Dekad är en artikel i gammal hederlig väckarklocketradition.

Designen är stilren: på tre stödben vilar ett cirkulärt plåtschabrak. Den analoga urtavlan består av eleganta tryckta siffror samt minut-, tim- och larmvisare (de två förra är svarta, den senare silvrig). På baksidan finner vi ett utrymme för AA-batterier, två plastrattar för tids- och väckarangivelse, samt en knapp som sätter på och stänger av ringfunktionen.

Borta är all modern lyx och flärd: inga dioder, ingenting självlysande. Ingen projektor som visar tiden i taket. Ingen digitalt pipande.

Det finns en trend bland de moderna väckaruren – att den sovande inte skall vakna, utan sakta väckas. Uret skall spela Griegs “Morgonstämning” ur Peer Gynt med sakta stigande volym, dock utan att bli alldeles för hög. Samtidigt tänder klockan – än en gång successivt och sakta – ljuset. Som som crescendo släpper den ut några morgonyra vårfjärilar som fiser parfym och låter allting vara alldeles, alldeles underbart. Effekten är den av en stilla soluppgång i någon romantisk bergstrakt.

IKEA: svar på detta? “FUCK THAT!” Dekad har en ringsignal som skulle kunna väcka de döda. Min far myntade, mig veterligen, ordet “hjärtsnurp”; detta är någonting man drabbas av när man får en överraskning som är så hiskelig att man tror hjärtat skall stanna på en. Det kan ske vid inmundigandet av iskalla drycker eller när ett monster hoppar ut ur skuggorna i en skräckfilm. Och det händer definitivt när Dekad ger ifrån sig sitt vansinniga plirrande. Man förstår att de valt att inte sätta någon snooze-knapp på klockan: ingen kan återgå till sömnen efter detta.

Detta är, kort sagt, en väckarklocka som ger ett rejält intryck. Den gör vad den skall. En liten brist har den dock – eftersom uret är analogt blir det svårt att precisionsinställa väckningen. Att ställa in att man skall vakna 07 innebär att man vaknar 07, plus minus 5-6 minuter. Det är dock ett relativt litet klagomål på en annars väldigt bastant produkt.

Dekad väckarklocka säljs på IKEA för 69 kronor.
Följ gärna författarens privata blogg: Björnnästet.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *