I söndags var jag och Tomas på en sån där storaffär och veckohandlade med bilen. Alltså HUR vuxet? Vi hade planerat en veckomeny och skrivit ner allt på en inköpslista för att 1. inte glömma något och 2. inte spontanshoppa en massa. Lite spontanshopping blev det ändå för jag kom på att vi behövde jord att plantera om växter i, men annars höll vi oss till listan.

Totalt spenderade vi runt 800 slantar på våra kassar.

IMG_1303.JPG

Det känns väldigt bra att ha alla matingredienser som behövs hemma, redo att lagas till liksom. Det tar bort den där jobbiga gå i affären efter jobbet-shoppingen, då i alla fall jag spontanshoppar utan dess like och aldrig tänker utanför min vanliga matbox vilket gör att måltiderna ofta känns tråkiga och oinspirerande.

Igår lagade jag den första måltiden för veckan: mandelfrikadeller med pressgurka och rotmos (som visserligen inte innehöll någon kålrot alls vilket jag i efterhand förstått är en av inredienserna i rotmos som alltid finns med….så det var väl bara mos då kanske..). Ni som är ointresserade av mat och recept kan sluta läsa nu.

Jag började med att skiva en hel gurka i smala skivor. Detta skulle en säkert kunna göra smidigare med en osthyvel men vår funkade inte alls för detta ändamål. Och så la jag skivorna i en lagom stor skål.

IMG_1340.JPG

Sedan saltade jag dem lite, lade en assiett på och ställde en tyngd på assietten, och så fick det stå såhär i cirka 20 minuter.

IMG_1338.JPG

Medan gurkorna vilade i sin skål började jag med mandelfrikadellerna. Till dessa behövs ingredienserna nedan:

IMG_1341.JPG

100 g finmixad sötmandel // 1,5 dl finriven smakrik ost // 1,5 dl ströbröd // 2 msk riven gul lök // 1 tsk salt // 0,5 tsk nymalen svartpeppar // 3 ägg // 2 msk vatten. Jag hade också i en klyfta vitlök men det stod inte i receptet så det fotade jag inte.

Jag började med att mala mandlarna till ett fint pulver/mjöl med min stavmixer. Jag tycker inte att det gör något att det finns lite större bitar i så jag var inte jättenoga med att allt allt skulle pulveriseras.

IMG_1342.JPG

Sen, tjoff ner med mandelmjölet i en bunke, tillsammans med resten av ingredienserna.

IMG_1343.JPG

Sedan blandade jag runt så att allt blandades med allt. Det kommer att bi en gojsig massa som du tänker ”vaddå det här kan ju inte ens smaka gott???” om. Men det gör det jag lovar. Till och med nu innan det är klart smakar det bra.

När allt är blandat med allt så formade jag smeten till små bollar. De ska vara ganska små för de sväller sedan när de kokas.

IMG_1344.JPG

När detta var gjort hackade jag upp potatis och morötter (vilket var det vi hade hemma, jobbar på att använda allt i kylen och inte behöva slänga en massa mat).

IMG_1345.JPG

Sedan kokade jag upp vatten till mandelfrikadellerna, 1 dl vatten och 2 stycken buljongtärningar. Och så satte jag på det blivande moset på spisen också så fick de koka i takt. Mandelfrikadellerna ska kokas i cirka 6 minuter och sedan fiskas upp och läggas på ett fat för att torka lite.

IMG_1346.JPG

När frikadellerna låg på ett fat gjorde jag lagen till pressgurkan. I denna hade jag 2 msk ättika (12%), 2 msk hackad persilja, 1 dl vatten, 2 msk socker, 1/2 krm vitpeppa. Och så rörde jag runt tills sockret hade löst upp sig. Sedan lättade jag på tyngden på gurkan, hällde av vattnet som kommit ur gurkan och istället hällde jag lagen över gurkan. 

 

IMG_1348.JPG

IMG_1349.JPG

Så fick gurkan stå och vila till sig lite till. Och medan detta drog till sig lite och potatisen och morötterna kokade så satte jag på en stekpanna på plattan med lite smör och lite olja i, och så fick frikadellisarna stekas gyllene i den.

IMG_1351.JPG

IMG_1352.JPG

När potatisen och morötterna var mjuka så tog jag dem av plattan och mixade till dem med stavmixern till en smet. Och så blandade jag i lite kryddor och smör och matlagningsgrädde på frihand och feeling. Så det finns det inga mått på.

Ja och sedan slevade jag bara upp alltet på en tallrik, och la en liten persiljekvist på moset så att det skulle se lite mer aptitligt ut…….Och så åt jag och njöööööööööööt. Alltså det var så gott!!! ÄLSKAR dessa madelfrikadeller!!

IMG_1353.JPG

Resten av veckans matsedel ser ut som följer:

Tisdag – färsk pasta med mögelost, rostad rödlök och valnötter

Onsdag – Blodapelsinsallad med kummin, pistachnötter, mynta och fetaost

Torsdag – Ärtsoppa med pepparrotskräm och varmt morotsbröd.

Fredag – MIDDAG UTE PÅ RESTAURANT pga fölsisen

Lördag – rester

Söndag – Födelsedagsmiddag hos mamma, lyxilyx,

6 comments on “Storhandling och veckomeny”

  1. Åh det ser så himla gott ut, måste testa snarast! Tycker det är jättekul när du lägger ut lite recept eftersom jag själv försöker äta mer vegetariskt men tycker att det är svårt att förnya mig. Nu fick jag ju massa tips, tack! 😀

    • Kul! Då ska vi tänka på det när vi lagar lite mer spexig mat! Note to self: lägg inte ut receptet på quornbullar, snabbmackisar och ketchup…

  2. Men nu måste jag bara vifta med ett varningens finger!!! Om man försöker följa din instruktion för de goda bullarna, kommer man då inte stöta på problem i anslutning till själva i kokningsmomentet? Med en dl vatten och två buljongtärningar, blir det inte väldigt salt och väldigt lite vatten?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *