Eftersom att det nu verkligen börjar dra ihop sig för bebisankomst här hemma tänkte jag gå igenom en lista som är snattad från Vi föräldrars hemsidan om vad en bör ha hemma inför ett nytillskott i familjen. Att läsa och förhålla sig till en sådan här lista är ju verkligen något en får ta med en nypa salt. Allt det där som diverse olika människor eller tidningar eller företag påstår att en MÅSTE HA blir ju lätt en meterlång lista med saker som tillsammans kostar flera flera flera tusen. Och så tar vi det gånger två också då….tjolahopp och hejdå pengar. Jag känner att det är skönt att försöka hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt.

I alla fall. Nu går vi igenom listan och ser vart vi ligger till! Om det är så att ni som läser vet något som inte står med på listan men som var ovärderligt så tipsa gärna!

Bra att ha till nyfödingen
Skötunderlägg – Vi har ett skötbord som sätts fast på badkaret, och med det följer ett underlägg som är mobilt så vi skulle också kunna byta blöja i sängen, på golvet, i soffan eller liknande. Men frågan är om vi skulle behöva något en kan ta med ut i skötväskan också? Här känner jag mig lite lost..
Blöjor – Japp ett par stycken har vi, vi har fått sådana här startboxar och har en del småsmå blöjor som följde med i dem. Men Tomas läste någon stans att det går runt 8 blöjor per dygn i början??? Är det så? I sådant fall har vi bara så att det räcker för att par dagar…
Tvättlappar – Inte jättemånga men en del. Här funderar jag på vad som är bäst. Engångsgrejer eller tvättbara eller något annat alternativ? De vi har är i alla fall engångsgrejer som vi också fått med startboxarna.
Små frottéhanddukar – JA! En massa! Dels en massa från Ikea och igår kom min mamma med en påse full med större handdukar vi kan göra vad vi vill med.
Badbalja – Neppe det har vi inte. Vi har ett badkar och en sån här liten bebisställning en kan ha i badkaret. Det tror jag kommer räcka bra!
Barnvagn – jajemensan, det var det första vi köpte tror jag..och det är en bugaboo tvillingvagn pga dess smidighet och att den är så liten och bra (och ändå är det på håret att den ens kommer in i vår hiss, och i trappen går den absolut inte upp).
Åkpåse – Njä vi har två overaller i fleece och något annat material som nog kommer vara ungefär så stora som åkpåsar till bebbarna. Men inga regelrätta åkpåsar, jag har tänkt att det inte kommer behövas eftersom den varma härliga våren ju kommer komma som ett brev på posten när de är födda (….).
Lakan, kudde och täcke till barnvagnen – Jag har tillverkat barnvagnslakan av ett trasigt stort vi hade hemma (tillverkat genom att bara riva det i mindre bitar, inget sypyssel här inte). Vi har kuddar från Ikea, men det står ju på dem att de inte ska användas innan 6 eller 12 månader? Så ska en ha kudde eller inte? Täcke har vi inte för det är jag också osäker på om en ska ha? Vi har ju filtar…räcker det med overallerna? Det här med bäddningen tycker jag verkligen är svårt.

Bra att ha i bebisgarderoben
Fyra bomullsbodies (fler om ni inte har egen tvättmaskin) – Ingen egen tvättmaskin här inte (men jag är ett ess på att tvätta saker i handfatet), men jag är faktiskt lite osäker på hur många bodys vi har hemma. Men jag tänker att vi väntar tills bebisarna är här och ser vilken storlek vi kommer behöva. Vi har i alla fall ett par ombyten vi kan ta med till BB och sedan ett par till att ha kvar hemma det känns som det viktigaste.
Fyra mjuka par byxor, med eller utan fötter – Lite samma sak här, jag är lite osäker på exakt hur mycket vi har men det kommer visa sig. Och behovet kommer också visa sig. Så vi håller lite på att köpa in en massa just nu.
Tre par bomullssockor – Ja! Vi har fått ärva en massa kläder och i de påsarna fanns en massa strumpor. Och vissa av byxorna har också små inbyggda strumpor.
Hjälmmössa av bomull – Jajamensan.
Varm/vindtät mössa att ha ovanpå hjälmmössan beroende på årstid – Nä detta har vi inte. Kanske kommer behövas? Eller räcker det med att overallerna har huvor?
En varmare tröja eller kofta – Ja fler än en till och med.
Ett par varmare byxor att ha under overallen (beroende på årstid) – Njä…vi får kanske jobba lite lager på lager här. Vi har ju flera olika byxor och strumpbyxor men inga i typ ull eller så.
En uteoverall att ha i vagnen (finns bra i till exempel fleece) – Ja!
Ett par vantar utan tumme (om inte det finns på overallen) – Det finns på overallerna.
Ett par tossor (om inte det finns på overallen) – Overallerna har inte ben utan är liksom som en stängd åkpåse där nere, men vi har också små stickade tossor.
Fyra bomullspyjamasar, med eller utan fötter – Nej vi har inte så mycket som fyra var till dem :(( Men i alla fall två eller tre. Men det är väl också något vi får investera i när de är här och vi ser behovet.

Bra att ha till föräldrarna
Färdiglagad mat i frysen! – Tyvärr inte :(( Detta tipsar ju verkligen alla om, och jag hade planer på att fixa det också men så som det är nu med min rygg och min trötthet så orkar jag verkligen inte. Jag tänker att vi har snälla familjer (hehhe hejhej familjerna) som kanske kan komma förbi med lite matlådor och så får vi kanske köpa in ett gäng färdigrätter och inte ha så höga krav på maten i början.
Amningsbehå – Jag har ett par stycken och tänker nu vänta med att införskaffa fler tills jag vet hur det kommer funka med amningen.
Bomullskupor till behån – Jag beställde en massa saker från apotea igår, inklusive detta.

Bra att ha, men kan skaffas senare
Termometer – Vi har en vanlig termometer till oss, men ingen speciell bebistermometer men det kanske en ska ha?
Särskild skötväska med skötunderlägg – Ja en skötväska har vi, men dessvärre har vi inte någon konstruktion att hänga den på barnvagnen med ännu, och jag vet inte ens om den liksom passar. Skötväskan är en från Kronan som Tomas hittade i en skänk och tigg-grupp så den har vi inte betalat något för. Funkar inte den tänkte jag kanske att vi kunde använda någon annan väska vi redan har hemma? Jag är så otroligt osugen på att lägga över tusen kronor på en skötväska som är anpassad efter en tvillingvagn, men det kanske kommer bli nödvändigt ändå? Ja ni hör ju att jag har noll koll, vi får se lite hur behovet ser ut helt enkelt.
Bärsele eller bärsjal – Vi har lånat två bärselar så det är check! Har också en sjal på g för lån.
Trådlös telefon (bra vid amning) – Åh nej vi som gjorde oss av med vår trådlösa telefon för några år sedan </3
Telefonsvarare (låt den ta samtalen när ni sover!) – hahaha..
Färgglad leksak anpassad till barnets ålder – Också detta har vi fått låna en del. Men jag tänker att bebisarna i början verkligen inte behöver en massa leksaker???
Barnlyssnare – Näej detta har vi inte, men Tomas har pratat om att han vill köpa något sånt här. Är det värt?
Album att klistra in bilder i när inspirationen faller på – Ehehhe….vi tar det om cirka 18 år när bebbsonsarna blivit lite mer självgående…
Anteckningsbok att anteckna episoder i – Vet inte riktigt vad som menas med episoder, men jag tänker att mobilens anteckningar kan duga för vad det nu än är vi vill anteckna.
Papperskorg, gärna med lock – Vi har inte mindre än tre stycken!

Bra att ha till sovplatsen
Godkänd spjälssäng med spjälskydd och tvättbar madrass – Vi skulle ju få låna en gammal säng, men upptäckte att Ikea inte hållit något standardmått genom åren så den var för liten fös madrassen och allt annat :// Så det blev vi alltså tvungna att köpa. Och spjälskydd och madrass och bäddmadrass har vi i den!
Madrasskydd – Japps
En mjuk och platt kudde – Har fått låna två pandakuddar eller vad de heter av Josefin.
Två påslakan (sy gärna av era egna, avlagda, de blir mjuka och sköna!) – Nej alltså här blir jag osäker igen. Det står ju att de inte ska ha täcken för att de riskerar att få dem över huvudena och kvävas…och har vi inte täcken behövs ju inte påslakan heller. Hur har ni andra gjort? Vi har i alla fall filtar jag tänkt ska få tjäna som täcken ifall det behövs med kläder än pyjamasarna.
Två underlakan (sy gärna av era egna, som är mjuka och sköna!) – Även här har jag använt mig av gamla lakan från oss. Toppensätt att kunna få användning för trasiga lakan!
Fyra örngott – nej för vi har inte sådana fluffiga kuddar…ska en ha det?
Skönt täcke att stoppa i påslakanet (beroende på årstiden) – Vi har ett men det står som sagt att det kan användas från 6 eller 12 månader på det så det är ju inte aktuellt än.
Bomullsfilt – Några stycken, men jag har hört att en aldrig kan ha för många filtar så det kanske måste köpas in några till..
Ev hängmobil – Ja! En superduperfin som min kompis Karin gjort!

Förutom detta har vi också några grejer som inte står på listan:
Nappflaska – vi har köpt in fyra stycken till att börja med (är medveten om att det inte kommer räcka men vi vill veta att flaskorna funkar innan vi köper fler) Vi har ingen ersättning eller så hemma, men vi får se lite hur det kommer att behövas så det väntar vi med.
Babystol –  Vi har fått en sån där vit stol från Ikea, och så har vi fått köpa en tripptrapp billigt och ska förhoppningsvis få låna en annan tripptrapp. Det är inget vi stressar över i alla fall för det känns inte som att det kommer behövas på ett tag.
Babygym – Ett babygym har vi fått låna!
Babynest – Detta har vi två olika av. Ett singelnest som vi lånat av Josefin, och ett tvillingnest som tyvärr inte kommit ännu. Hoppas verkligen att det kommer snart!
Babysitter – Vi har lånat en babysitter från Josefin, och två från en annan kompis. Och fått en från min mammis. De två bästa lyxgrejerna från babybjörn ska vi ha här hemma och de andra två kunna ha hemma hos våra familjer så det finns när vi kommer på besök.
Napp – Fyra stycken små nappar har vi köpt, lite för att se hur det funkar och så.
Bilskydd – Jajemen. Här orkade vi inte hålla på med att eventuellt låna eller ärva och så vet en inte ifall det hänt något med dem som gör att de inte skyddar bebisarna om något skulle hända, så vi köpte nya samtidigt som vagnen.

Ja det mesta av det där hade vi ju ändå! Men mycket har vi fått låna eller ärva, eller kommit över billigt. Vi har också fått hjälp av våra familjer med en del saker. Men det blir ju en hel del saker ändå som måste köpas in och ordnas med..minst sagt. Men det känns bra att vi hade det mesta, jag känner att rent materiellt är vi och hemmet redo för bebisarnas ankomst. Psykiskt däremot blir det tamejtusan inte klarare eller ens förståeligt att det snart kommer bo två till små knyten här hemma???

25 comments on “Vad behövs inför bebisarnas ankomst?”

 1. Jag ska ha barn ungefär samtidigt som ni (är beräknad 30/3) och det är vårt första vilket innebär att det har funnits MÅNGA frågetecken. Jag bestämde mig ganska tidigt för att försöka att inte googla så mycket utan istället fråga barnmorskan (gick typ jättedåligt, googlar varje dag osv. hahah) och just hur man inreder spjälsängen har varit topic nr 1 om man säger så då det finns så många olika åsikter.

  Det jag har kommit fram till är:

  Inget täcke, inga gosedjur, inget onödigt i sängen.

  Möjligtvis tunn filt, vissa säger även ingen kudde och vissa säger kudde stoppad under lakanet.

  Ingen sånt där skydd runt kanten (här finns delade meningar) säger forskning från USA iaf, utan istället ska man vara noggrann med att springorna inte är för långt isär utan håller skyddsmåtten.

  Inte för varmt, inte för kallt.

  Osv osv osv

  = jag har inte kommit fram till någonting egentligen

  Kommer dock köra med andningslarm oavsett om vissa tycker det är onödigt eftersom det känns bättre. Skadar ju inte iaf heheh 😉

  Lycka till med bebisarna 🙂

 2. Låter som att ni har koll på läget. Det är så kul och konstigt när man fixar innan…
  Det jag varit gladast över /använt mest till våra tvillingar ; babysitters! babybjörn – varianten som de lärde sig gunga själva efter ett tag, babynest – vi hade två singelnest som flyttades runt mellan soffa och vår säng och spjälsängen och tog även med när vi åkte bort, åkpåsar; när det blev lite kallare men innan vintern var det skönt att stoppa ner bebisarna utan ytterkläder när man försökte söva eller bara behövde gå nånstans, amningskudde en stor för dubbelamning och en mindre för singelamning och när de blivit lite större (vet att många använder amningskudde att lägga bebisarna på när de ”dubbelflaskar” också).
  Vi gjorde av med nästan ett paket blöjor om dagen i början… Tyckte engångsskumlappar med vatten och lite barnolja var enklast. Bephanten eller liknande om det blir rött och irriterat någonstans är bra att ha men det kanske du redan har i apotea-beställningen.
  Till dig; purelan-kräm till bröstvårtor när man sätter igång och ammar för att undvika sår och så.
  Så spännande detta!

 3. Jag skulle säga att det går åt minst 8 blöjor per barn/dag. Men det beror kanske lite på hur mycket kiss man som förälder accepterar. Vi har skumtvättlappar att torka bajs med hemma och våtservetter i skötväskan. Apropå skötväska, jo någon form av väska behövs när en lämnar hemmet. Men vi brukar lägga vår väska i varukorgen under så någon form av hänganordning är inte jättenödvändig.

  Angående täcke/kudde osv så har vi det första halvåret bara använt pandakudden och filtar. Täcke och vanlig kudde kom kanske runt tio månader? Men då måste man ha pyjamas på i alla fall är vår erfarenhet. Och ja, Billie-Lo var en kräkbebis så hennes första halvår behövde vi byta outfits kanske…. Fyra-fem gånger om dagen. Hehe. Tack för egen tvättmaskin! Nelson kräks än så långe inget men det blir rätt mycket läckande från tuttarna när en ammar + lite när en flaskar också. Och så läcker det en blöja då och då. Så han kanske gör av med två outfits om dagen. Så jag tycker att fyra bodys och byxor per barn låter sjukt lite? Men å andra sidan lär ni ju få ganska mycket av släkt och vänner.

  Ett mobilt skötunderlägg är toppen att ha! Publika skötbord är oftast inte så fräscha… Då är det skönt att ha ett eget att ha med. Finns också engångsunderlägg att köpa men vi har haft ett att tvätta av. Leksaker osv behövs inte förrän barnet är tre månader iaf.

  Så spännande, snart är bebisarna här!

 4. Lite mer skrufs jag tänkte på;
  Vi hade kuddar från minimundus som ska motverka platt huvud, plus är eko, i vagnen. Tror det stod att man kunde ha dem från noll.
  Tvillingskötväska är jättestor och otymplig tycker jag, typ i vägen på vagnen och får ej plats i varukorgen med liggdelarna på. Ryggsäck enklast när jag är själv. Sen när de börjar äta och ska sitta i barnstol kan man ta med Ikeastolen – benen i ryggsäcken och sitsen i varukorgen!
  Adapter för att sätta bilstolarna på vagnen var skönt, de blir snabbt tunga att bära två av.

 5. Rekommenderar er att köpa fler blöjor och ha ersättning redo hemma. En kompis unge sket 11 bajsblöjor per dag i början ! Å en paket ersättning tar ju ingen plats i skafferiet. Köp NAN. He he. Min yngste son blev sjuk när han var 5 veckor gammal bara och sköterskorna på akuten sade att den var snällast för magen!

 6. Det går knappast att amma tvillingar om du inte har en amningskudde. Jag ammade mina fullt i fyra månader med hjälp av den. Och babysitters behöver ni för att få händerna fria. Och mycket hjälp från närstående! En natt nu och då måste ni få sova själva! Förbered dem på det!

 7. Men herre, har ju inte tänkt på att tvillingföräldrar måste ha två av nästan allt, vad dyrt!! Nu har jag bara en bebis men mitt bästa tips är att avvakta med inköp tills man vet vad man får för barn. Vi köpte tex vagn och säng med tillbehör vilket allt var helt onödigt då hon bara vill vara i sele och sover i vår säng. Men att låna mycket verkar ju toppen!

  Ang bäddningen använde vi i början en bomullsfilt eller täcke beroende på temp i rummet som vi noga stoppade in under babynestet nertill (tänk sovsäck) så att den inte skulle gå att sparka upp i ansiktet. Filten fick alltid ligga en bit ned så att bebis hade armarna ovanpå täcket. Skötbädd i skötväskan har vi men används mycket sällan. Jag tycker att det fungerar lika bra med en utttvättad frottéhandduk som man viker några varv så det blir lite mjukt.

  Blöjor går åt i mängder men kanske vill ni pröva er fram vilken modell och märke ni gillar bäst så att ni inte köper upp er på flera hundra stycken av något ni inte vill använda på känsliga små bebisrumpor? Jag kan iaf rekommendera Libero touch om ni vill köpa på er i förväg 🙂

 8. No verkar vara väl rustade, men jag har två tips ifall ni vill höra.
  1. Köp hem några tetra mjölkersättning. Tycker alltid att amning strular för bebisarna som blir ledsna på natten och just där och då vill man inte att den ena föräldern ska lämna en ensamt med gråtigt barn för att åka till nattöppenaffär.
  2. Köp/låna fler pyjamasar. Våra bebisar var så smala att blöjorna läckte, så maken fick rycka ut till kvällsöppet Ica och köpa vad de hade medans bebis låg inlindad i filt och väntade. Kunde blir en 6 nerkissade pyjamaser på ett dygn.
  Annars kan man lösa allt eftersom! Lycka till!!

 9. Köp mer blöjor är mitt bästa tips! Det går åt en heeel del i början 🙂
  Skötunderlägg att ha i skötväskan är skönt, men det behöver ju inte vara något fancy! En gammal handduk som man kan tvätta funkar lika bra. Angående skötväska så är det typ världens onödigaste grej… En väska som får plats i varukorgen under vagnen eller ryggsäck funkar det med.
  Vi bäddade en kudde under lakanet i spjälsängen till vår son, så inte huvudet skulle bli så platt. Sen hade vi såna sovpåsar från typ Ikea som täcke i början. Täcke började vi inte använda förrän vid 8-9 månader.

  Bodys som man inte behöver trä över huvudet är skönt i början, och mjuka sköna pyjamaser med fot så inte fossingarna blir kalla! Om ni inte har tvättmaskin skulle jag rekommendera att skaffa några fler, det läcker både här och där på både barn och mamma i början 🙂 Kläder i stl 50-56 finns mycket fint på Tradera som inte hunnit bli så använt till bra priser! Av vänner och bekanta kommer ni få mest kläder i stl 62, för alla vill köpa något för bebisarna att växa i. Min son växte lite långsamt i början och kunde inte ha stl 62 förrän han var 4 månader!

  Lycka till!

 10. Hej hej!! Kul o följa din blogg, känner sååå väl igen mig jag har tvillingpojkar på snart två år och det vi hade stor nytta av var flaskvärmare till mam nappflaskor. Om det nu är så att bebbarna kommer ta ersättning, så är det väldigt skönt o slippa gå upp iaf en extra gång på natten, samt bra att ha när man ska iväg lycka till!!

 11. Spännande att tvillingarna snart är här!
  En himla massa grejer i de där listorna. Dock, en rumptermometer till bebisarna rekommenderar jag. Man vet aldrig när febern slår till och det är garanterat det första de frågar när man ringer vården.
  Lycka till!

 12. En pump att pumpa bröstmjölk med! Tror det finns att hyra el-pumpar på förlossningen om ni inte vill köpa.
  Silikon-napp till amningen i början. Räddade mig iaf!

 13. Tycker ni verkar vara bra förberedda. Jag tycker ICA basic tvättlappar funkar fint -både som torra och som blöta och de är dessutom mycket prisvärda. Amningskudde tyckte jag var bra då den hjälpte till att spara ryggen (jag blev annars som en ostkrok) framförallt tills jag fick in rätta knycken.

  Det som var guld värt för oss var att min mamma kom upp och skötte all markservice under en vecka när vi kommit hem från BB (hon sov hos syrran så vi hade även egentid bara lilla nya familjen). Så skönt för mig och sambon att bara kunna fokusera på bebisen, varandra och hitta våra nya roller. Dessutom upplevde jag ett stort behov av min mammas stöd när allt var nytt och med alla hormoner mm.
  Inte direkt något man kan sätta upp på en inköpslista men kan verkligen tipsa om att ta mycket hjälp av någon närstående ni känner er bekväma med.

 14. Nu har jag scrollat så långt förbi alla bra kommentarer så jag har glömt hälften av vad jag skulle skriva. Men två saker i alla fall: Ikea har sovpåsar som vi använde hela första året till vår tjej. Lite som en sovsäck fast med armarna fria. Tyckte det funkade superbra, var inte rädd att den skulle hamna över huvudet och hon var varm och nöjd på nätterna. Och mössa behöver man! Bebisarnas huvud känns så himla skört i början och man vill liksom skydda det på alla sätt det går. Kanske inte stickade varma mössor dock utan mer tunna trikåmössor.

 15. Gällande bäddning så sov vår tjej mest i babynestet i början (föddes i maj) och hade bara en filt över sig – inte det heller alla gånger. Inga täcken eller kuddar förrän kanske närmare 10-12 månader. Vi köpte ett par sovpåsar från IKEA som hon hade fram tills dess när det blev kallare mot hösten – superbra. Inotyol och ICA Basic tvättlappar har vi kört med i 2 år = fantastiskt! Lycka till!!

 16. Åh, jag tyckte också att det var så svårt att bädda i spjälsäng/vagn. Sen kom ungen och sov inte en enda timme i sin säng förrän han var nästan ett, så eh, jag hade ju inte behövt bekymra mig. Tyckte dock att det var skönt med en kudde i vagnen för madrassen var så himla hård och mitt barn var ganska stort/tung.

  Tycker att ni har bra koll och ni kan ju som sagt köpa grejer när behovet uppstår 🙂 det går åt mycket blöjor i början men det är ju inte så himla svårt att gå och köpa. Har ni adapter till vagnen så att ni kan klicka fast babyskydden på den? Det är SÅ värt även om en inte har egen bil! Att kunna få skjuts, åka taxi och tåg utan att väcka eventuellt sovande bebisar är guld!

 17. Jag blev mamma för lite mer än 1 år sedan och mina bästa tips är: Ha mååånga blöjor hemma redan från början, går åt massor. Köp en förpackning ersättning att ha hemma för det sista man vill om amningen krånglar i början (som för mig) är oron över att bebis är hungrig (med alla hormoner man har i kroppen inbillar man sig lätt att de svälter……). För att göra det lätt för sig – köpa våtservetter till blöjbytena. Åkpåsar är superbra att ha, men i ert fall lär ni kunna vänta med att skaffa sådana till i höst då det blivit kallare. Och viktigast av allt första tiden – OM BEBISARNA SOVER SKA DU/NI OCKSÅ SOVA/LIGGA OCH VILA. Det sa alla till mig och lydde jag…? Nej. Fick ångra det bittert. Kram och lycka till!

  • Haha älskade att du skrev att en tänkte att bebisen kanske svälter, exakt så var det! Ren tur att vår affär hade öppet till 23 och mannen kunde kuta ned innan stängning dag fyra 😉 🙂

 18. Mobilt skötunderlägg är toppen! Gärna med tillhörande engångsunderlägg från te x libero. Sen ”bajspåsar” för illaluktande blöjor när en är hemma hos andra. Och mycket blöjor. Vår lilla använde ett paket (88st!) i veckan. Han blev iofs vansinnig av lite kiss så det blev många byten… Sen behövs inte flera byxor tycker jag, men många pyjamasar

 19. Hej på er! Ett hett tips är att ha inotyol-salva hemma. Det är världens bästa kräm mot röda rumpor, men kan användas mot typ allt annat också känns det som. Kram!

 20. Bästa tipset till vagnen när det gäller skötväska – köp ”vagnkrokar” med kardborreband (finns på typ bebisaffärer), då kan du hänga vilken väska du vill som skötväska (vi har en som kostade 199 kr på Ikea). Vi har dessutom ett extra par krokar som är perfekta att hänga påsar mm på när man varit och handlat. Vi fick tvillingar för ett halvår sen och det mesta jag kommer ihåg var att det var kräks och bajs på typ allt, vi använda mycket tygblöjor (inte som blöjor alltså) på alla underlag bebisarna låg på för allt blev blött och var tvunget att tvättas! Oh, på tal om tvätt! Galltvål är det absolut bästa för att få bort bajsfläckar mm. Oj, vad mycket snack om praktiska och tråkiga saker det blev, att få tvillingar är ju egentligen så häftigt! Lycka till med allt!

 21. Skötunderlägg – det finns smarta hopvikbara att ta med i skötväskan! Använde vår superdupermycket när vi var på besök och sådär. Bra i början när bajset är sådär löst. Fräscht yao.

  Blöjor – det går oääändlingt många blöjor om dagen. I alla fall för oss och vår kille. Lagra lagra lagra!

  Tvättlappar – vi gillade de billiga som typ eldorado och ica basic bäst. De är mjukare än typ pampers.

  Åkpåse – vi använde aldrig vår svindyra (…) påse, inte ens i vintras, så det var ju VÄRT.

  Sängkläder – tyckte också det var svårt att veta hur man skulle bädda och med vad. Vi sket i både kudde och täckte efter alla rekommendationer, fast vår kille sov mest i min säng och därmed under mitt (tunna) täcke. Det är först nu vid snart 9 månaders ålder jag har vågat låta honom ha sin egen kudde. Vi hade också den där pandakudden (?) som ser ut som en nallebjörnshuvud när han var mindre men den använde han knappt. Filtar i lager duger bra, tycker vi, både i säng och i vagn.

  Övriga bra tips från mig och min avkomma:
  Vi gillade MAMs antikoliknappflskor bäst då vår kille hade ont i magen i tre månader. Ubbi blöjhink är en kostsam med värd investering om man vill slippa bajslukt i hela lägenheten (för jaaa, det luktar vidrigt om de där små bajsmaskinerna!). Vi investerade i en babygunga då vår kille hade så svårt för att somna om det inte rörde på sig, och för att slippa skumpa babysitter hela dagarna (bästa grejen för oss! Använder den fortfarande och nu är han 9 månader!). Barnvagnskrokar för extra förvaring på vagnen. Maaaassssviiiis med kläder de första månaderna pga bajs och kiss överallt hela tiden. Inotyolsalva mot röda stjärtar. Miniform och sempers magdroppar in case of magont. Napp så att en slipper agera levande napp (om man ammar då). Det finns så himla himla himla mycket men detta var guld värt för oss.

  Lycka till nu! Det kommer att gå suvve!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *