När det i en trailer påstås att ett program innehåller Sveriges humorelit vet jag två saker.

  • Det är inte Sveriges humorelit
  • Det kommer vara skittråkigt

Därför vill jag inte påstå att jag hade speciellt höga förväntningar när jag såg reklamen för tv4:as nya humorserie Välkommen åter. Jag hade till och med redan bestämt mig för att inte se en sekund mer än det kräk jag genomlidit via trailern. Mörka kvällar när jag går ensam genom skogen kan jag fortfarande höra Claire Wikholms kraxande, när hon skriker ”Moa!”, i mitt huvud och jag börjar gråta. Så illa tog jag vid mig av trailern.

Så, här har vi alltså ”Sveriges humorelit” samlad och inte bara det! Det är tydligen Sveriges kvinnliga humorelit. Nu ska det visas att kvinnor kan och de kan göra det minst lika bra som männen. Bang bong bang (slår på stora trumman). Att serien är skriven av sex män och endast en kvinna spelar tydligen ingen roll, inte heller att kalaset är regisserat av en man.

Jag hade som sagt aldrig sett programmet om det inte var för att Yrsa ville se det för att hon någonstans läst att det här var ”humor för tjejer”. Fy skäms på dig som värderar tjejers humor så lågt! Välkommen åter liknar nämligen mer ett barnprogram än en fräsch humorserie som ska innehålla någon form av humorelit. Tittarna behandlas som idioter som ska skratta åt illa spelade karaktärer och skämt som till och med hade ratats av Shan Atci.

Ett exempel på vad denna ”humorserie” har att bjuda på:

Två butiksbiträden står två meter ifrån varandra. Den ena har en prismärkarapparat som den absolut ska kasta till den andre. De diskuterar detta ett tag och sedan beslutar de att det nog ska gå bra i alla fall. Nu ska det kastas. Bredvid den som ska ta emot apparaten står förresten ett glasskåp. JAG UNDRAR VERKLIGEN VAD SOM SKA HÄNDA! Glasskåpet går sönder. Tokigt, roligt, festligt, eller… FULLSTÄNDIGT VÄRDELÖST!

Yrsa då, gillade hon det? Det skulle ju trots allt vara humor för tjejer. Hon säger följande ”Ganska töntiga skämt, men det var ju lite saker som var lite kul”. Vilket betyg va?

Jag vill snarare avsluta med att säga att varken de män eller de kvinnor som medverkat i den här produktionen har rätt att titulera sig humorelit. Om det här är det roligaste vi kan åstadkomma i Sverige så sörjer jag och utnämner premiärdagen av Välkommen åter till den dag humorn dog i Sverige.

OBS – Bilden till inlägget har inget med serien att göra förutom att fågeln producerar ungefär samma sak som ”humoreliten”, men med mer stil och finess.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *