Jag börjar med att säga att tofu är inget främmande för mig. Jag har ätit tofu i flera år och gillade det redan från början. Oftast brukar man antingen gilla eller hata tofu när man smakar det första gången, själv tycker jag det beror på var du ätit det och hur det förberetts.  Att äta tofu som den bara är rekommenderas inte, den är till för att användas i mat med kryddor, eller om man vill äta den rå så marinera den först. Tofu kan liknas vid ett vitt papper, det är du som är konstnären som gör tavlan(hnnnng… förlåt, jag sket på mig då jag krystade fram den liknelsen).

Tofu kommer ursprungligen från Kina där, som jag förstått det, är/var kött en bristvara. Själv skulle jag glädjeligen byta ut något djurs äckliga döda muskel mot en smaskig bit tofu, men det är ju bara min lilla åsikt.
Jag har valt att recensera tofun rå för att verkligen kunna hänge mig åt dess rätta konsistens, textur och initiala smak. Dock, som sagt, så rekommenderar jag att du äter den i mat eller marinerad. Att jag gör på detta sättet är bara för att visa vilken cool och hård snubbe jag är.

YI PIN TOFU

Utseende och textur: Denna bit tofu har ganska hårda kanter, iallafall i jämförelse med andra tofusorter. Antingen gillar man det eller inte, jag gillar det inte. Jag gillar när min tofu har en enda textur genom hela biten, inte som en gammal rostmacka man skär av kanterna på. Mitten är ganska mjuk.
Smak: Smaken är ganska yoghurtaktig, syrlig och ganska äggig. Mja, inget jag riktigt gillar faktiskt.
Slutsats: Yi Pin Tofu Hård får 2 av 5 tofubitar. Ingen favorit och pga kanterna kommer jag förmodligen kolla efter en annan tofu när nästa inköp infaller sig. Dock så är det inget jag håller mig undan ifrån.

OMIFOOD TOFU HÅRD

Utseende och textur: En väldigt fast bit rakt igenom med tydlig textur.
Smak: Mjölig, aningens vattnig och helt fantastisk. När jag säger mjölig och vattnig menar jag det i positiv bemärkelse. Inte alls sådär äcklig som det låter som. Ingen speciellt tydlig smak och detta gör att den drar åt sig marinaden extra bra, precis som det ska vara.
Slutsats: Med en tydlig textur som känns bra i munnen och mot tungan får denna fantastiska bit 5 av 5 tofubitar. Det må låta konstigt med tanke på smakens beskrivning men jag fann det bara positivt. Den här gillar vi och det finns en anledning till att denna sort ofta besöker mitt kylskåp.

YI PIN TOFU EXTRA HÅRD

Utseende och textur: Smått tydliga kanter på denna men ganska fast inuti, dock inte så fast som OMIFoods tofu.
Smak: Har en väldigt neutral smak, svårt att hitta en smak överhuvudtaget på denna faktiskt men en viss äggig smak.
Slutsats: Ok, jag gjorde ett misstag. Jag kollade inte att det var Yi Pin som även gjort denna tofu när jag roffade åt mig alla sorter som fanns i de 3 närmaste kinabutikerna. I vilket fall var denna lagom annorlunda mot den förra. Helt klart bättre än den andra. Jag ger den 3 av 5 tofubitar och utan kanterna hade den börjat närma sig en 4.

MORI-NU TOFU FAST

Utseende och textur: Oerhört len, nästan slemmig men utan slemmet, förstår du?
Smak: Även här märks den lena smaken av, den fullkomligt smälter i munnen utan något som helst motstånd. Detta är dock något som snarare ger ett minus än ett plus då jag gillar när det märks att jag tuggar på något. Även en liten smak av filmjölk letar sig fram.
Slutsats: Oj. Denna smekte mina fingrar, handflata och tunga som bara en välslipad, dödande motreplik till ett hetsigt argument mot Sverigedemokraterna kan göra. En lenare tofu får man leta efter. Som att ha oralsex med en manet på Falkenbergs stränder. Inget man lägger ner i en wok och rör om hetsigt då tofun utan tvekan kommer gå sönder i småbitar. Denna sorts tofu kallas även silkestofu och jag förstår varför. Den får 3 av 5 tofubitar. Den hade gärna fått mer men det svåra användningsområdet på grund av lösheten drar ner på betyget. Jag köpte även med mig en Soft version av samma märke, men det var ett misstag då det egentligen är en tofu man använder i soppa och det är inte ofta jag gör sånt. I stekning eller wokning kommer tofun att bara bli en smulig smet.

YI PIN TOFU FRITERAD

Utseende och textur: Hårda bitar med väldigt tydlig och skarp textur.
Smak: En viss smak av olja och anar jag en viss rökig smak långt där borta i Kinasmaklöken?
Slutsats: Det är faktiskt inte rättvist att recensera denna tofu bland de andra här ovanför. Denna tofu är fantastisk. Den är så jävla jävla god faktiskt. Med hård textur och kanter på rätt sätt så kammar den hem 5 av 5 tofubitar. Använd den hur du vill, du kommer digga den stenhårt.

I denna recension undersökte jag kinabutikernas tofu. Håller du koll så kommer du framöver kunna läsa då jag betygsätter tofu som man kan hitta bland hyllorna på Konsum, ICA osv. Den är ofta smaksatt men flera gånger dyrare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *