Nu är det dags för en ny veckoredogörelse och titt på magen. Tjoho. Nu har jag och the bobberts trätt in i vecka 16, alltså har jag gått 15 fulla veckor plus några dagar. Nästa vecka är den 16 fullgångna veckor, 4 månader alltså. Sjuuuukt.

Vi börjar med en bild på dagens outfit framifrån. Jag lånade denna blus från min syster igår (tack för lånet fast jag inte frågade Vilda) och tycker att den passade utmärkt bra pga dess flowighet kring magtrakten. Jag har också köpt nya ”jeans” (läs mjukisbyxor som ser ut som jeans) från mammaavdelningen på HM, så äntligen kan jag ha på mig tighta byxor igen hallelujah. Jag är en riktig jeansperson så det är väldigt skönt att kunna känna mig lite mer som mig själv klädmässigt.

DSC00106

Och så magen då. Jag tycker som sagt att den vuxit från förra veckan men den är fortfarande inte superstor (speciellt inte under förmiddagen, vilket är när bilden är tagen)

DSC00149 DSC00150

Jag känner mig fortfarande lite obekväm och liksom blobbig i kroppen och inte alls som att det är en gravidmage där. Tomas har flera gånger kommenterat att det syns att det faktiskt är en mage som barn växer i, men det känns som att jag är för mycket kvar i mitt problematiska förhållande till min kropp och att den förändras. Jag ser mest något jag hela mitt liv blivit lärd är fel och att jag ska gömma och träna och banta bort.

I alla fall. Nu är de små krumelurerna, enligt en ungefärlig medelsiffra av alla appar jag har, någon stans mellan 12 och 16 cm långa och väger 80-100 gram vardera. De är som små avocados. På en vecka har de alltså ökat ungefär dubbelt i vikt! Omg, tänk vilken ökning. Armar och ben är färdigutvecklade och lederna fungerar, de kan också koordinera sina rörelser eftersom nervsystemet funkar och musklerna kan svara på hjärnans signaler (???).

Bebisarna håller på och rullar runt och rör sig i magen en himla massa och de ska tydligen ha bra med plats att röra sig på. Jag funderar lite på det här med utrymme, har de liksom lika mycket plats när de är två? De växer ju i samma takt som ifall det bara var en. Nu ska de också höra bra och hör hela tiden ljud från tarmar och hjärta och sådär (lyckos dom att mina tarmar låter ungefär hela tiden), och skulle någon skrika högt vid magen rycker de till. Det är också ungefär nu en kan se tydligt på ultraljud om det är snippa eller snopp på dem för den utvecklingen ska tydligen vara klar nu.

Jag ska tydligen kunna känna sammandragningar och rörelser från bebisarna men jag tror inte att jag känt av någon av dessa saker? Hur känns en sammandragning egentligen? Rörelser tror jag kommer dröja lite tills jag kan känna för jag har moderkakorna i framvägg och det ska tydligen göra att en kan känna rörelser lite senare. Annars står det mest att jag ska ha en härlig period just nu :——))))))))))) Andra trimestern är ju tydligen guld för de flesta. Jag är dock fortfarande illamående och väldigt trött och känner mig inte alls speciellt glow:ig och härlig och lycklig. Men nu under helgen har jag ändå känt en väldig skillnad i mitt humör, på mina jobbdagar har jag nog inte skrattat en enda gång pga utmattning men nu i helgen har det känts mycket lättare att leva när jag får ta saker i mitt tempo.

Annars så ska bäckenlederna börja mjukas upp och en del får ont av detta, och ja det kan jag ju verkligen skriva under på. Gud vad knäppt det är att liksom inte kunna röra sig så som en normalt kan. Jag lär mig liksom inte så ibland när jag gör något knäppt med min kropp så måste jag skrika rätt ut pga ilande smärta ner i min vänstra skinka. Men det är ändå under kontroll och hade kunnat vara bra mycket värre.

Något som inte står i apparna men jag upplevt är extreeeemt rinnigt saliv? Alltså heheh..typ varje kväll när jag ska sova så vaknar jag till precis när jag somnat pga att jag dreglar så det droppar på kudden……hihihi. Annars fortsätter mina väldigt detaljerade drömmar där jag ofta är otroligt oansvarig på olika sätt (?) och min närhet till gråt (något jag iofs alltid har så det är ju verkligen inte speciellt för graviditeten).

2 comments on “Vecka 16”

  1. Rinnigt saliv!
    Jag är också gravid och befinner mig nu i vecka 11 och senast vid lunchen idag droppade det oväntat saliv från min mun och jag försökte avgöra om graviditeten gjort att jag
    1. inte kan stänga munnen som innan eller 2. ifall saliven blivit rinnigare. Nu känns det andra alternativet troligare! Tack för att jag får följa din graviditet,
    Amanda

    • HAha skönt att vi är flera med det rinniga salivet! Det måste ju vara pga graviditeten? Jag har aldrig upplevt det såhär absurt rinnigt någon annan gång i mitt liv. Ibalnd kan jag bara öppna munnen så kommer det ut saliv….hehehhe jag känner mig som ett barn utan kroppskontroll typ.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *