med många av eleverna och det tycker jag är en komplimang från dem och alltså något jag borde vara bra på..

Vilka är dina sämsta sidor på arbetet?

Jag är en extrem prestationsmänniska fortfarande och har svårt att känna att jag är bra nog, vilket ju är väldigt dåligt för mig personligen. Annars kan en dålig sida vara att jag kan ha svårt att säga ifrån.

Tre saker du är extra stolt över att du gjort i ditt jobb?

Att jag chefade omkring på egoboost bra och lyckades få ihop tidningar trots minimal budget och få personal, hela mitt kollojobb då jag verkligen känt att jag varit så himla bra på det jag gör och liksom connectat med barn och kunnat lyssna och hjälpa och påverka, det lilla jag hann jobba som lärare tror jag att jag förmedlade till en hel del att kemi kan vara himla kul.

Vad går ditt jobb ut på mest?

Ja alltså just nu går mitt jobb mest ut på att få två barn att leva och frodas. Föräldra”ledighet” my ass. Annars går det ut på att förmedla kunskaper i enlighet med skolverkets riktlinjer till ett gäng barn. 

Vad skulle du vilja jobba med om du inte gjorde det du gör nu?

Jag skulle vilja jobba med att skriva. Precis som drömmen var i gymnasiet. Detta vill jag supergärna. Annars skulle jag vilja jobba med hästar, det tror jag att jag skulle må så himla bra av. Hästar in my heart! 

Vad tror du skulle vara det sämsta jobbet för dig?

Politiker. Mvh hon som börjar gråta av hetsiga diskussioner och att andra ska hålla på och tycka saker om en. 

Vad gör du om fem år?
Jag hoppas att jag har hittat min rätta plats och att jag är glad när jag går till jobbet på morgonen. Och så hoppas jag att jag lugnat ner mig med prestationsångesten och jobbar för att leva inte lever för att jobba.

Vad gör du när du är 60 år?

Är förtidspensionerad pga har tjänat så otroligt bra under min livstid (eller har jag kanske vunnit på lotto??) och så jobbar jag ideellt med en massa viktigheter som inte ger klirr i kassan men som ger helt andra värdefulla saker. 

Vad skulle det stå på ditt visitkort om du fick drömma?

Yrsa Andrée

It-girl. 
Nä skoja.

Yrsa Andrée

Författare, clown, elefantskötare, bloggstar, journalist, skådespelare, barntvprogramledare, uppfinnare av botemedlet för cancer, hästuppfödare och dressyrmästare, för evigt kolloledare, pysselqueen och nöjd med sin tillvaro.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *