Kul med så många glada tillrop, tack hörrni! För att inte tappa fart såhär precis i början av min nystart men inte behöva anstränga mig nämnvärt (hehehe) så tänkte jag dela med mig av ett dokument jag fått ta del av. Det kallas Tvillingbibeln och jag fick det av min kompis som känner en som fått tvillingar och som haft en föräldragrupp med andra tvillingföräldrar, och den gruppen totade ihop detta dokument. Jag vet ju stt jag har en del tvillingföräldrar som läser (hejhej) så jag tänkte att nu också kunde få läsa vad de lite mer erfarna föräldrarna författat. Det finns säkert en del som enlingsföräldrar också kan använda sig av, men främst är det här till er andra som delar den absolut megaknäppa grejen det är att vara tvillingförälder. Stay strong och here we go:
TVILLINGBIBELN, version 1.0 

INFÖR FÖDSELN

Generellt: GRATTIS! Det är inte dubbelt så jobbigt att få tvillingar, utan dubbelt så roligt! Det ÄR jobbigt, men ofantligt häftigt och få förunnat. Tänk vad din kropp ändå klarar av!

▪ Var beredd på att de kan komma tidigare och att det kan innebära att ni får bo på neo en period, så att det inte kommer som en chock om det händer. Det kan också vara bra att berätta det för närmaste familj/vänner, så att de vet och kanske kan rycka in och köra lite kläder etc till er på sjukhuset.

▪ Var också beredd på att de kanske INTE kommer tidigare – det är faktiskt fullt möjligt att gå full tid eller till och med bli igångsatt (och de kan dessutom väga typ 3 800 gram styck …)

▪ Om det går, ta ledigt för pappan en tid i början utöver de 20 pappadagarna. Två månader, gärna mer, hjälper er att hitta rutiner och få lite vana så att det inte blir för tungt för mamman sen. Går det inte från start, se till att vara beredda på att han kanske måste ta ut lite ledighet på kort varsel om mamman inte orkar.

▪ Man kan alltid ta ut föräldraledighet samtidigt med tvillingar, då tar man ut ledighet för var sitt barn (så kallade dubbeldagar har alltså ingen betydelse för tvillingföräldrar). Men om en av er blir sjukskriven efter att barnen blivit åtta månader gamla så kan den andra istället vabba, då spar ni föräldradagar.

▪ Förbered er mentalt på att det kommer att bli galet tufft och att ni inte kommer att få sova knappt något i början. Ställ in er på ”överjävligt”, så är det inte alls omöjligt att ni uppfattar det som lättare än ni trodde.

▪ Var beredd på att båda två (inte bara mamman) måste offra kvälls- och helgaktiviteter i början.

▪ Prata igenom hur ni ska vårda er egen relation när barnen kommer. Det är lätt att gå varandra på nerverna när man inte får sova, och det kan vara bra att ha hunnit prata lite strategier för hur ni ska orka utan att tära på varandra i onödan.

 

KÖPA/FIXA I FÖRVÄG

Generellt: Man behöver INTE ett färdigt barnrum när barnen föds. Man behöver på sin höjd en sitter, en sele, en säng och avlastningsplatser. Förköp er inte på onödiga prylar. Vänta och se vad som kan behövas och köp sen. Börja med en, om den gillas och man ser ett behov av att använda två samtidigt kan man köpa en till. Tänk på att mycket(babysitters, babyskydd, kläder, leksaker) används oerhört kort tid och går jättebra att köpa begagnat. Det som är bra att ha från dag 1 är:

▪ Barnvagn.Ett måste att ha. Det är ofta oerhört mycket lättare att söva nyfödingar i en vagn. Bugaboo Donkey är överlägsen som tvillingvagn, men kolla även in Kronans nya tvilling/syskonvagn. Åkpåse behövs sällan i liggdelarna eftersom de är täckta av lock – overall och filt och kanske fårskinn att ligga på räcker bra. Har man mjuklift är den dessutom med lock så det blir varmt och skönt. (Sommartid kan man vika ner mjukliftens lock och använda det som madrass istället så det inte blir för varmt.)

▪ Mjukliftar i vagnens liggdelar är toppen, då kan man lätt lyfta två sovande bebisar själv och man kan packa ner dem i liftarna inne i lugn och ro om man inte har möjlighet att ha vagnen inomhus. Phil & Teds passar fint i Donkeyn. De är ganska små och smala och räcker kanske 4-5 månader innan det blir för trångt(går alltså fint att köpa begagnat).

▪ Spjälsäng. En räcker nästan säkert i början, åtminstone i tre månader. MEN! Om en har kolik till exempel så kan det bli nödvändigt att låta dem sova isär direkt, så att den andra inte störs. Så var gärna beredd med en säng till så tidigt som möjligt om du vill att de ska sova i egen säng istället för i er.

▪ Vibrerande babysitters! Oslagbart för lite lugn och ro, perfekt att sätta en i medan man badar/byter på den andra. Kan ge er lite middagsro att äta själva på. Kan också hjälpa övertrötta eller snoriga barn att somna. FisherPrice har fula men bra. Kan användas från typ 4-6 veckor ungefär, och fram till kanske 6-7 månader (sen är barnen ofta för tunga för att vibrationerna ska ha effekt, och de vill ofta klättra ur dem).

▪ Bärsele. Kan vara guld värt om man har barn som vägrar gå med på annat än att bäras. Men köp bara en till att börja med (eller låna av kompis för att testa), ifall ni råkar få två selhatande barn… Var också noga med att hitta en som passar din/era kropp/ar så att ni får tillräckligt med stöd. När barnen blir äldre är det också toppen att sätta en i sele, bära den andra på höften och ändå ha en hand/arm fri för skötväskan/öppna dörrar etc. Perfekt när man inte får ta vagnen ända in på tex BVC eller kaféer.

▪ Kläder. Ta emot begagnade kläder från vänner även om det inte är din smak och även om det är kul att köpa nytt. Får du kräkbebisar så tar kläderna slut fortare än du hinner tvätta, då är det skönt med extra. Du kommer att vara fullt nöjd med att hitta rena, torra kläder i rätt storlek där hemma i början ändå. Köp kläder på rea, 3 för 2 etc. Lite i stl 44 är bra att ha eftersom man aldrig vet när de kommer eller hur stora de är (men det räcker med väldigt lite, du kan mycket väl få bebisar som kan ha 50 eller 56 direkt). Man kan köpa klädpaket på Tradera, stl 50-68 har man en väldigt kort tid och det räcker med en tvätt så ser ändå allt begagnat ut. Bodys med omlottknäppning är bra i början så slipper man dra över huvudet. Byxor/pyamasar med fötter är bra i början, små strumpor sitter aldrig kvar. Pyamasar, bodies, byxor med fötter, en kofta och en tunn mössa räcker väldigt långt i början. Overall om de föds höst/vinter/vår.

▪ Kräklappar/handdukar. Köp flera 10-pack tvättlappar/handdukar i frotté på IKEA. De är billiga, perfekta att torka kräks med och det behövs ofta massor!

▪ Barnapotek. Inte mycket behövs. Febertermometer, alvedon/ipren (gärna båda, gärna både flytande + doseringsspruta och såna man stoppar i rumpan), inotyol (superbra kräm mot alla typer av eksem), babyolja och nån mjukgörande kräm om du får torrisar. Sempers magdroppar och Minifom är också bra att ha hemma.

▪ Mat. Till er alltså. Gör gärna ett gäng matlådor eller köp färdigmat att ha i frysen så att ni slipper laga mat i början (hämtpizza kan man bli trött på rätt fort). Ät även om maten hinner kallna typ jämt – man behöver energin.

▪ Likasinnade. Försök hitta ett gäng andra tvillingföräldrar med jämnåriga barn att stöta och blöta med (Familjeliv kan faktiskt funka bra för efterlysningar trots mängden tokar och troll som hänger där i övrigt, annars finns det massor av facebookgrupper. Sök på Tvillingar och året de ska födas/har fötts på så hittar du oftast minst en). Även om man tror att man klarar sig med eventuella föräldralediga vänner, så är det ovärderligt att få råd och tips från andra som också bollar två samtidigt. Om du går med i en större facebookgrupp, försök hitta ett gäng på 5-10 som du kan bilda en ny grupp med, om gruppen blir för stor är det nämligen svårt att våga lufta relationsproblem och annat känsligt. Hitta gärna i din egen stad, så ni kan ses live under föräldraledigheten (om inte annat är det kul för barnen att ha jämnåriga tvillingkompisar på sikt!).

 

 

FÖRSTA TIDEN

Generellt: Det ÄR ok att vilja kasta ut sina barn genom fönstret ibland, det är en fullt normal känsla. Det ÄR ok att undra vad fan man gett sig in på. Och det ÄR ok att sitta i timmar och stirra på sina sovande underverk med ett fånigt leende på läpparna. Dessutom:

▪ Ha för sjutton inte dåligt samvete om du upplever första tiden som jobbig och inte alls sådär rosaskimrande lycklig som många ger sken av. Dvs känn ingen press att man ”borde” vara lycklig när barnen väl kommer, särskilt inte efter att man kämpat länge. 

▪ Sänk kraven! Hemmet behöver inte vara nystädat, det gör inget om disken blir stående, du behöver inte hinna duscha varje dag. Släpp alla måsten, i början handlar det bara om att lära känna dina barn, få både dem och dig själv att må bra och få ihop lite sömn. Dvs ”spela” inte supermom. Du ÄR en supermom oavsett tvättberg, damm i hörnen och skrikande bebisar.

▪ Tänk inte att du måste bjuda på nybakt när vänner och familj kommer för att se underverken. Tvärtom – öva på att be om hjälp direkt (för du kommer att behöva kunna det längre fram också!) och be gästerna ta med fika så att du max behöver koka kaffe.

▪ En bra grej med tvillingföräldraskapet är att man snabbt blir lite mindre ängslig/daltig (den ena dör inte av att skrika i fem minuter medan du byter blöja på den andra) än enlingsföräldrar. En dålig grej är att man nästan alltid stångas med lite dåligt samvete (särskilt om en är lite mer krävande och den andra klarar sig själv, då får man dåligt samvete för att man inte ger den nöjda, snälla tillräckligt med tid). Acceptera att det är så – det går inte att göra något åt det. Du gör så gott du kan, det räcker!

▪ Var inte rädd för att ta dig utanför hemmet. Ja, de kommer säkert både bli hungriga och skrika, men det är inte farligare än så och både du och de kommer att överleva. Väntar man för länge med att komma ut bland folk kan man få för sig att det blir ett för stort projekt så ta tjuren vid hornen och testa så snart som möjligt. En hårt arbetande tvillingmamma är SÅ värd en kaffe på stan! Träffar du nån kompis kan den dessutom säkert hjälpa till med en famn. Plus, nyfödingar hörs knappt jämfört med typ trotsiga tvååringar …

▪ Gör små och säkra avlastningsplatser lite var som helst i hemmet så du kan lägga ifrån dig barnen. Babysitters, babynests, en stor ”kudde” fylld med saccosäckskulor, en filt på golvet, gör ett ”bo” av kuddar i soffan osv.

▪ Använd dig av vagnen så mycket du bara kan – om de accepterar den. Vagn inne är en riktigt bra grej! 

▪ Ha en överenskommelse mellan er två att det måste vara okej att säga vad man behöver. Man måste få säga ”nu måste jag få sova en timme, annars blir jag tokig” utan att få ett ”tror du inte jag är trött då?!” som svar. Byt av varandra, hjälp varandra, respektera varandras nödrop. Man mår inte bättre själv för att ens partner också mår dåligt. Och gör ALLT för att ingen av er ska gå in i väggen.

▪ BE OM HJÄLP. Var inte för stolt för att be fikakompisen hålla en bebbe, be folk som kommer och hälsar på att köpa med sig takeaway om det ska ätas lunch, be nån ta en promenad med barnen om du behöver få sova en timme. Det tar ofta emot, men det går nästan inte att klara sig HELT utan hjälp.

▪ Gör det som funkar, lägg inte någon vikt vid ”rätt” och ”fel”. Sover barnen bäst på köksgolvet – låt dem sova där. De kommer garanterat inte att vilja sova där när de är 16 ändå.

▪ Se första året som undantagstillstånd – det är temporärt asjobbigt i perioder, låt det vara det och vet att det blir bättre. Tänk ”allt är en fas”, och ”det går över”, för det stämmer faktiskt.

▪ Kom ihåg att det är jobbigare att ta hand om två små barn samtidigt än något annat ”yrkesjobb” – mannen MÅSTE hjälpa till så även du får sova annars går du under. Det är inte bra att riskera att somna på jobbet nej, men det är inte bättre att riskera att somna ifrån två nyfödda.

▪ Se till att få egentid och få komma bort från hem och familj. En kvarts promenad, ett långt bad, en frukost på stan, en tupplur hemma hos en kompis – vad som helst.

▪ Släpp in mannen och låt honom hjälpa till och komma med idéer. Våga låta mannen ta barnen själv så att du kan få din egentid.

▪ Lita på din magkänsla när du träffar din ”BVC-tant”. Känns det inte bra, om du inte får det stöd du vill ha och inte får råd när du frågar saker – byt tant eller byt BVC! Det är fullt tillåtet och inget du måste kunna motivera.

▪ Om du misstänker kolik, sök hjälp snabbt! Det finns ingen poäng med att ”härda ut”. Akupunktur och/eller mjölkproteinfri kost hjälper ibland.

MAT

▪ Sätt ingen prestige i att helamma. Om du vill och det funkar så är det toppen, det kan spara mycket tid (och packning) och det är förstås billigare. Men det är verkligen inget misslyckande att delamma, helamma en men inte den andra eller inte amma alls. Det blir folk av barnen oavsett. Dessutom finns det fördelar med ersättning – ni kan båda mata lika enkelt, du vet hur mycket de får i sig och så vidare. En lite mer oviktig bonus är att du dessutom kan ha vilka kläder du vill …

▪ Om du ammar: våga testa dubbelamning i början. Men känn ingen press på att du måste göra det varendaste gång. Det är smidigt om man får till det, särskilt på natten, och minskar framför allt stressen man känner i början om båda är vakna och hungriga (skriker) samtidigt. Och ja, man känner sig som en kossa. Det finns en fantastisk amningskudde av märket Visis som inte säljs längre men som då och då dyker upp på Blocket, som underlättar massor om man ska dubbelamma. Det finns också klipp på youtube som kan hjälpa för att hitta rätt ställning. Bra om maken är i närheten och kan lyfta på plats de första gångerna innan du själv hittar tekniken. (Sitt i soffa/säng så du har plats att lägga ifrån dig barnen, men se till att din egen rygg, nacke och axlar inte tar för mycket stryk.)

▪ Mata båda samtidigt på natten. Om en vaknar av hunger, väck den andra och mata den också. Det är bästa sättet att få lite sammanhängande sömn själv och synkning underlättar nästan alltid. Men släpp den regeln efter 2-3 månader, särskilt om en verkar sova bättre. Väck inte det barn som lärt sig sova…

▪ Öva på att mata båda samtidigt, det spar tid och minskar stressen över att den andra ska vakna medan du matar. Det är absolut inte dåligt föräldraskap att ge flaskor i vagnen/sängen för att få ihop pusslandet. Att mata en i famnen och bulla upp en flaska till den andra i sängen är alltid bättre än att låta den andra skrika av hunger i tjugo minuter, om inte annat för din egen sinnesfrid. Om du flaskmatar kan man faktiskt lära dem ganska tidigt att hålla flaskan själv (typ 3-5 månader) när de ligger ner.

▪ Om ej helamning – vänj kottarna vid rumstempererad (och på sikt kanske till och med kylskåpskall) ersättning så slipper du hålla på och värma hit och dit. Att ha färdiga flaskor eller tetror redo att klippas upp nära spjälsängen spar tiiid. Plus att man då kan mata överallt – på tunnelbanan, i parken, i bilen utan att vara beroende av termosar med varmvatten, vattenkokare eller mikrovågsugnar. Precis i början tar det dock för mycket energi för deras småkroppar att värma kall vätska i magen, så vänta några veckor.

▪ Om ni misstänker mjölkallergi, se till att få mjölkfri ersättning på recept – då blir det mycket billigare!

 

SÖMN (ER OCH BARNENS)

▪ Sov själva i skift om ni kan (beroende på amning etc). Dela upp natten och bestäm att tex 22-03 tar en av er alla matningar/blöjbyten etc, och 03-08 tar den andra allt. Sov med öronproppar, gärna i ett annat rum, så att ditt sovskift blir så ostört som möjligt. (Det är inte elakt mot barnen, ha inte dåligt samvete!) Och sov när bebisarna sover även på dagen om det går. Byt av varandra – första tiden får man inte så mycket vuxentid tillsammans ändå, så prioritera sömnen allt vad ni kan.

▪ Det kan vara bra att inte ha FÖR tyst runt barnen, så att de vänjer sig att sova bland folk. Ha en radio på i bakgrunden, tassa inte för mycket. (Undantaget är förstås kolikbebisar eller barn som aldrig sover – där gör man allt för att inte väcka dem.)

▪ Småbarn, och särskilt tvillingar, tycker ofta om att ligga lite trångt. Ihoprullade täcken/handdukar eller babynests i spjälsängen avgränsar, då kan många barn sova bättre. Det är också ett bra knep för att dela på två som lätt väcker varandra i samma säng.

▪ Det som funkar ena veckan kanske inte funkar nästa, på gott och ont. Om en bebis plötsligt vägrar att sova i spjälsängen, testa vagnen, er egen säng, famnen eller vad som helst. Det som funkar är rätt! Det betyder inte att spjälsängen kan åka till tippen, för två dagar senare kanske det går alldeles utmärkt att sova i den igen. Det som inte funkade igår, kan absolut funka i morgon.

▪ Vyssanlull-tassar på sängen funkar för vissa. Men inte för andra, så det går säkert att hitta via bekantskapskretsen eller på Blocket så slipper du betala fullt pris för nåt du inte vet har effekt förrän du testat.

▪ När de första veckorna helt utan rutiner är över, börja försöka hitta egna rutiner att följa. Vänta inte tills bebisarna verkar trötta på kvällen innan ni lägger dem – välj ett klockslag (18-20) och börja natta dem då varje kväll oavsett om de verkar trötta. Då slipper ni förhoppningsvis sitta med övertrötta barn kl 22.30 och undra vad som hände.

▪ Med tiden funkar samma princip ofta bra dagtid. Välj fasta tider för deras sovpass, eller välj tidsintervall (efter 2, 2,5 eller 3 vakna timmar är det dags att sova igen). Det kan ta tid att hitta rätt rytm och tyvärr är det inte säkert att båda bebisarna har samma, men skam den som ger sig.

 

ALLMÄNNA TIPS

▪ Tänk på att småbarnsår sliter på vilken relation som helst, och första året/åren med tvillingar är extra tuffa. Ta hand om varandra, kramas, försök låta bli att bråka om tramsiga småsaker, ha förståelse för att ni båda är trötta, svälj hårda ord och ta hellre en sansad diskussion nästa dag när ni båda mår bättre. Våga testa par- eller enskild terapi om ni känner att det behövs.

▪ Om du får bebisar som bara vill bäras eller vaggas till sömns, ta hand om ryggen. Bärsele, eller en pilatesboll att sitta och gunga på spar rygg och axlar. Börjar du få ont, sök hjälp fort. Innan de är ett år gamla väger de ofta 10 kilo styck, och det är inte ovanligt att behöva bära båda samtidigt. Din rygg och dina axlar ska hålla länge.

▪ När de blir äldre är en lekhage oslagbar. Det finns stora, eller bygg ihop två små. Perfekt att sätta dem i när de sitter/kryper etc så att du själv hinner duscha utan att vara rädd att de ska slå sig.

▪ Appen Babblarna eller Kidstv123 på Youtube är perfekt förströelse när du har gnälliga barn men behöver en paus. Utforska app- och youtube-utbudet överlag, det är bra att ha på tex bilresor.

▪ Appen Wonderweeks kan vara en skön bekräftelse på att man inte håller på att bli galen när det är gnälligt i kvadrat hemma. Den listar utvecklingsperioder och märker ut vilka veckor som barnen ofta är extra ”fussy”. Det kan också vara skönt att se att man förhoppningsvis bara behöver hålla ut ett par veckor till, sen kommer ”soligt väder” igen. Ta allt dock med en nypa salt, appen stämmer inte på alla barn. Kanske märker du att dina barn ligger ett par veckor före eller efter schemat, och då kan du ändå förutse ”stormar” och ”soligt väder”.

▪ Om man arbetar in rutiner blir det enklare med barnvakt, då vet du hur det fungerar och kan skriva ner det. Det går inte i början, inga barn har rutiner de första veckorna, men sakta men säkert kan du sätta rutiner.

▪ Avsätt en helgdag var för egen aktivitet efter några månader. Egentid räddar förhållandet många gånger. Släpp ut varandra på kvällsaktiviteter, ta en halvdag på stan etc. Obs, gäller båda föräldrarna, inte bara den som är föräldraledig eller den som jobbar.

▪ Om barnen inte sover (kolik, sjukdomar) – träna mental styrka. Gå in i ett vakuum och träna på att vara lugn till skrik, det hjälper massvis. Mindfulness-träning är superbra.    

▪ Det pratas mycket om synkning i tvillingsammanhang, att i princip allt går ut på att synka barnen. Det är inget misslyckande om det verkar omöjligt, barn är olika! Vissa behöver massor av sömn, andra inte. Vissa vill äta ofta, andra inte. På sikt, när barnen börjar äta mat, kan det till exempel vara smartare att synka mattiderna än sovtiderna (om båda inte funkar). Då behöver du bara hitta mikro och matstolar en gång per måltid, och om de sedan sover vid olika tidpunkter så får du egentid med ett av barnen – vilket faktiskt är mycket värt för er båda!

▪ Dela på barnen ibland. En av er stannar hemma (eller går promenad med bärsele) med den ena, den andra tar tvilling 2 i vagnen på egen utflykt. Inte nog med att du får uppleva enlingsföräldraskap för en stund och får egentid med ett av barnen, du hinner sakna det andra! Har du en Donkeyvagn kommer du dessutom kunna njuta av hur lätt du tar dig fram med vagnen i singelläge …

▪ Var beredd på att minst en främling per dag tilltalar dig alt pratar bakom din rygg. Tvillingar väcker uppmärksamhet! Du kommer att höra allt om kompletta främlingars tvillingbarnbarn, du kommer att märka att folk vänder sig om efter dig på stan. Ta det som en komplimang och skratta åt det tillsammans med andra tvillingföräldrar (folk är inte kloka ibland).

 

2 comments on “Tvillingbibeln”

  1. Angående bärsele; Alltid ergonomisk sådan, alltså Ergobaby, Manduca etc. där barnet är i ergonomisk position (ryggen i C och knäna högre upp än baken) och har ansiktet mot föräldern. Babybjörn, Stokke etc. är inte ergonomiska! dåliga för bebis och förälder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *