Nyligen var jag på vinprovning. Det var himla roligt, men jag fann det lite svårt att upptäcka alla smaker i de viner som plockats fram. Mina bordsgrannar pratade om nyanser av vanilj, mynta, kaffe, choklad och äppelsyra, medan jag på min höjd kunde ana ett uns tvättmedel och kanske lite död fågel. Typ.

Jag bestämde mig för att få hjälp med att förbättra mina smak- och doftsensorer. Efteråt vinglade jag därför upp till kvinnan som hållit i föreställningen, och sluddrade fram en vinstinkande fråga: “Om man…  vilka fina ben du har!… om man vill ha ett vin som liksom hjälper en lära sig hitta smakerna… där man liksom har ett ganska enkelt jobb framför sig med att leta efter nyanser… vilket kan du reckomdndenra?”

Hon förstod, mot all förmodan, vad jag försökte säga och kom snabbt med ett tips: Peter Lehmann of the Barossa, Shiraz från 2008. Detta vin har jag nu köpt och inmundigat och funderat kring.

Min upplevelse av vinet i fråga:

Färg: mörkröd, går mot det blå.

Doft: Efter syretillförsel i form av våldsam runtskvalpning i glaset frigör vinet ett underbart doftmoln. Det luktar så friskt och fylligt att man nästan dristar sig att ta till den gamla vinprovarklyschan med syltig doft. Detta är ett vin som omsluter nosen, som mjukt tränger sig in och flirtar med alla ens flimmerhår. Någonstans anar man något syrligt.

Smak: Fantabulöst smakrikt! Den friskhet och fyllighet som doften utlovar, den levererar vinet med råge. Det råder alltså inga tvivel om att en shirazdruva varit i farten.

Mitt problem är dock att jag mest känner att vinet smakar mycket – men inte vad det smakar. Det där vinproviga att sitta och leta efter nyanser känns helt förlorat på min nos, med andra ord. Det tycks som om jag får nöja med mig att konstatera att Peter Lehmann of the Barossa smakar gott och att det smakar en hel del. Själva smaken kan jag dock, med mitt outvecklade vinsinne, endast beskriva med att det smakar vin.

Vinet får fyra i betyg. Min recension får en etta.

Följ gärna författarens privata blogg: Björnnästet.se

1 comment on “Peter Lehmann of the Barossa”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *