ghost_writer[2]

The Ghost Writer handlar om en författare (Ewan McGregor) som får i uppdrag att hjälpa en avgången brittisk premiärminister (Pierce Brosnan) skriva sina memoarer. Memoarerna är dock redan i princip färdigskrivna. Författarens föregångare blev nästan klar med dem innan han… eh… råkade drunkna.

Och vid det laget, kära läsare, har denna recension avslöjat allt den behövde avslöja. Ni vet att allt inte står rätt till i premiärministerns hus, och ni vet att filmen är en thriller.

Vad som kanske inte framgått är att det är en riktigt bra thriller – en rulle som visar varför Roman Polanski är en så förbaskat bra regissör. Han gör film så som jag vill att man gör film.

Titta bara på hur han berättar visuellt: både öppnings- och slutscenerna iThe Ghost Writer behöver exempelvis inte en enda dialograd; de fungerar perfekt ändå. Allt som behöver berättas i dem berättas – utan att någon säger ett enda ord. Och notera hur han placerar sina kameror: ofta får vi se saker som på avstånd, genom fönster eller springor i gardiner. Det är som om vi tjuvkikar på någon. Och allting får ta den tid det skulle ta i verkliga livet – klippningen är lugn och metodisk, oavsett hur mycket huvudpersonen än må kvävas i den tunga, tryckande atmosfären. Närvarokänslan är påtaglig.

Det märkliga är att Polanski gjorde film på detta vis under hela sin karriär. Samma öga som gjorde The Ghost Writer gjorde Chinatown. Detsamma gäller Frantic, Rosemary’s Baby och The Ninth Gate. Karln har inte utvecklats nämnvärt som filmskapare på snart 50 år. Detta hade varit sorgligt om det inte vore för det faktum att han redan från början haft total kontroll över sin stil – och använder den till fullaste effekt.

Allting klickar. Till och med Pierce Brosnan, som jag annars tycker är stel och tråkig (en fånge i sin dialekt), är lysande. Det var en fröjd att se berättelsen utvecklas. Faktum är att jag är sugen på att se denna thriller igen så snart som möjligt, bara för att försöka luska ut hur i helvete Polanski manipulerade mig så snyggt. För någonting står, som sagt, verkligen inte rätt till i premiärministerns hus…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *