Julen nalkas nu med stormsteg (men herregud tänker ni nu kan hon sluta tjata om julen någon endaste gång?? Men näpp det tänker jag inte) och det är ju mindre än en vecka tills den stora dagen. Alltså hög tid att börja tänka på julmaten.

Jag har ju varit vego/semivego de senaste femton (???) åren och julbordet blir ju inte riktigt samma sak som för en kötterian, även om jag de allra flesta år har ätit fisk och alltså kunnat festa loss på lax och sill osv. Men allt det varma ”klassiska” som köttbullarna, revbensspjällen, korvarna och sådär går mig ju förbi. I år kan jag ju inte heller äta den gravade eller rökta laxen eftersom det kan vara listeria i sådant, buhu jag som älskar den varmrökta laxen :”'(((

Många år har jag försökt göra lite egna gottesaker att komplettera julbordet med och i år är planen som följer:

Griljerad ”skinka”

julspecial 435x450 (2)

Jag har köpt på mig en ”skinka” från quorn som jag tänkte griljera på vanligt vis och försöka få lite feeling på. Quorn har ju haft bullar och korvar i sitt sortiment ett himla tag men just denna skinka är ny för i år. Himla spännande att se hur det blir. Däremot har jag noll koll på hur en kan griljera denna på ett bra sätt så har ni tips så hit me.

Griljerad kålrot…typ

d2d71d925977cc1974aa44d7484a1357_980x0_c_85_ns_v4

Tänker om skinkan inte blir till belåtenhet så har jag hört att griljerad kålrot är bra mycket godare och mer spännande än en kan tro. Jag hittade denna bild med tillhörande recept här och det tänker jag ABSOLUT testa.

Mandelfrikadeller med julsmak

IMG_1344

Mandelfrikadeller brukar jag ju göra då och då, och utgår från detta recept. Jag tänkte försöka jula till dom lite med juliga kryddor?? Kanske lite kryddpeppar? Senap? Ni hör ju hur lösa planerna är kring dessa bollar men jag tror att det kommer bli toppenbra för frikadellerna i sig är verkligen toppenbra.

Egeninlagd sill

036A3165-700x844 036A3189-700x742

Detta är ju inte vegetariskt, men kan säkert göras i vegoutförande med aubergine eller liknande om det är så att en vill ha det. Men eftersom jag äter fisk så tänkte jag försöka göra min egna sill pga inspirerad av Ernst. Och Underbaraclara, det är nämligen där jag hittat bilderna och två av tre recept. Jag tänkte försöka göra curry och äppelsill, senapssill och en tomatsill. Det känns så mycket mer lyxigt med egengjord sill än en färdig abbaburk…förutsatt att det blir bra dvs och det kan jag ju inte lova :))))

Brysselkålsallad 

bryssekal_500-4cd64467f23e478a931a4be64a641a94__b468m

Obs bilden har inget med den egentliga salladen att göra det var bara en random bild jag fann på www. Tack hemmets journal för lånet.

Jag har tänkt att en god brysselkålssallad skulle komplettera den andra kålen på julbordet alldeles perfekt! Denna är myyycket löst planerad men jag (och Vilda som är den som ska göra salladen) tänker oss varm brysselkål, granatäpple, balsamico, karamelliserad rödlök, någon nöt....ja typ så. Och kanske något mer gottigt. Jag älskar verkligen brysselkål!!

Grönkålspaj

da529f62-d376-464f-9181-73783f036643

Alltså grönkålspaj med västerbottenost och valnötter MUMS ELLER VAD?!??!?! Receptet till denna, och likaså bilden, fann jag på Norrmejeriers hemsida. Detta tror jag blir en bra komplettering till de varma rätterna på julbordet.

 

Och det är så här långt planen har kommit. Är det någon som har fler underbara vegotips på bra julmat så tipsa gärna! Jag tror i alla fall att alla dessa tillskott till julbordet kommer glädja både mig och andra (även om jag inte tror att någon annan än en vegetarian väljer ”skinkan” istället för skinkan men pajen och brysselkålen och så tror jag blir välkomna).

11 Comments on Lite julbordstankar

  1. Jag är ju kötterian men är ändå uppväxt med rätt mycket gröna grejer på julbordet. Bla morotslåda (finsk rätt), även kållåda/kålpudding och så karelska piroger och grönkålssoppa. Mumsigt! Sen till laxen så kan du ju frysa den innan, det gjorde jag när jag var gravid. Fast alla gör som en vill där (medveten om att det kan vara känsligt). Sen kan du ju göra Janssons och röbetssallad. Alltså på riktigt börjar jag nästan dreggla nu. Gah! Måste ha julmat nu!!!!

  2. Hej! Tack för en mysig blogg! Är en rätt ny läsare som tycker det är så spännande att följa din graviditet! Jag har förstått att du är tvilling själv (?) och har funderat lite på hur det påverkar dina tankar om att få tvillingar! Kommer ni klä era tvillingar i samma kläder? Ha liknande namn? Är du och din syster enäggstvillingar? Finns det något i din uppväxt som du tyckt vart jobbigt med arr vara tvilling som dom tänker att du ska undvika? Och tvärtom, finns det något som du tyckt vart bra som du själv vill ge dina barn?
    Lycka till!
    // Moa

    • Hejsan hoppsan du och välkommen hit! Du har så många frågor så jag svarar på det i ett eget inlägg istället för här i kommentarerna, så stay tuned så kommer ett svar så snart jag orkar sammanställa något mvh/gravidzombien ;)))

  3. Jag är också preggo och har läst på inför julbordet och varmrökt lax kan vi ju äta! Om den är nyförpackad! Eftersom den är varmrökt är den ju tillagad:) står på Livsmedelsverkets hemsida om du vill läsa mer. Även gravad lax funkar om den är nyförpackad:)

    • Alltså jag tycker det är så olika bud angående detta så jag blir helt förvirrad?? Jag vet inte vart jag läste att varmrökt lax går bort, men någon stans (obs inte typ forum på familjeliv) stod det. Och angående gravad så läste jag en läskig artikel med en forskare som menade på att hen tyckte livsmedelsverket skulle vara mycket mycket hårdare gentemot gravida angående riktlinjerna kring detta, och så känner jag mig skrämd av att det i höstas var något helt stort parti med gravad lax som kallades tillbaka pga funnen listeria i massor. Hu! Det är så himla svårt att zick zacka kring alla rekommendationer och förbud och pekpinnar. Men okej då ska jag kanske forska lite mer i den varmrökta laxen :)))

      • Ja det är en jäkla djungel och jag och säkert alla preggon vill ju inte ta risker i onödan! Men varmrökt lax är ju så onödigt gott! Gravad lax vet jag inte ens hur man gör, men saker som varit riktigt varma tänker jag har dödat av all skit, om det inte börjat växa nytt ifall det varit packat för länge då! Som tur var är det jag som ska fixa lax till julbordet så jag ska vara en riktigt jobbig kund och i princip campa utanför rökmaskinen så jag vet att den är nygjord:D

  4. Hej! Kul med lite tips till en som också är semivegetarian inför julbordet. Dock äter jag fisk så det ska bli så gottit! Har sett här på bloggen stt du ätit vegetarisk julskinka en del och jag undrar vad det är för sort? Är det samma som du skrev om här ovan? Är den god?? Testade göra egen för några år sen men den smakade vedervärdigt. Vill framför allt åt den där salta goa smaken att kombinera med vörtbröd och senap men vet inte vilket märke jag ska köpa och vågar inte göra själv efter det debaklet.

    Långkål rekommenderas annars! Det kan man ju dö för!!

    • Den jag ätit på mina mackor nu innan jul är denna från astrid och aporna: http://astridochaporna.se/produkter/rokt-sknka/. Men den där quornvarianten har jag aldrig testat innan så det kan ju verkligen bära eller brista. Det kommer ju tyvärr aldrig bli samma smak som det riktiga men jag hoppas också på en god smak en kan kombinera med vörtbröd och senap. Men alltså en kommer ju inte ifrån att det smakar mer…syntetiskt och mindre det där barndomsminnesriktiga. Men skam den som ger sig. Jag ska ge quornen en ärlig chans med mycket griljering :)))))

  5. Jag gjorde mandelfrikadeller med kryddpeppar när vi hade jul-knytis på kontoret nu i veckan och det blev så bra! jättegott, och dessutom uppskattat av mina (köttätande) kollegor 🙂 Så det är verkligen ett riktigt höjdartips, kommer vara en självklarhet på min tallrik under julhelgen 🙂 kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *